Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Slapech se potopila loď, na palubě bylo 50 lidí

Autor: shp, et - 
30. července 2016
15:12

Měl to být odpočinkový den, ale vše skončilo tragicky. Plavba na výletní lodi se v slunnou sobotu proměnila v boj o holý život. Poblíž rekreačního střediska Stará Živohošť na Slapech se potopilo přeplněné plavidlo, na jehož palubě bylo až 50 lidí. 25 z nich skončilo ve vodě. Majitel převozu však tvrdí, že jich vezl méně.

Lidé skončili ve vodě. Z ní je začali zachraňovat rekreanti z člunů a plachetnic, které pluly kolem. Následně začala velká záchranná akce, při níž byla loď tažena k břehu, kde byla uvázána.

Loď se sice dál potápěla, ale cestující bylo možné dostat na břeh bez pomoci vrtulníku. Záchrana výletníků tak byla o něco snažší. Na místo dorazili záchranáři, zdravotníci i policie.

Situace ve Staré Živohošti byla chvíli pořádně zmatená. Lidé hledali své známé a příbuzné, kteří se s nimi plavili na lodi a měli strach, že se jim něco stalo. Naštěstí se však nikdo již nepohřešuje.

Video  Svědectví muže z potopeného přívozu.  - Blesk - Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Ty lidi plavali kolem přívozu, protože se potopil, drželi ty batohy v rukách a my je zachraňovali. Jak se to potápělo, tak tam byla plátěná střecha a hrozilo, že to stáhne ty lidi dovnitř,“ řekla Blesk.cz jedna ze svědkyň.

Byla tam dvě mimina v kočárku, maminky je vzaly a kočárky nechaly uvnitř. Kolem bylo asi sedm plachetnic, které zachraňovaly, pak už rychle přijeli záchranáři,“ dodala.

Při neštěstí nebyl nikdo zraněn. Při vytažení plavidla museli hasiči použít pumpy, jelikož byla loď celá pod vodou. Podle svědků byla loď přeplněná. „Viděla jsem přelidněný přívoz,“ řekla Aktu.cz žena, která neštěstí viděla.

Přišla vlna a potopil jsem se,“ řekl majitel převozu TV Prima. Odmítl, že by byla jeho loď přeplněná. „Vezl jsem 33 lidí,“ dodal. To je ale v rozporu s tím, co tvrdí ostatní.

Video  Svědectví z potopené lodi  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

ljubaa ( 31. července 2016 18:05 )

 Vždycky když jsem viděla přívoz, tak jsem otravovala manžela abysme jeli..tak ted vím bezpečně, ze nepojedu 😊

ljubaa ( 31. července 2016 08:37 )

Na živohošt jezdíme celkem pravidelně, protože bydlíme 10kmk a 100m od přívozu chodíme na hřbitůvek babičce a dědovi... pak se jdeme vždycky podívat na vodu. Přívoz vídáme celkem často, je to jediný spoj mezi starou a novou Živohoští. nedávno jsme tam byli - cca 14 dní a seděli jsme na břehu cca 5m od přívozu a po vyplutí asi po 30m přívozníkovi chcípl motor a nemohl to nastartovat Ještě jsme si dělali s mužem srandu, že se to asi brzy potopí. po několika minutách se mu to povedlo nahodit, ale moc důvěry to ve mě nebudilo už tehdy.... jezdí tam lidi s dětma, lidi na kolech - naproti přes vodu je kemp a lidi jezdí sem tam prostě....

ljubaa ( 31. července 2016 08:30 )

Jediná možnost se přes vodu dostat ze Staré Živohoště na Novou Živohost,není tam most...

kozinozka ( 30. července 2016 20:01 )

Doporučovala bych povinné záchranné vesty, jelikož všude rizikovou situaci vesty nezachrání , v tomto případě je šlendriján dosti snadno odstranitelný.

maledivy2016 ( 30. července 2016 19:32 )

Nuda..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání