Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potopená Costa Concordia: Pašovala kokain pro italskou mafii

Autor: ČTK - 
31. března 2015
12:00

Výletní loď Costa Concordia, která v roce 2012 havarovala u ostrova Giglio, převážela kromě pasažérů údajně také kokain. Kalábrijská mafie 'Ndrangheta potopenou loď údajně využívala pro převoz drog z Latinské Ameriky do Evropy.

Podle policejních vyšetřovatelů pašeráci drog ukrývali velké množství drog na výletních lodích mezi zásobami jídla. Často je prý pašovali ale i mladí kurýři. V souvislosti s odhalením italská policie údajně zatkla již 20 lidí.

Zmínku o drogách na Costě Concordii policisté prý zaznamenali v jednom z odposlechnutých rozhovorů členů mafie. Zaznělo v něm mimo jiné, že drogy byly i „na té lodi, která z nás udělala před celým světem blázny“. Není však jasné, zda byl drogový kontraband na Costě Concordii i v době neštěstí. Vyšetřovatelé nehody nikdy nezveřejnili informace o případném nálezu kokainu na potopené lodi.

Luxusní výletní parník Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotal u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Vrak 290 metrů dlouhé lodi byl z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročné operaci odtažen teprve v závěru loňského roku. Nyní se pracuje na sešrotování lodi v loděnicích přístavu v Janově.

V únoru byl kapitán Costy Concordie Francesco Schettino odsouzen k šestnácti letům a jednomu měsíci ve vězení. Soud uznal Schettina vinným z odpovědnosti za smrt lidí na palubě a ze zkázy plavidla. Kapitán dostal také pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce.

'Ndrangheta je italská zločinecká organizace, která působí především v jihoitalském regionu Kalábrie. V posledních letech se specializovala právě na nelegální obchod s drogami. Vydělává na něm prý miliardy eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi