Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Costa Concordia ukončila svou poslední cestu: Zbytek obrovské lodi půjde do šrotu!

Autor: ČTK, tpk - 
27. července 2014
09:40

Výletní loď, která ztroskotala před dvěma a půl lety doputovala svou poslední cestu do přístavu v Janově. Tam ji čeká sešrotování. Na plánu pracovaly stovky lidí a k radosti všech zúčastněných se její odtah z břehů ostrova Giglio povedl. Kapitola Costa Concordia se tak uzavírá.

Vrak výletní lodě Costa Concordia dorazil k přístavu v Janově, kde bude později sešrotován. Nyní ho ještě čeká složitý přistávací manévr, který by měl trvat několik hodin. Výprava, kterou tvořily remorkéry a také desítka doprovodných plavidel, připlula bez větších problémů od ostrova Giglio, kde Costa Concordia před více než dvěma lety ztroskotala.

Přistávací manévr se chystají sledovat stovky lidí, včetně italského premiéra Mattea Renziho. Z Giglia do 350 kilometrů vzdáleného Janova vyplul vrak výletního kolosu na poslední plavbu ve středu. Sešrotování a recyklace trosek by měla trvat následující dva roky.

Costa Concordia ztroskotala s více než 4200 lidmi na palubě u toskánského ostrova Giglio v lednu 2012. Příliš se přiblížila ke břehu, narazila na útes a začala nabírat vodu. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Ve městě Grosseto nyní probíhá proces s kapitánem výletní lodi Franceskem Schettinem, který je podle prokuratury za nehodu a smrt osob na palubě zodpovědný.

gaygenius ( 27. července 2014 18:48 )

Koukněte se na toto video http://www.youtube.com/watch?v=tVvNJrdV43k

Zobrazit celou diskusi