Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Škola Guru Járy na Filipínách: Kdo financuje ráj plný krásných žen?

Autor: Luboš Y. Koláček - 
11. dubna 2016
05:15

Pohled číslo 1: Guru Jára je duchovní vůdce. Pohled číslo 2: Guru Jára je zločinec odsouzený na deset let za znásilnění. Pohled číslo 3: Guru Jára je rok nespravedlivě držen ve filipínském vězení. Kterou možnost si vyberete vy? Já se za ním na Filipíny vydal…

O setkání s Guru Járou ve vězení čtěte ZDE>>

Ráj na ostrově

„Máte unavenou auru,“ řekla mi už při prvním setkání vizionářka Barbora Plášková – a poslala mne do jejich meditačního ašramu na ostrově Siargao, vzdáleného další skoro dva tisíce kilometrů východně.

Jeli jsme lodí mezi neuvěřitelnými ostrovy, autobusem napěchovaným lidmi (ještě, že ty Filipínky jsou tak neuvěřitelně krásné!) napěchovaným autobusem, pak ještě letadlem. Nakonec jsme si pronajali klasický »tricykl«, motorečku s boudičkou pro turisty, jež nás dovezla k »Barbora Paradise«, jak mu tady místní říkají. Paradise čili Ráj pak už po staletí.

Asi po hodině jsme zastavili uprostřed divokého pralesa, vystoupili na hlavní silnici a vkročili stezičkou pod obrovské kokosové palmy, obsypané zelenými plody. Po chvíli jsme už kdesi vepředu uslyšeli bouřící moře.

AlejuJára

Uvítaly nás dvě dívky, česká blondýna-albínka a černovlasá Japonka, ruce sepjaté v typickém japonském pozdravu. Zpočátku jsem nerozuměl, ale tady se obecně zdraví „AlejuJára.“ Směšné! Ale jen na první pohled. Když pak člověk pochopí, jak se tu žije, hloupé úsměšky opustí. „Proč se ty holky tak nepřirozeně max usmívají?!!“ ptám se své průvodkyně Martiny B. „Až se budeme vracet, budeš se taky usmívat,“ odvětila lakonicky.

Ale jo, měla pravdu, byť zářivého úsměvu zdejších mnišek zdaleka nedosahuji. Žijí tu hluboce duchovním životem, ale též nesmírně obětavým servisem (i on je součástí jejich duchovní cesty) nejrůznějším klientům i členům Mistrovy církve, kteří sem jezdí za poznáním a spolu s bohatými sponzory zdejší Ráj dotují.

Následující dny jsem bydlel v domečku těsně nad mořem (ke konci pobytu už jsem si neuměl představit, že neuslyším řev příboje, který tu byl nepřestajný!). Ráno v pět mne budil něžný hlásek zpod terasy mého domu, zasvěceného vodní bohyni: „AlejuJára! Jdeme vítat slunce. Chcete se zúčastnit…?!“ A tu i já, tradiční západní bohémský dospávač divokých večírků, jsem pokaždé v pět ráno vyběhl, usedl do meditační polohy... a když pak sluníčko definitivně vyšlo, vnořili jsme se po kotníky do vln a pod vedením místního ženského „buddhy“ Kjoko provedli očistný rituální obřad s jeho slanou vodou.

Následovalo cvičení jógy na vyvýšené terase v korunách palem. Poté jsem vtrhl do moře (na rozdíl od dívek, které zmizely ve svých meditačních »celách« či v kuchyni). Na terásce mne pak tradičně čekala japonská snídaně. Mezitím soukromá meditace, oběd, liturgické zpěvy před Mistrovým portrétem, jeskyní a pyramidou; potom večeře formou neskutečných japonských dobrot.

Do toho probíhala celá řada magických duchovních praktik včetně noční meditace na svíčku, otevírání třetího oka či velmi neobvyklá regrese, o níž se nicméně nehodlám se čtenáři dělit. Před odjezdem jsem nabídl vizitku jedné z nejkrásnějších dívek komunity, původem z Prahy. „Mohli bychom se tam sejít a pokračovat v terapiích…“ mínil jsem. „Ale já už se do Česka nikdy nevrátím…“ řekla s tím nejúžasnějším úsměvem. Tečka. Jinej svět.

Video Guru Jára s žáky na Filipínách - Dagmar Světlovská
Video se připravuje ...

 

Guru Jára – odsouzen za znásilnění

 

● Zakladatel ezoterické školy Poetrie (dnes v ČR oficiálně zakázané) Jaroslav Dobeš zvaný Guru Jára pořádal v ČR i ve světě dlouhá léta hojně navštěvované duchovní festivaly a semináře, načež se roku 2007 definitivně odstěhoval do svého ašramu na Filipíny, kde ve své činnosti pokračoval.

● Mezitím byl v nepřítomnosti obžalován a v říjnu roku 2014 zlínským krajským soudem odsouzen za údajné znásilnění několika svých žaček (v průběhu let 2004–2007) v souvislosti s tím, že prováděl členkám kurzů (některým údajně bez jejich souhlasu) takzvané »odháčkování«, což byly někdy i krátké soulože, jež měly dívky zbavit závislosti na minulých partnerech a zejména přetrvávajících traumat z bývalých problémových vztahů.

● »Odháčkováním« údajně prošlo kolem 350 žen včetně vysokoškolaček, převážně spokojených, obžaloba hovoří pouze o osmi z nich. Dívky ho obvinily až celou řadu let poté, co údajně utrpěly kvůli znásilnění závažné trauma.

● Zlínský soud Dobeše potrestal deseti lety vězení, jeho pobočnice Barbora Plášková dostala 9,5 roku. Olomoucký vrchní soud ale rozsudek zrušil, a ve Zlíně se proto bude nejspíše rozhodovat znovu.

● Dobeše loni 15. května zatkla na Filipínách tamní policie (40 mužů se samopaly) v jeho ašramu poblíž města Dapa, a to právě ve chvíli, když meditoval spolu se svými studenty z Japonska pod pralesním stromem. Česko následně začalo usilovat o jeho vydání, ale Guru Jára na Filipínách zažádal o náboženský azyl.

● V současné době za Guru Járou stojí stovky jeho žáků z celého světa, zejména ale z České republiky (společnost Cesta Guru Járy, oficiálně registrovaná v USA), kteří pokládají pronásledování svého Mistra za nehorázné a snaží se mu pomoci na svobodu přes nejrůznější mezinárodní organizace zabývající se porušováním lidských práv.

● Svého učitele hojně a pravidelně navštěvují za mřížemi, nosí mu kvalitní jídlo, léky, jsou mu oporou i po stránce duchovní. 

Odháčkování

»Odháčkování« Dobeš označuje za tradiční tantrickou duchovní metodu, která je v některých zemích běžná. Zdůrazňuje, že aktu předchází delší individuální přípravná fáze, takže je podle něj nesmysl, že dívky o ničem nevěděly. Ve smyslu obžaloby se logicky cítí nevinen, neboť svým svěřenkyním chtěl jenom pomoci.

zelena.karkulka ( 11. dubna 2016 21:40 )

tobě není dobře,viď?  

hulimihoukolen ( 11. dubna 2016 10:14 )

Ty budeš taky případ, jak tak koukám...

salto ( 11. dubna 2016 08:30 )

Je vidět, že Járovi to tam svědčí a zřejmě se mu to i líbí

jakarte ( 11. dubna 2016 07:54 )

 Zcela autora chápu. Čuchnul si, smočil, a začal přemýšlet úplně jinou části těla než mozkem. Takže reportáž na nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání