Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policisté z mordparty poprvé promluvili o velkých případech: Tyhle jsme ještě nevyřešili

  • Autor: dce - 
    13. 3. 2016
    05:00

    Páteční tisková konference o vyřešeném případu vraždy z roku 2014 v Klánovickém lese jako by značila naděje pro pozůstalé obětí nevyřešených zločinů. Policisté na brífinku vypočítali vyřešené i nevyřešené případy z roku 2014, který byl co se týká vražd a pokusů o ně bohatý.  "Rok 2014 byl pro pražskou policii a zejména pro specialisty z kriminálního oddělení velmi náročný tím, že zejména v tom prvním pololetí jsme zaznamenali a postupně vyšetřovali několik trestných činů vražd, které svým způsobem provedení, u většiny vražd pak absencí nějakého konkrétního motivu, eventuálně dalšími skutkovými okolnostmi, byly velmi komplikované. Na konci roku z celkového počtu 28 vražd jsme vás informovali na tiskové konferenci, že máme osm vražd neobjasněných, což v podmínkách pražské policie byl poměrně značný počet. Z osmi vražd z roku 2014 máme již objasněno pět," prohlásil na tiskové konferenci náměstek ředitele policie Ivan Smékal. A jaké případy to tedy byly?

  • 1.Vyřešeno - dvojnásobná vražda manželů v bytě ve Stodůlkách

    Bylo posledního ledna 2014, když se Dalibor Škopán vetřel do bytu historika Jiřího Fiedlera (†83) a jeho ženy. Mladík tehdy bydlel v Praze s matkou a byli prý v hmotné nouzi. Nikoho jiného než seniora údajně ve městě neznali, a tak ho chtěl poprosit o radu nebo rovnou o peníze. 


    Po zhruba půlhodinovém rozhovoru v pracovně si Škopán došel do kuchyně pro nůž a na svého hostitele zaútočil. Opakovaně ho bodal a řezal do krku, hlavy a hrudníku a mimo jiné mu probodl plíci. Když do pokoje vstoupila manželka napadeného, zaútočil stejným způsobem i na ni. Manželé do několika desítek minut zemřeli na šok z krevních ztrát. V bytě Škopán před odchodem pustil plyn. Soud ho poslal na 28 let do vězení. 

    Vrah historika Jiřího Fiedlera odmítl u soudu vypovídat Vrah historika Jiřího Fiedlera odmítl u soudu vypovídat | Archiv Blesku

  • 2.Vyřešeno - taxivrah

    V únoru a později v dubnu byla po Praze nalezena 3 těla mrtvých taxikářů. Všichni byli zavražděni. A tak začal hon na takzvaného taxivraha. Vyšetřování se v tichu táhlo téměř dva roky. Jedinou informací byla v červenci podobizna možného vraha či svědka.

     

    Na informace vedoucí k dopadení vraha byla dokonce vypsána i odměna. Policisté nakonec případ vyřešili na podzim 2015, kdy na tiskové konferenci uvedli, že dopadli vraha. Další informace ale stále tají.

    Na tomto místě vrah pohodil dvě mrtvá těla. Na tomto místě vrah pohodil dvě mrtvá těla. | David Malík a INT

  • 3.Vyřešeno - vražda v Klánovicích

    Páteční tisková konference se točila právě kolem vyřešené vraždy v Klánovickém lese. Zde 11. června našli tělo uhořelého muže. Až další vyšetřování odhalilo, že jde o hledače pokladu Denise B. a že neuhořel, ale byl zastřelen. Ohněm chtěl jeho vrah zahladit stopy. Nepodařilo se.


    Díky jedné jediné stopě, kterou kriminalisté měli, se podařilo vyřešit zapeklitý případ. Expertiza kulek z vražedné zbraně je dovedla k jinému případu, který se odehrál v prosinci 2013. Ukázalo se, že střelec z přepadení a vrah Denise jsou jedna a tatáž osoba. Vrah měl v Klánovickém lese ukrytý nakradený lup a bál se, aby ho hledač pokladů nenašel.

    Video  Zloděj zabil a zapálil hledače pokladů: Bál se, že najde zakopané věci z krádeží  - David Malík
    Video se připravuje ...

  • 4.Vyřešeno - cizinec pobodal dva Čechy

    K tomuto pokusu o vraždu došlo v Praze v listopadu. Cizinec pobodal dvě osoby české národnosti. Tento případ policie vyřešila v průběhu roku 2015 a po zadržení muže státní zástupce požádal o převzetí trestní odpovědnosti do zahraničí.

    Foto: 

  • 5.Vyřešeno - uhořelý muž na Hlavním nádraží

    10. března 2014 bylo po požáru panelové zdi hlavního nádraží nalezen v provizorním přístřešku mrtvý muž. Ani pitva ovšem neprokázala cizí zavinění. "Díky velmi aktivní práci kolegů z druhého obvodu jsme však získali poznatky, na jejichž základě si věc převzalo oddělení vražd,“ uvedl Smékal.


    O rok později na den přesně byl obviněn 40letý muž z vraždy. V současné době stále probíhají výslechy, a tak policisté více neprozradili.

    Na místě našli ohořelé tělo, pravděpodobně šlo o bezdomovce Na místě našli ohořelé tělo, pravděpodobně šlo o bezdomovce | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

  • 6.Nevyřešeno - vražda v tramvaji 17

    Čtyřiašedesátiletou Danuši našli 13. února 2014 mrtvou v tramvaji číslo 17. Vrah ji zastřelil za bílého dne. Využil chvíle, kdy s ní byl ve voze sám. Danuše nastoupila do tramvaje na Palackého náměstí, měla vystoupit na Nádraží Modřany, odkud jí jel autobus do obce, kde bydlí její matka a dcera. Tam už ale nedojela. Poslední zpráva byla od svědka, který Danuši ještě na zastávce Belárie viděl živou – pouhé dvě stanice před její zamýšlenou výstupní. Policisté žádné nové informace nezveřejnili.

    Rodina a přátelé se dnes rozloučili s Danuší (†64) Rodina a přátelé se dnes rozloučili s Danuší (†64) | Foto Blesk - Martin Hurda

  • 7.Nevyřešeno - vražda novorozence

    V srpnu 2014 byl na policii nahlášen nález mrtvého novorozence v kontejneru na Praze 10. Kriminalisté na místě našli jen několik hodin starého chlapečka. Byl zabalen v igelitové tašce. "Nařízená pitva prokázala, že novorozeně zemřelo násilnou smrtí. Konkrétní příčinou byly opakované údery hlavičkou o zem nebo jinou pevnou překážku," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.


    Jedinou stopou k matce vražedkyni byla nakonec igelitová taška značky Dynamite, která není na našem trhu k dostání. Žádné nové poznatky ovšem policie s veřejností nesdílela.

    Nalezené dítě bylo zabalené v této tašce Nalezené dítě bylo zabalené v této tašce | Policie ČR

  • 8.Nevyřešeno - prosincový pokus vraždy

    Policisté šetří i případ pokusu o vraždu z prosince 2014. Neznámý pachatel vystřelil do rodinného domu, kde byl i jeho majitel. Muž nebyl zraněn, policie ovšem případ kvalifikuje jako pokus o vraždu. Bližší informace ovšem neposkytli.

    Muž, kterého si plzeňská ODS objednávala na špinavou práci, promluvil (Ilustrační foto) Muž, kterého si plzeňská ODS objednávala na špinavou práci, promluvil (Ilustrační foto) | profimedia.cz

jabadabadu ( 13. března 2016 21:13 )

Obávám se že si četníci s taxivrahem maximálně honí triko. Pokud by ho našli, byla by to jiná show - viz případ Kramný, Anička atd. U taxivraha chytili pouze nějaké vyfetlo které kdesi našlo doklady jednoho z mrtvých taxikářů - toho co vypadal jako dítě. Vyfetlo asi dostalo 48 hodin cépézetku, teplý kuře, deku a šlo zpět pod most kde pokud se neusmažil, je asi dodnes. Takže pí ár sice hezké, ale tři body jim škrtám.

ejvm1712 ( 13. března 2016 14:49 )

Vtah taxikářů bude nejspíš synáček nějaké osoby VIP

y1xcvbnm ( 13. března 2016 10:11 )

Pod články o uprchlíkách nejsou diskuse. Stěžují si že žijí v odpadcích. Nebylo by možné že by místo toho postávání si ten nepořádek sami uklidili???

bum-bec-bum ( 13. března 2016 09:08 )

Mareš je určo dobrý v posteli. Ten vrah taxikářů musí být snad velryba, když ho tají. Mafia co si asi vše koupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání