Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obvinili provozovatele lanovky smrti ve Špindlu: Hrozí mu 6 let

Autor: ČTK ljš - 
20. listopadu 2015
13:52

Policie po téměř dvou letech vyšetřování obvinila provozovatele nákladní lanovky u chaty Bumbálka ve Špindlerově Mlýně, při jejímž pádu zahynul jeden muž a další čtyři lidé utrpěli zranění. Stíhaný je pro trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Muži hrozí jeden rok až šest let vězení.

Pětačtyřicetiletý provozovatel, který je zároveň i strojníkem lanovky, podle mluvčí nedbal na to, že lanovka byla určena jen pro přepravu zavazadel, zásobování potravinami a odvoz komunálního odpadu. „O zákazu přepravy osob nebylo v prostoru dolní stanice umístěno žádné upozornění a z provedeného dokazování vyšlo najevo, že i v minulosti se v několika případech osoby na lanovce přepravovaly,“ uvedla mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Podle Ježkové provozovatel navíc neprováděl povinné kontroly lanovky a nevedl o nich evidenci. „Zajištěné lano vykazovalo dle znalců vysoký stupeň opotřebení, které se vyvíjelo v průběhu několika let. Vlivem tohoto opotřebení a přetížení nosnosti došlo k jeho přetržení a pádu přepravní klece,“ dodala.

 

Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na konci listopadu 2013 na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, tažné lano se přetrhlo krátce poté. Korba s lidmi se zřítila z výšky zhruba deseti metrů do příkrého svahu směrem k Labi. Pět lidí utrpělo vážná zranění, osmatřicetiletý muž jim podlehl. Dvě ženy a děti ve věku 5 a 11 let byly podle Ježkové dlouho v péči lékařů.

Video Překladiště Bumbálka - Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

 

Ještě před stíháním provozovatele lanovky vyšetřovatel zahájil trestní stíhání rodičů zraněných dětí za přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Ženu Okresní soud v Trutnově uznal vinnou, ale upustil od jejího potrestání. Obvinění zemřelého muže bylo zastaveno.

 

Majitel lanovky krátce po tragédii lanovku opravil a obnovil její provoz. Případem se zabývala i Drážní inspekce, která oznámila, že lanovka nepodléhá drážnímu zákonu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání