Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dojemné objetí pozůstalých u soudu. Od rumburské sestry žádají přes 17 milionů korun

Autor: ljš, ČTK, rvs, Jana Ulrichová - 
22. června 2015
15:04

Věřili, že jejich příbuzní zemřeli přirozenou smrtí na následky těžké nemoci, pak se ale ukázalo, že byli zřejmě zavražděni sestrou rumburské nemocnice Věrou M. (54). Podívat se jí do tváře přišlo k ústeckému soudu jen několik z nich a bylo vidět, že to pro ně byly velmi těžké okamžiky.

Dvě z příbuzných údajných obětí setkání s ženou, která je podle policie připravila o milované blízké, velmi zasáhlo. Při příchodu do soudní síně zadržovaly jen těžko slzy, o přestávce se pak pod tíhou emocí na chodbě o objímaly. S novináři však nikdo z pozůstalých během soudu mluvit nechtěl.

Podle obžaloby bylo nejmladší oběti pouhých 35 let, nejstarší pak 85 let. Odškodné, které pozůstalí po sestře požadují, je velmi vysoké. Sedmnáct příbuzných jedné z obětí žádá každý po milionu korun. Rodina další oběti si nárokuje náklady na pohřeb a odškodné 300 000 Kč. Lužická nemocnice se nepřipojila, podle právního zástupce neumí vyčíslit škodu.

Přiznání obviněné sestry se u soudu příbuzní nedočkali. „Jsem obžalovaná, že jsem překročila hranici lidskosti. Nikdy jsem nic takového neučinila, nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zemřít. Před soudem to chci všechno dokázat,“ řekla ve své výpovědi. Uceleně vypovídala v rámci řízení poprvé před soudem, protože prý policii nedůvěřuje.

Údajnými oběťmi bylo pět žen a jeden muž. Poprvé podle obžaloby vraždila v lednu 2010, pak na konci roku 2011, v dubnu 2012 a třikrát od února do června loňského roku. Do krevního oběhu podle státního zástupce všem vpravila draslík.

Věra M. u soudu nejpodrobněji popsala případ úmrtí z loňského června, jehož odhalením celá kauza odstartovala. Seniorka zemřela při její noční službě. Lékař Petr Vondráček nechal zemřelé odebrat krev, která potvrdila vysokou hladinu draslíku. Podle sestry žena zemřela ve chvíli, kdy jí dokapávala infuze, kterou zavedla kolegyně z denní směny. Obaly od těchto léků podle Marešové nikdo nezkoumal. „Denní službu sloužila sestra, která je partnerkou lékaře Vondráčka,“ řekla.

Zpochybnila i velkou část znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obžaloba. Podle ní nepracovali znalci s kompletní dokumentací, ani nezvážili, že by pacienti mohli zemřít z jiných příčin. Údajně nezkoumali ani to, že poslední oběť měla potíže se zadržováním vody. „Od 20. května do 5. června jí bylo dáno 55 litrů tekutin, podle záznamů vymočila 33 litrů. To znamená, že její organismus byl zatížen 22 litry tekutin,“ dodala Marešová. Znalci budou vypovídat v srpnu.

Obviněná sestra měla problémy v rumburské nemocnici už dříve, když ještě nepracovala na jednotce intenzivní péče. Onkologicky nemocné matce své kolegyně dala namísto jednoho dva mililitry morfia, kolem roku 2005 se po zhoršení stavu jedné pacientky našla mezi dokumenty prázdná ampulka od léku, který v nemocnici nebyl běžně dostupný. Tehdy dostala údajně výtku. „Bránila jsem se, že jsem to neudělala já,“ řekla u soudu.

Video Začal soud se Věrou M.: Podívejte se, jak reagovala na obvinění! - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Podle právního zástupce rodiny poslední údajně zavražděné pacientky se Věra M. snaží vystupovat jako oběť. „Zatím se stylizuje do role oběti, ale myslím, že je to celé jinak. Myslím si, že důkazy z přípravného řízení (vinu) prokazují. Nepředpokládám, že by znalci či svědci vypovídali něco jiného, než uvedli už při vyšetřování,“ řekl zástupce rodiny Jiří Císař.

Za motivaci v případech obžaloba označila to, že si zdravotní sestra chtěla ulehčit v práci. „Takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností, které měla vůči této pacientce, neboť se jednalo o osobu vysokého věku a nemohoucí, vyžadující neustálou zdravotní péči,“ popsal jednu z vražd Stibor.

Věra M. u soudu připustila, že mohla trpět syndromem vyhoření, jak napovídají posudky. Žila sama s dcerou a neměla dost peněz. Brala si tak více služeb. Podle právní kvalifikace hrozí obžalované doživotí. Soud se bude kauzou zabývat celý tento týden, pokračovat v hlavním líčení bude v srpnu.

 

majojo ( 22. června 2015 18:08 )

Asi injekční stříkačka s heparinem. Ale i to se dá zařídit. A návštěvy u nemocných taky.

majojo ( 22. června 2015 18:01 )

No zrovna těmhle by se do rodiny docela šikla. Potřebují talenty všeho druhu. Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina.

majojo ( 22. června 2015 17:59 )

Dobře, tak miovaného tatíčka/matičku jste ztratili, drazí pozůsdtalí, tak te%d půjde o to, co nejvíc se napakovat. To vám ty prachy vážně přinesou uspokojení? Ta ženská si zaslouží to, kam ji pošlou, a o tom, že ji pošlou, není pochyb, pokud ji nehájí Sokol, Lžičař nebo Slámová, ale tomuhle, co provozujete, se normálně říká hyenismus.

judittka ( 22. června 2015 16:29 )

Nevím ale myslím si že házet špínu a nadávky na někoho kdo nebyl ještě odsouzen není zrovna fér....Co když se ukáže že to skutečně neudělala...tak pak opravdu jen těžko se bude zařazovat zpět do naší společnosti. Taky jsem tak přemýšlela...kdybych měla někoho opravdu tak nemocného že bych mu spíš přála už smrt než aby žil a trpěl dokud neodejde sám...ruku na srdce pro mne by bylo vysvobození to že se ten člověk už nemusí dál trápit. Jak se tu psalo všichni byly opravdu těžce nemocní....a pokud se řekne těžce tak předpokládám že nevyléčitelně. Pokud si nemyslelo příbuzenstvo že zemřeli ty lidi sami tak byly rádi že se dotyční netrápí...a najednou co??? Co ještě po nich chtěli??? Nestačili jim snad přepsat majetek??? Nebo proč jim najednou vadí to že už se tu netrápí.?? Jasně z etického hlediska je to nepřípustné...ale měla jsem maminku která trpěla do poslední chvíle příšernými bolestmi ...a dala bych nevím co abych jí toto utrpení tenkrát zkrátila...!!!

verka1 ( 22. června 2015 16:12 )

kde by vzala tolik peněz? ale pamatuji si, že jak byla v Třebíči záměna děti, tak odškodnění sestra neplatila, ale platila to nemocnice z pojištění. nevím jak u tohoto případu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání