Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slavil maturitu a s autem sjel do jezera! 20 minut pod vodou bez kyslíku přežil

Autor: lvi - 
5. června 2014
14:07

AKTUALIZOVÁNO - Právě složili zkoušku dospělosti, tak se ji rozhodli pořádně oslavit. Auto se čtyřmi maturanty však skončilo v jezeře. Jeden z nich byl po vodou dlouhých 20 minut! Záchranářům se ho podařilo oživit, mladík však bojuje v trenčínské nemocnici o život.

Nehoda se odehrála u slovenské obce Dulov, nedaleko Púchova, kde havarovalo vozidlo se čtyřmi lidmi. Černé auto skončilo v jezeře, které bylo u cesty. Třem kamarádům se podařilo z automobilu vyváznout, řidič, který zůstal připoutaný, ale v autě uvízl.

Původně devět maturantů vyrazilo ve středu k jezeru, kde mají chatu právě rodiče řidiče "vozu zkázy" Mariána (20). "Marián se domníval, že bychom si měli jít poslouchat hudbu do jeho auta, jelikož tam měl výkonné reproduktory. Tak jsme šli. Má třídveřové auto, tak jsme se naskládali dozadu. Marián ale nastartoval a začal auto naplno vytáčet a pak se rozjel," vzpomněl jeden z pasažérů vozidla Martin pro server pluska.sk. Auto se ale po asi padesáti metrech dostalo do smyku a z polní cesty se sesunulo do jezera.

Do auta se okamžitě začala valit voda a kyslík se rychle vytratil. "Stihl jsem se ještě naposledy nadechnout a pak už jsem se jen snažil dostat z auta. To se mi povedlo až jako poslednímu, protože jsem se zachytil nohou o dveře. Měřím skoro dva metry, ale na hladinu jsem nedosáhl ani s nataženou rukou," popsal Daniel s chvěním hlase vypjatou situaci.

Na řidiče si nevzpomněli!

Z auta se nakonec dostali i jeho kamarádi Simon a další Daniel. V autě tak zůstal jen řidič Marián, kterému ale spolužáci nedokázali pomoci. Přiznali, že byli v takovém šoku, že ani o Mariánovi nepřemýšleli. Pomoc tak přivolala až děvčata, která k místu nehody přispěchala z nedaleké chaty a mobilem o incidentu informovali záchranku. Marián tak zůstal zaklíněný v autě neuvěřitelných 20 minut.

Automobil se v tu chvíli nacházel asi v třímetrové hloubce zhruba dvanáct metrů od břehu. Pomoci čtvrtém mladému muži dokázali až přivolaní hasiči skrze otevřené okno vozu. „Po jeho vyproštění jsme ho odevzdali zdravotníkům, kteří zahájili resuscitaci. Po obnovení základních životních funkcí záchranáři napojili mladíka na přístroje a transportovali ho do nemocnice,“ citoval server tvnoviny.sk velitele hasičů v Trenčíně Mariána Petríka.

Mladík je nadále v ohrožení života!

Zástupci trenčínské nemocnice, kde je Marián hospitalizován, uvedli, že mladík je ve velmi vážném, až kritickém stavu, jelikož byl pod vodou a bez dostatku kyslíku velmi dlouhou dobu.

Všichni nicméně doufají, že Marián se nakonec z nejhoršího dostane. "Je to výborný spolužák a kamarád. Občas trochu ulítne, ale tak to má být," řekl Daniel.

O Mariána se strachuje i předseda cyklistického klubu v Dohňanech Ivan Kováčik, kde mladík jezdí od svých patnácti let. „Je to velmi dobrý kluk a výborný jezdec. Držím mu palce. Věřím, že svůj boj o život vyhraje,“ uvedl Kováčik.

Policie nicméně aktuálně zjišťuje, jestli nebyl řidič v době nehody pod vlivem alkoholu. Rovněž stále šetří, proč ostatní členové posádky mladíkovi nepomohli. Za neposkytnutí první pomoci ji totiž hrozí až dva roky kriminálu.

janikbaco ( 5. června 2014 21:24 )

dostal smyk po hovnu od psa co jsi nesebral

lipno ( 5. června 2014 11:48 )

Já bych spíš řešil gramatickou inteligenci redaktora - ten byl pod vodou jak dlouho?

guliver ( 5. června 2014 11:32 )

 Co je mi po cobolovi at ho sezerou madari...plesk jak nema co psat vykrada hornouherske servery...

jahodove_ticho ( 5. června 2014 11:23 )

Machýrky a pak bublinky...

i626 ( 5. června 2014 11:09 )

Aha, takže auto bylo ve třímetrové hloubce 12 metrů od břehu a policajti řeší, proč mu nepomohli? Nad tím může člověk jenom kroutit hlavou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání