Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlá zpráva: Karel III. padl!

Autor: Alena Sobotková - 
7. prosince 2003
04:49

K neštěstí došlo na vánočním trhu na pražském Staroměstském náměstí. Veliký ozdobený smrk se zřítil mezi lidi. Výsledkem jsou čtyři zranění.

Strach, šok a hromadný úprk. Taková atmosféra zavládla včera krátce po jedenácté dopoledne na vánočním trhu na Staroměstském náměstí. Stačil jediný poryv silného větru a nádherný, tisíci světly vyzdobený 80 let starý a 33 metrů vysoký smrk "Karel III." z Velkých Karlovic se zřítil mezi dav! Čtyři lidé, z toho jedna malá holčička, byli zraněni. Primátor Pavel Bém mluví o neštěstí, pořadatel akce Milan Šmerda se dokonce rozplakal. "Hnalo se to Týnskou uličkou. Strom se nejprve naklonil na jednu stranu, vzápětí bylo slyšet praskání a řítil se mezi lidi," vyprávěla prodavačka horkých kaštanů. "Ta panika, co vznikla! Lidé prchali, bylo slyšet křik a pláč a pak kvílení sanitek," dodala. "Nebraňte nám v práci! Sem nikdo nesmí," odháněli zvědavce policisté. "To byla jistě sabotáž! Teroristický útok! Někdo ten strom podřízl," převládl názor v jedné skupince čumilů. "Je to velká ostuda! Neslyšela jsem, že by se to stalo jinde ve světě," zlobila se Milada Novotná (58), která se na strom přijela podívat až z Hořovic. Na náměstí byla spousta cizinců, kteří se také nestačili divit. "Šlendrián! Ostuda!" bylo slyšet. Podle šéfa zasahujících hasičů Jana Havrdy se "Karel III." zlomil těsně nad zemí. "Čtyři lidé byli zraněni, z toho nejhůř dopadl cizinec. Má tržnou ránu v obličeji a zlomenou stehenní kost," řekl Havrda. "Je to neštěstí. Všechny zraněné osobně navštívím. Holčička dostane dáreček," slíbil primátor Pavel Bém. Okamžitě vyslal městského statika, aby zjistil, zda další pražské vánoční stromy stojí dost pevně. Případem se ihned začala zabývat kriminálka a soudní znalec. A nakonec další šok! "Karla III." nevztyčoval renomovaný Metrostav, jak se mylně domníval primátor Bém. Kdo to byl a zda k tomu měl technické předpoklady, se nám zatím nepodařilo zjistit. Nový, zřejmě už menší vánoční strom by se podle pořadatele měl na Staroměstském náměstí objevit už v pondělí večer.



Smrt "Karla III." určily hvězdy! Nádherný vánoční smrk na Staroměstském náměstí "Karel III." byl odsouzen k smrti ještě dřív, než ho pořadatel nechal vyzdobit tisícovkami světel! Je o tom přesvědčen astrolog Petr Prokopec. "Ten strom byl odsouzen ke katastrofě už v okamžiku, kdy ho na náměstí kotvili. Jeho pád zapříčinilo to, že se to stalo ve špatné hodině, minutě a vteřině," míní Prokopec. Na vině prý může být i špatný okamžik, kdy smrk ve Velkých Karlovicích porazili. Všechno se prý děje v nějaké minutě, která je nebo není dobrá ve vztahu ke hvězdám. I slavný český král Karel IV. si prý dvorním hvězdářem nechal spočítat, kdy bude nejvhodnější, aby byl korunován.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání