Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porodní bába před soudem: Ani rodička není bez viny!

Paulína P. tvrdí, že by v budoucnu opět rodila doma. Ale už bez přítomnosti Ivany Königsmarkové
Paulína P. tvrdí, že by v budoucnu opět rodila doma. Ale už bez přítomnosti Ivany Königsmarkové  (Autor: Petr Merta)
Autor: jos, Reflex.cz, Kateřina Kycltová, koj - 
13. ledna 2011
13:54

Chci rodit doma. To si říká stále více matek. Jenže někdy skončí domácí porod tragicky. Porodní asistentka Ivana Königsmarková se zodpovídá u soudu z toho, že se dopustila chyby při porodu Paulíny P. Ale ani matka těžce postiženého Anatola není bez viny. Zatajila totiž porodní bábě důležité informace! Co si myslí o porodech doma Königsmarková? A co vy?

Rodička Paulína P. se v květnu 2009 rozhodla navštívit soukromou porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou a projevila přání rodit doma. Zatajila ale, že její dva předchozí porody proběhly velmi komplikovaně a musely se uměle vyvolávat.

Třetí porod skončil téměř úmrtím malého Anatola. Dítě po porodu, který trval téměř tři dny, nedýchalo a do nemocnice se dostalo v kritickém stavu. Má poškozený mozek, nereaguje na podněty a jen leží. Jeho stav se podle lékařů nikdy nezlepší. Přesto Paulína P. u soudu tvrdí, že další porod chce absolvovat opět doma!

Paulína P. a její manžel se kvůli zpackanému porodu rozvádí Paulína P. a její manžel se kvůli zpackanému porodu rozvádí | Petr Merta
Paulína P. a její manžel se kvůli zpackanému porodu rozvádí

Zodpovědnost za zpackaný porod nyní podle obžaloby nese Königsmarková. Kdyby prý Paulína P. rodila v nemocnici, její dítě by postižené nebylo. Sama Königsmarková se ale v podstatě staví do role oběti systému, když říká, že lékaři v porodnicích se k rodičkám chovají neurvale a ženy prostě chtějí rodit v pohodlí domova.

Lékaři jsou neurvalí?

Ivana Königsmarková, které hrozí 4 roky vězení, poskytla před začátkem soudního procesu obsáhlý rozhovor magazínu Reflex. Vybíráme z něj to nejzajímavější.

Königsmarková zahájila svou kariéru v pražské nemocnici u Apolináře. Ze začátku byla velmi spokojená, že jí lékaři nechávali u porodu prostor, pak se to ale změnilo. "O všem začali rozhodovat lékaři. Češi ctí tituly, a kdo má titul, ten má pravdu," popisuje porodní bába, proč nakonec od Apolináře odešla.

První žaloba skončila v šuplíku

V roce 2000 provedla první porod doma. Ministerstvo zdravotnictví na ni podalo žalobu za nedovolené podnikání. Žaloba nakonec skončila v šuplíku a Königsmarková začala přivádět děti na svět v domácím prostředí jak na běžícím pásu.

Ředitel porodnice v Podolí Jaroslav Feyereisl popisuje, že s Königsmarkovou je těžké vyjít. "Začínajícími doktory pohrdala," nebere si Feyereisl servítky. Ona sama jeho slova potvrzuje, když říká: "Je málo lékařů, kteří umí vyšetřit ženu bez přístrojů. Já svýma rukama kromě uložení placenty a pohlaví dítěte poznám to samé, co ultrazvuk."

Hrozí jí 4 roky

Königsmarková se evidentně považuje za porodnickou špičku a kritizuje další jevy. Porodníci prý nejsou trpěliví a snaží se dítě z matky "vyškrábnout". Dál se jí nelíbí, že se u ženy během těhotenství vystřídá 60 a více lidí, kteří se "mnohdy ani nepředstaví". "Já běžně neukazuju každému svůj rozkrok, aby si mohl sáhnout, ale u porodu to berou jako samozřejmost. Ženská je tam jak na pranýři," tvrdí nejslavnější porodní bába v Česku.

Přesto, že jí hrozí za zpackaný porod 4 roky a má hodně kontroverzní názory, má mezi Češkami řadu fanynek. "Porod doma by se neměl stávat módním trendem, ale jedním z vrcholů osobních svobod ženy se všemi s tím spojenými riziky pro matku i dítě," píše na internetu například paní Květa Morávková.

A CO SI MYSLÍTE VY? MÁ ŽENA PRÁVO RODIT DOMA? I KDYŽ DÍTĚ BUDE TŘEBA POSTIŽENÉ? MÁ JÍT KÖNIGSMARKOVÁ DO VĚZENÍ? PIŠTE DO DISKUZE A NA TIP@BLESK.CZ SVÉ NÁZORY, ZAJÍMAJÍ NÁS!

burgermiky ( 21. září 2011 14:26 )

Nikdy bych nerodila doma, neumím si to představit. Mám tři zdravé děti a raději jsem přežila všechno to okolo vyšetření apod. a nepříjemného nemocničního prostředí, než abych riskovala porody doma.

e.44 ( 15. ledna 2011 13:26 )

Nejde o to, že by to mělo být medikům zakázáno, ale o to, že by k tomu mělo docházet výhradně se souhlasem ženy a i v těchto případech pouze snesitelnou formou. Je rozdíl mezi tím, když se při učení na jedné ženě vystřídá tak pět mediků a to způsobem slušným, neponižujícím, neobtěžujícím, nebo když je těch mediků až patnáct a neberou na ženu ohledy a to v žádném směru.

cichacek ( 15. ledna 2011 12:08 )

Nevím jsem muž, byl jsem u dvou porodů mé ženy. Obě děti jsou zdravé, a to je přece hlavní. Pro představu je jim 2 a 4 roky. Porody trvaly cca 8 od příjezdu po můj odchod z nemocnice. Riskovat kvůli 8-mi hodinám život dítěte mi připadá hodně arogantní od matky i otce. Pokud někdo chce přivés své dítě na svět doma , vrací se někde do předválečné doby, a stím i k úrtností těchto dětí. Ať mi nikdo neříká, že vté době přežilo tolik dětí včetně rodiček jako v dnešní době. Nejsem si jistý ale co si vzpomínám nebyli jsme v této statistice vůbec špatní a pohybovali jsme se na celosvětovém vrcholu. Jsem šťastný, že mou ženu vůbec nenapadlo něco tak blbého jako rodit doma. Když už někdo chce trochu více soukromí nemocnice mu to v dnešní době umožní, a medici? Když je žádná žena nepustí k porodu za cca 35 let se vrátíme k předválečné době protože doktoři zkrátka vymřou.Porod doma je super kKdyž jde vše dobře , problém nastává když se něco stane. V tom momentě by se doktor včetně jeho vybavení hodil (nevejde se do brašny ani sanitky). Nemusím nikomu připomínat, že i doktor v nemocnici není bůh a prostě někdy to skončí špatně, ale tento risk byl zbytečný.

marcelinka007 ( 15. ledna 2011 12:01 )

Zavřela bych je bez pardonu i s tatínkem. Porodní bába měla znát a hlavně si ověřit předešlou anamnézu porodů..to nesvědčí o její profesionalitě ,jak hlásá, ale že je naopak absolutní packal. Kdyby to udělal a byla profesionál, nikdy by nepřistoupila v tomto případě na porod doma.Je to takový doktor CVACH v sukni. Já sama mám dvě děti a byť jsem se taky bála porodu a nemocničního prostředí jak čert kříže, nikdy bych neohrozila život svého ještě nenarozeného dítěte, pokud by mě k tomu nedohnala nějaká nepředvídatalná situace. NIKDO, opravdu NIKDO nemůže se 100% jistotou říct, že při porodu nenastanou komplikace.Žádná matka by neměla riskovat život nenarozeného dítěte, i kyby se k ní chovali v nemocnici nevím jak, pořád to za zdravé dítě stojí.Tato matka, no nevím zda ji mohu nazvat matkou, vědomě riskovala život svého dítěte. Ona věděla, že předešlé porody byly komplikované..Napařila bych jí stejný trest , jako té Cvachovské porodní bábě.

eneko ( 15. ledna 2011 10:37 )

Jo a kolik dětí a maminek po porodu umíralo, porodila jsem 3 děti, měla snadné a rychlé porody, ale nikdy bych nerodila doma, je to opravdu velké riziko. Nezáleží na tom jestli těhotenství proběhlo bez komplikací, ty mohou nastat u porodu. je to opravdu velký hazard se životem a bohužel to dítě se bránit nemůže, rozhoduje za něj matka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání