Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Porodní bába zmrzačila dítě, tvrdí obžaloba

Autor: Kateřina Kycltová, Krvs - 
12. ledna 2011
19:10

STŘEDA 12. 1. - Chci porodit doma. Takovou větu si v posledních letech říká stále víc budoucích matek. Jenže ne vždy dopadají domácí porody šťastně. Příkladem může být kauza porodní asistentky Ivany Königsmarkové. Před rokem a půl se podle obžaloby dopustila chyby při vedení porodu v bytě rodičky. Následkem toho se Anatol narodil přidušený a dnes je z něho ležák! Neslyší, nevidí, nehýbe se... Porodní bába se za to zodpovídala před soudem.

Paulína P. se v květnu 2009 rozhodla navštívit soukromou porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou. A to i přesto, že šlo už o její třetí porod a ani předchozí dva nebyly bezproblémové. Königsmarkové důvěřovala i proto, že byla prezidentkou Unie porodních asistentek. Jenže porodní bába neměla v té době ani platnou registraci k vedení porodů! To však Paulína P., která jí svěřila osud svého dítěte, netušila.

Porod začal 21. července ráno, kdy Paulíně praskla plodová voda. Jenže dítěti se na svět nechtělo. Narodilo až 23. července pár minut po půlnoci! Celé tři dny tedy Paulína s odteklou plodovou vodou trpěla ve velkých bolestech! Zákon přitom nařizuje, že dítě se musí narodit do 24 hodin po odtečení plodové vody! Königsmarkovou ale ani tři dny trvající porod nevyburcoval k přivolání lékaře. Chodila rodičku pouze kontrolovat! „V jaké fázi porod je poznám podle chování matky,“ tvrdila včera u sodu. Jenže sama Paulína říká o průběhu porodu něco jiného. „Paní Königsmarková si po většinu času povídala s mým manželem v kuchyni.“

Dítě se nehýbe a nereaguje

Po nekonečných dnech se chlapeček Anatol přece jen narodil. „Byl bledý a nedýchal,“ popsala své čerstvě narozené dítě jeho matka. Oba nakonec skončili v nemocnici. Bohužel pro Anatola pozdě. Neslyší, nevidí, nereaguje a nehýbe se. Kvůli tomu, že byl dlouho bez kyslíku, nemá podle lékařů jeho stav šanci na zlepšení... Dnes je v kojeneckém ústavu. Jeho rodičům se zhroutil svět. „Rozvádíme se, moje matka se kvůli tomu léčila na psychiatrii,“ svěřila se Paulína.

Za těžko uvěřitelné vedení porodu stanula Ivana Königsmarková před soudem. Je obviněná z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jí až čtyři roky.

kana2 ( 18. ledna 2011 23:15 )

pořád si vymýšlí nějaké hovadiny mají rodit v porodnici patří dat přez hubu té matce v porodnici mají větší možnosti když nastanou nějaký komplikace mají co chtěli

sona1 ( 18. ledna 2011 00:12 )

souhlasim s vami chytra mamina..

sona1 ( 18. ledna 2011 00:07 )

ty kravo naco si v dnesni dobe chtela rodit vubec doma....a gdys ses us k tomu rozhodla po 2 detech snad melas vedet ze gdys ty odtece voda a nic se nedeje tak melas ji do spitalu a ne 3 dny sedet jako koza chleve... chudacek chlapecek hold ....t.r.u.p.k.a. macech.

lantana7 ( 17. ledna 2011 10:56 )

Také se bohužel se občas někdo v zájmu jakési "svobody", s důrazem na "duchovno", vzdá selského rozumu a někdy i toho zdravého. Neberte si to osobně.

liliepnouci ( 17. ledna 2011 07:48 )

reaguji na příspěvek níže...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání