Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Násilný odvoz po domácím porodu: Matka i dítě dostanou po 50 tisících

Třicetiletá Brňanka V.K. znovu vysoudila odškodné za nucený převoz do špitálu po domácím překotném porodu.
Třicetiletá Brňanka V.K. znovu vysoudila odškodné za nucený převoz do špitálu po domácím překotném porodu.  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
17. listopadu 2012
16:40

Omluvu a odškodné celkem sto tisíc opět vysoudila třicetiletá matka z Brna, kterou předloni v únoru po domácím porodu dnes již dvouletého syna převezla záchranka s pomocí policie do porodnice.

Maminka tří dětí i její nejmladší potomek by měli dostat od jihomoravské záchranky po 50 tisících korun.

Záchranná služba se však proti verdiktu znovu odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci, který už dřív stejný verdikt zrušil.

Dítě přivezli podchlazené

Žena rodila v únoru 2010 v brněnském bytě v Údolní ulici pár set metrů od porodnice na Obilním trhu. Záchranku přivolal otec chlapečka.

Údajně podchlazeného novorozence nařídil lékař Robert Zodl převézt do špitálu, kde mu naměřili tělesnou teplotu 33,6 stupňů Celsia.

Znalec: Tělesnou teplotu záchranka nezměřila

„Z této teploty ale nelze zpětně usuzovat na teplotu dítěte v bytě. Pokud tam nebyla změřena jeho teplota, nelze říct, jakou teplotu miminko po porodu mělo,“ uvedl soudní znalec Jozef Macko.

Podle soudce Michala Ryšky tedy dítě nebylo v ohrožení života, takže převoz sanitkou označil za zbytečný.

Klaus: Záchranář je hrdina

Pikantní však je, že lékař Robert Zodl, který později zemřel a podle kolegů zdravotníků zachránila jeho neústupnost novorozenci život, je podle hlavy státu hrdina.

Prezident Václav Klaus ho totiž letos vyznamenal in memoriam Zlatým záchranářským křížem! Ten mu udělil za výjimečný přínos pro záchranářství.

jity ( 18. listopadu 2012 12:53 )

Dříve se zkrátka nikoho neptali a jakmile došlo k porodu mimo nemocnici, tak rodička i dítě byly odvezeny dokonce na nějaký čas do izolovaného prostředí kvůli případné infekci. Nevím o co té sůvě jde, zřejmě o prachy.

praha1 ( 17. listopadu 2012 21:52 )

Apeluji na to, aby se statisticky zjistilo kolik lékařú záchranné služby mělo normální trénink v porodnictví, pokuď ovšem jejich základní atestace není porodnictví a gynekologie. Kolik z nich se cítí klidně, když jedou na zařínající porod a jak jistě se cítí v ohodnocení stavu rodičky a dítěte. Pokuď chcete takhle soudit, tak dúrazně žádám, aby jste nám umožnili mít trénink na porodnici, samozřejmě né na ůkor vlastného času, ale jako placený stážující lékař. Mimochodem trénink v oboru Emergency a přednemocniční péče v ČR neexistuje,nikto z lékařů nemá potřebný počet výkonů ze všech důležitých oborů a to je nejenom anestezie, interna a chirurgie, ale i dětské a porodnictví. Bylo by zapotřebí se zeptat pacienta, jestli si přeje být ošetřen lékařem,který je v otázce porodů samoukem. Tady bohužel právo pacienta předběhlo právo lékaře nedělat výkony, které nikdy předtím nedělal.

lennne ( 17. listopadu 2012 21:22 )

az donadavate, prectete si clanek z r.2011...je trochu jiny a ne ve prospech lekare.http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/157885/porodila-doma-policie-ji-odvlekla -do-nemocnice-vysoudila-100-tisic.html

buban ( 17. listopadu 2012 21:16 )

podivej se na tu tlamu-ta nebude spokojena nikdy (ale mozna jo-kdyby po tlame dostala). Jinak, doktore, zkus zapracovat na Tvych psanych prispevcich...

buban ( 17. listopadu 2012 21:11 )

staci se na ni podivat-toto bych v rodine mit nechtela. Chudak decko. Jenom nechapu toho soudce-kdyz i ten jeji tehdejsi partner casem priznal barvu

Zobrazit celou diskusi