Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Vítkov: Žháři dostali 22 a 20 let. Odvolali se

Autor: jos, ČTK, rvs - 
20. října 2010
10:36

STŘEDA 20. 10. - Ostravský soud vynesl rozsudek v kauze žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla těžce popálena malá Natálka. Jaromír Lukeš, David Vaculík a Ivo Müller dostali 22 let, čtvrtý útočník Václav Cojocaru má jít do vězení na dvacet let. Čtyři útočníci také musí podle informací ČTK zaplatit více než 17 milionů korun jako náhradu škody rodině a pojišťovně. Proti rozsudku se odvolali.

"Muselo se zohlednit, že se jednalo o neobvykle brutální útok. Akce byla velmi pečlivě naplánována a společensky velmi nebezpečná," vysvětlil přísný rozsudek soudce Miloslav Studnička. Soud čtyři obviněné uznal vinnými z pokusu o vraždu a z poškozování cizí věci ve spolupachatelství.

Odškodné 17 milionů korun

Všichni mladíci mají trest vykonat ve věznici se zvýšenou ostrahou a podle informací ČTK mají zaplatit odškodné a náhradu škody přes 17 milionů korun. Za léčebné výlohy poškozených mají dát Revírní bratrské pokladně 7,5 milionu korun, odškodné pro Natálii činí 9,5 milionu a pro její rodiče 72 000 korun.

Případ ale rozsudkem nekončí. Útočníci se prostřednictvím svých právních zástupců odvolali. Případ nyní poputuje k Vrchnímu soudu v Olomouci. Obhájci Ivo Müllera, Václava Cojocarua a Jaromíra Lukeše požadovali u soudu mírnější potrestání za obecné ohrožení či ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. Advokát Davida Vaculíka žádal zproštění viny.

Útok kvůli Hitlerovým narozeninám

Čtyři mladíci na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ani ne dvouletá Natálie. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním neonacismu a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání