Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

U soudu s vrahem Novákem asistovali lékaři!

Autor: red - 
19. února 2009
09:49

AKTUALIZOVÁNO: V Hradci Králové pokračoval soud s vrahem devítiletého Jakuba Šimánka. Vypovídali soudní experti a promítalo se video, který pořídil sám Novák!

Soud promítl policejní záběry, na kterých Novák ukazuje kriminalistům cestu, kterou s Jakubem ušel až k místu jeho zavraždění. Na videozáznamu si pedofil u místa ukrytí těla dítěte sedl do trávy a prohlásil: "Budu u soudu žádat trest smrti nebo výjimečný trest. Pokud Jakubovy rodiče mohou, ať mi odpustí, Děkuju." Po shlédnutí tohoto videozáznamu soud vyloučil ze síně veřejnost a účastníkům jednáni ukázal záběry, které si pořídil Novák při znásilňování Jakuba.

Soud promítal film, na kterém Novák ukazuje cestu, kterou šel s malým Jakubem. Soud promítal film, na kterém Novák ukazuje cestu, kterou šel s malým Jakubem. | Jitka Žigová

Podle znalkyně z oboru klinické psychologie Novák používá lidi jen jako oběti svého uspokojení. "Když mu někdo poslouží jako Jakub, nemůže o něj čekat vděk," zjistila u obžalovaného psycholožka. O upřímnosti jim projevené lítosti nad spáchaným činem lze pochybovat. Novák znalcům řekl, že by svůj život vyměnil za Jakoubkův. Také ale vyjádřil přesvědčení, že by měl šanci dostat nižší trest, kdyby Jakubův otec generál Hynek Blaško neměl tak vysoké společenské postavení.

Znalci usoudili, že Novák lituje hlavně sebe. "Jde o lítost následku jeho vlastní budoucnosti," řekla psycholožka.

Soud chtěl po znalkyni také vysvětlit, zda je dle výpovědi obžalovaného možné, že by Jakub šel po znásilnění s pedofilem dobrovolně přes celý Havlíčkův Brod bez projevu odporu. "Děti jsou zvyklé důvěřovat dospělým a to dokonce i ve chvíli, kdy jim ublíží, protože nevidí jinou možnost. Jakub zřejmě skutečně nevěděl, kde je a jak se má dostat domů, takže to skutečně takto mohlo být," odpověděla znalkyně.

"Veškeré medicínské prostředky Novák už vyčerpal a nezbývá nic jiného než ho umístit do detenčního ustavu. V něm už by se neléčil a byl izolován od společnosti," dodala. Na tom se shodli i ostatní znalci.

Novák byl souzen za sexuální delikty už jako mladistvý. V roce 1983 pohlavně zneužil několik dětí ve věku do desíti let. Jednu dívenku prý například nalákal na bonbony, zatáhl jí do ústraní a líbal její přirození. V dalším případě nalákal malého chlapce na to, že ho naučí jezdit na kole. Rovněž ho zatáhl do ústraní, kde ho pohlavně zneužil! Za to dostal tehdy jako mladiství trest 4 měsíce odnětí svobody a sexuologické léčení.

Antoní Novák před soudem za vraždu malého Jakuba Šimánka Antoní Novák před soudem za vraždu malého Jakuba Šimánka | David Malík

Přečtěte si: Online záznam ze středečního jednání soudu

Znalkyně z oboru psychiatrie a sexuologie označila Antonína Nováka za vysoce společensky nebezpečného a nenapravitelného člověka. "Navrhujeme ochrannou detenci. Zjistili jsme u něho sexuální deviaci, která byla opakovaně léčena, ale léčba se míjela účinkem. V budoucnu nelze předpokládat, že by byla úspěšná," řekla znalkyně.

"Nejkratší doba kdy může léčený člověk přejít z ústavní formy léčby do ambulantní je rok až rok a půl. Novák byl ale během své léčby na Slovensku předán do mírnější formy léčby už po čtyřech měsících," dodala. Znalkyně u soudu uvedla že Novákovi dosud nikdy nebyl ani podán návhr na možnost podstoupení kastrace.

Na to poprvé reagoval jeho obhájce. "Kdyby se mu varlata nahradila umělými, byl by štastný člověk," řekl Fori. Znalkyně však upozornila, že na jeho resocializaci by tento chirurgický zákrok rozhodně neměl vliv.

Čtěte také: Obhájce Jakoubkova (+9) vraha: Věřím, že by pedofil Novák dostal trest smrti!

Pokud by Novák neřekl, jak zabil Jakuba Šimánka, nebylo by jasné, jak zemřel. Vyplynulo to z výpovědi soudního znalce po zahájení pokračování jednání s pedofilním vrahem. "Příčinu smrti se nepodařilo zjistit vzhledem k pokročilému stadiu hniloby těla poškozeného," řekl znalec. Podle něj se kvůli zjištěné deformaci jazylky lze jen domnívat, že mohlo dojít ke rdousení dítěte.

Novákovi hrozí doživotní trest. Pátrání po devítiletém synovi generála Hynka Blaška, který se z dětského hřiště ztratil 4. května letošního roku, trvalo pět týdnů. Díky svědecké výpovědi byl nakonec z jeho zmizení obviněn slovenský dělník Antonín Novák. Ten se při výslechu přiznal, že chlapce nalákal do své ubytovny na počítačové hry a pohádky. Poté ho vyzval, aby se svléknul a pohlavně ho zneužil. Celý akt si přitom natáčel na digitální fotoaparát. Když Novák malého Jakuba vyprovázel, dostal strach a chlapce zavraždil. Policisté tělo objevili půl kilometru od Havlíčkova Brodu pod větvemi, na místě, které jim Novák ukázal.

ja12 ( 22. února 2009 09:08 )

vám asi pravopis vůbec nic neříká,co? Tolik hrubých chyb v jednom článku, styďte se!!!

jaryn ( 20. února 2009 12:45 )

Asi jsi nepochopil pojem vrazda a pedofilni vrazda. Takovej *** jako je Novak by mel jit na provaz bez soudu. Zabit cloveka a zabit dite,navic jej znasilnit je rozdil. Asi nemas deti. Kdyby jsi je mel,a nedej Boze se to stalo jim,tak by jsi mluvil uplne jinak. Zdarec

divoch ( 20. února 2009 11:01 )

Fori je kat a ne obhájce! To co si dovolil říct je nejen naprosto nevhodné,dokonce naprosto neprofesionální..advokátka,kt.to odsoudila,není rozhodně žádná kráva-naopak je to soudný člověk! Obhájce má obhajovat-od toho je to obhájce!A ne vynášet rozsudky!JE TO NAPROSTO SKANDÁLNÍ! Ihned by měl skončit,bere nehorázné peníze za mizernou práci a svoji nepriofesionalitu! To že je Novák zločinec,neznamená,že nená mít právo na obhajobu..a obhájce svoji funkci neplní,naopak svému klientivi škodí..HANBA FORIMU! Zločin má být potrestán,ale vy tu požadujete pomstu a lynč.Kolik už bylo i několikanásobných vrahů-zvrhlých,bezcitných-ale všichni měli SKUTEČNÉHO OBHÁJCE..F ori není obhájce,ale KAT!

jaryn ( 19. února 2009 23:18 )

Nac takovou zrudu davat do nejakyho ustavu,a danovi poplatnici ho budou zivit hodne dlouho. At tahne do basy. Tam uz se o neho mukli postaraj sami, bude trpet,a pak si to radeji hodi sam. A navic to nebude tolik stat pracujici lid.

lina ( 19. února 2009 22:56 )

slovy nepopsatelná, chudák ta mamina, příšerný pocit.. Dívat se dítěti do hrobu je to nejhorší na světě, ale zavražděné dítě pedofilem je nejhorší z nejhoršího. A to video shlédnout, na to musí být opravdu silná povaha.. Chce to změnu trestního zákona, a znovu zavést trest smrti, možná ubude takovýchto ohavností.. Ovšem ten článek: ... trestný čin spáchal jako mladiství?? Co je to za pravopis?? a jsou tam i jiné hrubky, opravte si to!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání