Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dominika Neffová (2): Učí se žít bez mámy

Autor: Lucie Bártová - 
16. září 2008
11:00

FOTOGALERIE: Vražda Ireny Neffové (†27) obrátila nejbližším život naruby. Její brat David se nyní stará o malou Dominiku. V exkluzivní zpovědi přiznává, že mu občas říká tati.

Sedm dlouhých měsíců bez mámy. Tak dlouho je dvouletá Dominika, Ireny Neffové (†27), kterou sprovodil ze světa její manžel Robert. Pomalu se začíná smát.

Na maminku ale nemůže zapomenout. Občas se zadívá do nebe a zamává, k pietnímu místu na zahradě rodinné vily Neffových chodí zapalovat svíčky. Stala se nevinnou obětí tragického vyústění vztahu, který kdysi začal velkou láskou...

O tom, že v pátek stanul před soudem její otec Robert za vraždu své manželky, nemá Dominika ani tušení. Žije v domě, kde byla její máma uškrcena. Na zahradě si hraje pár metrů od místa, kde je vybudováno pietní místo věnované Ireně a její mamince.

"Když máma v roce 2002 zemřela na rakovinu, vybudovali jsme na její přání tohle místo. Se sestrou jsme tam chodili, když jsme chtěli zavzpomínat," říká bratr Ireny David, který se stal poručníkem Dominiky.

Nyní část zahrady obrostlá růžemi patří i Ireně. "Chodí sem s námi zapalovat svíčky. Když vidí ve městě krámek se svíčkami, vždy si vzpomene a prosí, abychom koupili jednu i mámě," říká Neff.

Stejně tomu bylo i před pátečním procesem. Dominika už ví, že mámu nikdy neuvidí. Často se dívá do nebe a mává jí. Svého otce z paměti vytěsňuje. Zvyká si na novou rodinu.

"Pro Dominiku to nebyla příliš velká změna, protože jsme žili v jedné domácnosti. Moje sestra mě kdysi prosila, abych se o ni postaral, kdyby se jí něco stalo. Vždycky jsem se jí smál, co by se asi tak mělo stát," popisuje.

Dominika Davidovi už několikrát řekla táto. "Je na nás hodně fixovaná a asi nás časem začne oslovovat jako mámu a tátu," přemýšlí David Neff.

S Dominikou David pravidelně navštěvuje dětského psychologa. Pokroky na duši malého dítěte jsou prý značné. Je veselá a zvídavá. Ještě před několika měsíci, krátce po tragédii, byla úplně jiné dítě.

"Byla až nenormálně hodná. Podle odborníků to svědčí o tom, že vyrůstala ve stresu, slyšela tvrdé hádky, rozbíjení nábytku. Možná byla přítomná i vraždě," říká její poručník David Neff.

Proces s vrahem

Robert Neff Novák půl roku po vraždě stanul v pátek před soudem Robert Neff Novák půl roku po vraždě stanul v pátek před soudem | Jiří Hadač

Dne 23. února uškrtil Robert Neff Novák svou ženu Irenu, dceru známého spisovatele Ondřeje Neffa. Její tělo odvezl do lesa u obce Kuchař na Berounsku, kde jí vykopal hrob. Druhý den nahlásil její zmizení na policii a sám organizoval pátrací akce. Vylepoval plakáty s její fotografi í, na internet umístil zoufalé prosby o pomoc. O dva týdny později se policii přiznal k vraždě. Byl umístěn do vazby, odkud jej v pátek 12. září odvezla eskorta k soudu. Hrozí mu až 15 let vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání