Ač byl jeho požadavkem velmi překvapen, protože si na operačním středisku nepamatují, že by v minulosti někdo takovou prosbu již vznesl, vyslal na čerpací stanici na dálnici D11 hlídku kolegů z Dálničního oddělení Pravy, aby vše prověřila. Ta až na místě zjistila, proč se viník aktivně přiznává ke spáchání deliktu. Byl si totiž vědom, že porušil tak zvané sociální předpisy, které specifikují povolenou dobu řízení a nařizují povinné přestávky během jízdy.

Vzhledem k tomu, že měl řidič namířeno do Německa, kde jsou tyto delikty posuzovány daleko přísněji než u nás, chtěl vjet na jejich území s již vyřešeným přestupkem. Podle našich informací se pokuty za tento druh přestupku pohybují v řádech desítek tisíc korun. Policisté mu s přihlédnutím na polehčující okolnosti, jako je doznání a účinná lítost, udělili na místě blokovou pokutu na spodní hranici ve výši 1.000 Kč (za tento přestupek je možné uložit blokovou pokutu až do výše 5.000 Kč).

Policisté zároveň Krajskému úřadu oznámili podezření ze spáchání správního deliktu provozovatele vozidla, neboť i ten je odpovědný za dodržování povinností řidiče daných zákonem. Provozovateli vozidla hrozí ve správním řízení sankce až do výše 10.000 Kč.

mjr. Mgr. Ivana Ježková tisková mluvčí PČR