Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: ČSSD se vrací k Babišovi. A přebírá od něj Černého Petra

Autor: Petr Holec - 
21. dubna 2018
07:10

Předsednictvo ČSSD celkem těsně rozhodlo, že se strana vrátí k jednáním o vládě s ANO. To jí sice nyní nabídlo stejně ministerstev jako předtím, když ČSSD jednání náhle utnula, přinejmenším dvě věci se ale nyní změnily: za prvé ČSSD konečně završila svůj nekonečný sjezd a za druhé ANO tentokrát přihodilo i tolik kýžené vnitro.

Tedy ne vnitro, ale funkci ministra vnitra, jíž ČSSD měla už v předchozí vládě. Vyjednávání o té nové se tak paradoxně scvrklo do ministerstva, na němž se podobně lpí spíš v dobách pučů nebo v zemích, kde se chystá vládnout nějaký „malý rakeťák“.

Ostatně i komunistický puč v roce 1948 kdysi nenápadně začínal na vnitru, pod nějž spadá i policie. ANO v čele s trestně stíhaným šéfem a premiérem Andrejem Babišem proto samozřejmě vnitro ČSSD nenechá a z jejího případného ministra udělá suverénně nejhlídanějšího politika v zemi.

Z funkce ministra vnitra se tak vlastně stává spíš politický polibek smrti. Což nakonec nejlíp vědí v ČSSD: právě vnitrem skončila silová kariéra Milana Chovance, jenž z téhle funkce permanentně bojoval s Babišem. ANO je teď navíc i v jisté výhodě.

Nebo přinejmenším dojmově, jenže právě dojem v politice rozhoduje: boj o vnitro se předtím tak vyhrotil, že ANO svou nabídku ČSSD může prezentovat jako maximální ústupek, za nímž se veškerá vina za další případný krach jednání o vládě táhne za ČSSD. Ta proto s vnitrem vyhrála i Černého Petra.

A že ČSSD určitě žádá víc. Chce mít v koaliční smlouvě třeba pojistky proti přehlasování a nejen její místopředseda a hejtman Martin Netolický mluví o automatickém odchodu i nepravomocně odsouzeného člena vlády, což lze do češtiny přeložit jako klauzuli Babiš.

I když v politice nikdy nevíte. A zvlášť v té české, kde se trestní stíhaní na politiky rozdávají stejně velkoryse jako zlaté padáky ve státních firmách. Ještě coby premiér Miloš Zeman kdysi vyhlásil akci Čisté ruce, která nakonec skončila odsouzením jeho vlastního ministra financí.

Šéf ČSSD Jan Hamáček teď říká, že jeho strana bude mít ve vládě s ANO šanci prosadit část svého programu, například růst pla. Jenže ty dávno rostou až moc rychle i bez ČSSD, zatímco ta v době, kdy české firmy nemají zaměstnance, ze všeho nejvíc řeší nemocenskou. Ani ANO už sice neletí nahoru, když napravo mírně oslabilo flirtováním s extremistickou bandou Tomia Okamury, ČSSD ale bojuje o holé politické i ekonomické přežití.

I proto chodily do Lidového domu žádosti z krajů o účast ve vládě. Na podzim jsou komunální volby, a coby sedmiprocentní opoziční partaj by ČSSD mohla mít problém sestavit kandidátky. Málokdo chce kandidovat za stranu v klinické smrti. Případnou vládu s ANO musí v ČSSD po vzoru Německa ještě posvětit i členské referendum, tím však jakékoli srovnání s tamní sociální demokracií končí.

Ta zůstává i po volebním debaklu druhou nejsilnější stranou a na rozdíl od ČSSD taky nestojí jednou nohou v bankrotu. A taky tam nemají Okamuru, který jako správný konzistentní politik pořád čeká na Babiše, i když se ho v ANO děsí jako novičoku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vont ( 23. dubna 2018 14:37 )

 Docela bych uvítal, kdyby se už ty křiklouni proti vládě ANO s kým koliv trochu ohlédli dozadu a vzpoměli si jak nám mastili hlavy kecama o to jak Babiš vytunelije státní pokladnu za asistence Agrofertu! Jak nám to ten proklatej Babiš všechno zničí, zruší demokracii a ble ble ble.......A nyní mlčí, když slyším výsledky hospodaření toho neznaboha Babiše s našimi penězi! Téměř vyrovnaný rozpočet, vzestup platů raketově, žádná loupež, ale hospodář je ten Babiš na kterýho ty mimulý šméčka ani zdaleka nemají. Držte zobák a dívejte se jak se to dělá, když se hospodaří s našimi penězi ODS, TOP09 a další.....

marmat ( 21. dubna 2018 11:06 )

Jak minule řekl pan Babiš v interpelaci panu Rakušanovi..."Demagog zůstane demagogem!" ! Na soudruhá Skálu a soudružku Semelovou nemá NIKDO !!!

marmat ( 21. dubna 2018 11:03 )

OK a TOLIK SEBEVĚDOMÍ !!! A Lidový dům zralý na exekuci...dluhy právníkovi NIKDO neřeší???

marmat ( 21. dubna 2018 11:00 )

Oni je podpoří...TO není vládnutí..TO není ministerský post! Děti a mládež kdysi pořádalo happeningy na Kampě, pak ti divočejší chodili řádit na fotbal a hokej...Vysokoškoláci se shlukují když je svolá i Kalousek s Fialou a posledně To hodně selhalo, protože právě kauzy NOVIČOK a NIKULIN vyvrátily "souznění" HRAD/ANO.

kukuku ( 21. dubna 2018 08:55 )

Fakany může zneužít kdykoliv, pro ně je dobrý jakýkoliv důvod vyrazit na Václavák. Jsou ve škole zbavováni schopnosti o něčem přemýšlet.

Zobrazit celou diskusi