Úvod: Řecké prozření.

Lehl si pod palmu, v jedné ruce misku s olivami, ve druhé iPod. Na hraně stínu a světla tančí krásná Petra, oděná do chaluh tak, že "spoře" je slabé slovo.

Jak tak leží, polonahý, rovná si myšlenky. Prodírá se tím nepodstatným, jako je politická orientace, trenýrky, planeta Mars a její obyvatelstvo, opuštěný jezevčík, zapuzená žena, slovenská romance, rychlá vejce, vyhrané prohrané volby, a pokládá si základní otázku: "Kdo jsem?"

Dvě slova, jářku, a co dovedou nadělat. Jirka neví, leží, tápe, ovíván větví. "Kdo jsem? Vítěz? Poražený? Jsem snad spisovatel? Bloger? Vizionář? Trávníkář?"

"Jsi velmož," ozvalo se z iPodu, "Jsi, Jirko, velmož marnosti."

Stať: Láska

Jiřího Paroubka, bývalého předsedu vítězné poražené strany, spojuje s Davidem Rathem, řadovým členem téže strany, víc než jen patka a divný lesk v očích.

Diváci televizních Otázek Václava Moravce si nemohli nevšimnout zvláštního transcendentního spojení mezi oběma muži, kteří dlouhodobě patří mezi nejméně oblíbené politiky v zemi.


Být terčem posměchu médií a nevědět proč, je horší, než být terčem posměchu médií a vědět proč. Dochází ke zvláštnímu paradoxu: Neoblíbený, ale schopný Jiří Paroubek předává štafetový kolík marnosti neoblíbenému, ale schopnému Davidu Rathovi. Ani jeden z nich neví, proč je terčem. Možná proto, že mají divné vlasy.

Tak nějak vzniká láska.

Poražený Jiří Paroubek, který vyhrál volby, ale zřejmě mohl za to, že ne dost výrazně, by si teď měl určitě odpočinout. Voliči prostě měli dost půtek mezi dvěma giganty a dali šanci trpaslíkům. Jdi spát, Jirko, na nějaký čas, možná napořád. Neměl bys být "mrtvolou" v české populární hře "Kopání do mrtvol".

Závěr: Co dál.

Dobrá, ale co s volným časem? Přinášíme několik tipů:

- Jirko, rozhodně nepiš.

- iPod je fajn, ale ještě lepší je rádio. Někdy prý člověk slyší hlasy až z Texasu! Zkus vrtět čudlíkem, Jupiter má víc měsíců, než má týden dnů.

- Chov jezevčíků, zvláště těch, kteří se jmenují Andy.

- Andy a jejich přechod. Peru, Chile a magické obrazce, nepochopitelné nejen z výšky.

- Sekání trávníku, případně obilí. Kruhy v obilí. Vzkaz, kód, rovnice.

- Poznávání Slovenska, zasít semínko do remízku, který oddělil obě krásné země. Těrchová, pochopení slůvka "Hej".

- Zázrak Photoshopu, Jirko, karikatura fotomontáží je víc než slovo.

"Někdo je takový smolař, že když si lehne pod auto, aby ho opravil, ukradnou mu boty," tenhle citát ze seriálu "Jmenuji se Earl" je třeba si zapamatovat.