Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nad Ostravou se rozzáří Cheopsova pyramida

Jak atrakce bude vypadat, naznačuje tato vizualizace
Jak atrakce bude vypadat, naznačuje tato vizualizace  (Autor: ČTK/PROJEKTSTUDIO)
Autor: ČTK, raj, ama - 
27. srpna 2010
06:35

Velká show se dnes večer odehraje v Ostravě. Nad Masarykovým náměstím se totiž rozzáří Cheopsova pyramida. Model nejznámějšího symbolu staroegyptské civilizace v měřítku 1:1 se nad městem rozhodla vztyčit skupina architektů, kteří tak chtějí názorně ukázat měřítko a proporce stavby. Akce má navíc podpořit kandidaturu Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015.

Pyramida bude nad městem vztyčena pomocí světelných paprsků, jejichž reflektory budou ukotveny ve čtyřech bodech symbolizujících paty gigantického jehlanu. Lidé je najdou na Kuřím rynku, u Všeobecné zdravotní pojišťovny, v blízkosti tržnice u Černé louky a u McDonaldu.

Světelné paprsky budou vycházet ze čtyř míst Světelné paprsky budou vycházet ze čtyř míst | ČTK/PROJEKTSTUDIO

Pyramida má základnu o délce strany asi 230 metrů, což odpovídá ploše dvaceti fotbalových hřišť, a výšku necelých 150 metrů. Stejně bude vypadat i světelný jehlan, který by měl být vidět i z míst za Ostravou. Odkud přesně bude možné pyramidu pozorovat, nelze nyní přesně odhadnout. Pro nasvícení budou použita čtyři svítidla s výkonem 2000 wattů; světly tohoto výkonu se ozařují například fotbalové stadiony nebo hokejové haly.

Čím horší počasí, tím lépe

Cheopsova pyramida bude díky čtyřem světelným paprskům nad Ostravou zářit celý měsíc. Paradoxně by město mohlo poprvé těžit se zhoršené kvality ovzduší. Pokud bude totiž špatné ovzduší a počasí, bude pyramida vidět nejlépe.

Slavnostní rozsvícení je plánováno od 20. hodiny.

sakra ( 27. srpna 2010 10:42 )

Také mě hned napadlo jak se světla ve vrcholu "zarazí".

mouse ( 27. srpna 2010 07:27 )

budou z toho spíš přesýpací hodiny

gogo ( 27. srpna 2010 06:57 )

To budou Ostravané strašně rádi... A co takhle jim zlikvidovat smog nebo sehnat práci ? To by bylo možná moudřejší . Tohle divadélko jim nepomůže ...

Zobrazit celou diskusi