Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Gíze byla odhalena tajemná pyramida

pyramida
pyramida  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
6. června 2008
10:41

Byla nalezena nejvyšší pyramida, na jejíž stavbu byl použitý nejlepší materiál. Zničili ji Římané, aby použili kameny z ní na stavby v Káhiře. Je to ztracená čtvrtá pyramida v údolí Gízy, kterou archeologové našli po 12 letech kopání.

 

Tato pyramida byla postavena za faraóna Rádžedefa, jehož vláda skončila v roce 2556 před naším letopočtem. Byla nejmajestátnější ze všech čtyř, které bylo možné spatřit už od nilských břehů.

Mezinárodní tým archeologů zjistil, že trosky v Abú Raváš jen pár kilometrů od egyptské metropole odpovídají takzvané ztracené pyramidě. "Tato pyramida byla nejvyšší ze všech čtyř v Gíze (ostatní patří Cheopsovi, Chefrenovi a Menkauremu) a její kameny byly té nejlepší kvality," upozornil generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás.

"Kopali jsme tu posledních 12 let a odhalili jsme velkou část historie čtvrté dynastie, boje o moc a část tajemství stavby pyramid," dodal.

Trosky pyramidy tajemného Rádžedefa dnes nepřesahují desetimetrovou výšku nad zemí. Nacházejí se na vršku v Abú Raváši, vojenské oblasti, kam je přístup omezený.

Na stavbu pyramidy byl použit vápenec a červená žula z Asuánu. Materiál byl dovážen z osmisetkilometrové vzdálenosti po Nilu a do Abú Raváše po velkých žlabech.

Pyramida byla pokrytá leštěnou žulou a slitinou ze zlata, stříbra a mědi, které ve slunci zářily na znamení moci.