Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajná jeskyně pod mexickou pyramidou

Pyramida Slunce
Pyramida Slunce  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. července 2008
09:02

Archeologové odkrývají podzemní jeskyni, která byla přes 30 let hermeticky uzavřena hluboko pod mexickou pyramidou, v naději, že jim to pomůže nalézt klíč k záhadnému kolapsu jedné z největších starých městských civilizací.


Vzletné kamenné pyramidy Teotihuacán jsou zřejmě nejznámější archeologické naleziště. Když ne v celé Americe, tak v celém Mexiku určitě. Dnes je to hlavní turistická atrakce. Leží asi hodinu cesty od metropole Mexika. Objevili ji staří Aztékové kolem roku 1500, nedlouho před příchodem španělských dobyvatelů do Mexika.


O civilizaci, která vybudovala toto obrovské město v ceremoniálním architektonickém slohu s geometrickými chrámy, aby ho následně kolem roku 700 vypálila a opustila, mnoho nevíme. Archeologové nyní znovu prozkoumávají systém chodeb ukrytých asi šest metrů pod hlavní Pyramidou Slunce, která se rozšiřuje do tunelu dlouhého 90 metrů a vysokého skoro 2,5 metru.

Vědci se domnívají, že nové vykopávky, s nimiž se začalo v červnu, mohou být klíčem k odhalení informací o posvátných náboženských rituálech lidí, kteří město obývali. Aztékové, kteří věřili, že jde o božské místo, ho později nazvali Místem, kde se lidé stali bohy.


Podle archeologa Sarabii byl tunel poprvé objeven na začátku 70. let, ale brzy byl opět uzavřen. Většina informací o něm byla nenávratně ztracena, když archeolog, který tunel původně objevil, zemřel.


Teotihuacán je nejstarší a nejvýznamnější mexické archeologické naleziště. V dobách jeho největší slávy, kolem roku 500, v něm žilo asi 200.000 lidí. Svou velikostí soupeřilo ve své době se starým Římem.


Dnes je Teotihuacán obklopen slumy zasahujícími až na předměstí Mexika City. Davy turistů ovšem stále každý rok navštěvují gigantickou 65 metrů vysokou Pyramidu Slunce, aby zde oslavili jarní rovnodennost na festivalu oznamujícím, že se na severní polokouli vrátilo slunce.