Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mluvčí smazal Jančíkovy skandály z Wikipedie!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos, rvs, ših - 
30. prosince 2009
15:43

AKTUALIZOVÁNO: Tiskový mluvčí kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) se pokusil v internetové encyklopedii Wikipedie upravit Jančíkův životopis.

Při úpravě smazal zmínky o Jančíkových skandálech, které jsou s Jančíkovým jménem spojovány. Jako první o tom informoval deník MF Dnes. Jančíkův mluvčí se nyní hájí tím, že informace odstranil omylem.

"Při prohlížení Wikipedie mě zaujal článek týkající se Milana Jančíka. Hodlal jsem velmi kusé informace doplnit o životopis a webovou adresu Milana Jančíka, neboť právě toto počínání tvoří základ budování informačního systému zmíněné encyklopedie. V průběhu editace došlo mou chybou ke smazání stávajícího textu," tvrdí tiskový mluvčí Radovan Myslík ve vyjádření, které zaslal médiím.

Správci Wikipedie již na 'editační pokus' pana Myslíka reagovali přímo na stránkách encyklopedie. "Jančíkův mluvčí Radovan Myslík se v 29. prosince 2009 pokusil vymazat zmínky o skandálech z článku na Wikipedii. Hájil se tím, že se jednalo o omyl," dopsali k heslu Milan Jančík.

Wikipedie o Jančíkovi mimo jiné napsala, že v prosinci roku 2002 srazil autem strážníka, který mu chtěl zamezit ve vjezdu na uzavřený Mánesův most. "Kontroverze též vyvolával jeho způsob prodeje nemovitostí na Praze 5 a fingovaný nákup pozemků," cituje deník MF Dnes informace z encyklopedie.

Jančíkův spolupracovník Radovan Myslík údajně využil toho, že do encyklopedie může zasáhnout každý uživatel internetu, a negativní informace o starostovi smazal. Podle správců webu se tak stalo dvakrát - poté, co správci serveru údaje na stránky vrátili, odstranil je totiž údajně pan Myslík znovu.

Radovan Myslík naopak tvrdí, že údaje smazal pouze jednou, protože nevěděl, jak by měl Wikipedii správně editovat. "Správcům Wikipedie jsem se ozval sám a požádal jsem je o radu, jak postupovat," řekl Myslík pro Blesk.cz. "Celá má snaha tedy byla zaměřena na vložení dalších informací, nikoliv manipulace s již vloženými," dodává mluvčí skandály opředeného starosty Jančíka.

gogo ( 31. prosince 2009 21:45 )

Pro tohle jsme cinkali klíči ? Armáda krys vylezla ze svých děr ....

hihihi ( 31. prosince 2009 17:59 )

Spíš dobře vykrmený prase,ny?

smrk ( 30. prosince 2009 17:57 )

Teda přátelé, řeknu Vám, já jsem šerednej ,ale tenhle starosta mě trumfnul - je tlustej a hnusnej - fůůůůj !!!!!

Yarda ( 30. prosince 2009 13:03 )

Toho pána ODS přeji.

Yarda ( 30. prosince 2009 13:01 )

Nechtěl by se ucházet o předsednictví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa