Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Soud se musí zabývat žalobou na poměry v ODS na Praze 5 za Jančíka

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík
Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2012
12:35

Ústavní soud nařídil znovu se zabývat žalobou na poměry v ODS na Praze 5 v době, kdy byl starostou Milan Jančík. Údajně byly porušeny principy vnitrostranické demokracie. Ústavní soud tak vyhověl stížnosti Jiřího Vithy a Petra Stejskala, kteří praktiky kritizovali.

Justice se původně nechtěla jejich výhradami blíže zabývat, protože prý nesmí přezkoumávat dění uvnitř politických stran. ÚS vrátil případ k novému projednání u Obvodního soudu pro Prahu 1. V tomto případě se justice situací ve straně zabývat mohla a měla, vyplývá z nálezu ÚS.

"Má-li fungovat demokracie na té celostátní úrovni, musí nutně fungovat v politických stranách," řekla soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová. Soudy proto musejí mít pravomoc ve sporných případech pravomoc kontrolovat, zda si orgány politických stran počínaly demokraticky. Podle advokáta obou stěžovatelů Pavla Uhla je dnešní nález posílením demokracie. "Pokud se děje uvnitř politické strany protizákonnost, je soudem zjistitelná a soud by ji měl zkoumat," uvedl Uhl.

Vitha a Stejskal konkrétně žalobou zpochybnili výsledky oblastního sněmu v květnu 2007, který odvolal celou oblastní radu a dosadil do vedení straníky blízké Jančíkovi. Podle Jančíkových kritiků byl sněm neplatný. Vadilo jim například to, že sněm svolal tehdejší předseda pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister, a ne předseda oblastního sdružení. Sněm zpochybňovali ještě před jeho začátkem, někteří se jej ani nezúčastnili. Spekulovalo se také o náboru černých duší v městské části.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa