ONLINE CHAT
Dobrý den, zajímalo by mě, zda v době pracovní neschpnosti, pokud nemám vycházky, se můžu pohybovat na zahradě rodinného domu, nebo musím být jen v domě. Zahrada je oplocená a patří k rodinnému domu děkuji za odpoveď(Věra)
Foto
Dobrý den, vždy je třeba vycházet ze stanoveného léčebného režimu (režimu dočasně práce neschopného pojištěnce), o kterém rozhoduje ošetřující lékař.
Dobrý den, pobírám starobní důchod a byla jsem přijata do pracovního poměru na zástup. Po dvou měsících jsem onemocněla a jsem stále v pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel mi nyní oznámil, že zaměstnanec se nečekaně vrátil. Dotaz je: 1, je možné, aby v této situaci se mnou zaměstnavatel rozvázal (ukončil) pracovní poměr? 2, Je u starobního důchodce nějakým způsobem omezeno čerpání nemocenské v kalendářním roce? Děkuji Marie (Marie Ber.)
Foto
Dobrý den, ohledně otázky rozvázání pracovního poměru je potřeba vyjít ze znění Vaší pracovní smlouvy, eventuálně oslovit odborníka na pracovní právo. Co se týče nemocenského, je podůrčí doba skutečně u poživatelů starobního důchodu omezena (70 dnů v jednom kalendářním roce) a současně také platí, že nemocenské se důchodci vyplácí nejdéle do dne, kdy mu skončilo zaměstnání ke kterému je nemocenské čerpáno.
Dobrý den.4,1,2017 jsem měl pracovní úraz a od té doby marodím.Od zaměstnavatele (statní .org.) jsem dostal zaplaceno cca 11.000 Kč v termínu výplaty,tj.14.1..Nějaké dorovnání průměrného platu od zaměstnavatele ani částku od ČSSZ jsem k dnešnímu dni nedostal.Vím,že jsou tam nějaké termíny na splnění (asi 30 dnů od ČSSZ),které už stejně uplynuly.A co zaměstnavatel?Jak je možné,že je tam taková prodleva?.Děkuji za odpověď(Rosťa)
Foto
Dobrý den, je třeba rozlišit nemocenské, o kterém se ve Vaší situaci rozhoduje, a náhrady z titulu pracovního úrazu - ty jsou řešeny v režimu zákoníku práce (zaměstnavatel je pro tyto případy povinně pojištěn buď u České pojišťovny nebo Kooperativy, je tedy možno oslovit přímo i tyto pojišťovny). Ohledně nemocenského platí, co jsme zde již uváděli - dávky se vyplácí zpětně, lhůta je měsíční a je třeba aby okresní správa sociálního zabezpečení měla k dispozici veškeré podklady od zaměstnavatele. V případech úrazu je to zvlášť důležité, neboť zde je nutno došetřit, zda nenastaly okolnosti, pro které by např. náležela dávka jen v poloviční výši.
Začal jsem podnikat jako OSVČ. Zdravotní pojištění je prý pro mě nepovinné. Co to pro mě bude znamenat, když si ho skutečně nebudu platit? Budu mít nárok na bezplatné ošetření u lékaře?(Marcel B.)
Foto
Dobrý den, zřejmě jste měl na mysli účast na nemocenském pojištění. Zde u OSVČ skutečně platí, že nemusí být povinně pojištěna - znamená to pak ovšem, že nemá nárok na dávky (nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství). Ohledně zdravotního pojištění je třeba se informovat na některé ze zdravotních pojišťoven (zde obecně platí, že až na určité kategorie, kde pojistné hradí stát, je pojištění vždy povinné).
Dobrý den, jsem již 7 měsíců na nemocenské s Crohnovou chorobou. Stav se bohužel nelepší. Vyčetla jsem, že nemocenské dávky lze pobírat 380 dní. Lékařka mi řekla, že v případě, že se stav nezlepší budu muset zažádat o invalidní důchod. Pokud by to takto mělo dopadnout, chtěla bych se zeptat, kdy lze o invalidní důchod žádat, zda v průběhu pobírání ND nebo po jejich ukončení. Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Dobrý den, o invalidní důchod lze žádat i v průběhu pobírání nemocenského. Platí, že si lze vybrat zda má výplata důchodu náležet od určitého data, či až od skončení výplaty nemocenského. Zpravidla je postup takový, že pojištěnci tuto situaci řeší spíše ke konci podůrčí doby nemocenského (kdy je také již jasnější zdravotní situace žadatele). Pokud je zdravotní stav takový, že lze očekávat jeho zlepšení v krátké době, je také možno žádat ještě o prodloužení výplaty nemocesnkého po uplynutí Vámi zmiňované podpůrčí doby.
Může mi kontrola přijít třeba o půlnoci? Nebo je to nějak upravené?(Durda)
Foto
Dobrý den, předpisy upravující nemocenské pojištění nestanoví žádné časové omezení pro provádění kontrol dodržování režimu dočasně práce neschopného zaměstnance.
Dostala jsem chřipku a lékař mi odmítl napsat vycházky. Prý mám ležet a nemám nikde courat. Jsem samoživitelka a nemám, kdo mi by odvedl dceru do školky a zase ji vyzvedl. Když jsem to lékaři řekla, odsekl, že je to můj problém. Co mám dělat?(Karin)
Foto
Dobrý den, ošetřující lékař má pravomoc stanovovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce - v jeho rámci je zahrnuto i stanovení vycházek. Opravné prostředky proti rozhodování ošetřujícího lékaře ve věcech dočasné pracovní neschopnosti stanovují lékařské předpisy (zákon o specifických zdravotních službách - č. 373/2011), pojištěnec se prostřednictvím lékaře odvolává ke zřizovateli zdravotnického zařízení. Ošetřující lékař by však měl zohlednit kromě samotného zdravotního stavu i soukromou situaci pacienta.
Dobrý den, pokud pracuji krátký a dlouhý týden, jak se proplácí nemocenská během víkendů. Děkuji, Michálek(David Michálek, Praha )
Foto
Nemocenské náleží, pokud dočasná pracovní neschopnost trvá déle než 15 kalendářních dnů. Potom (na rozdíl od náhrady mzdy) se vyplácí za kalendářní dny, nikoli jen za dny pracovní.
Dobrý den, proč mi zaměstnavatel odmítá platit nemocenskou o víkendu, když normálně o víkendu musíme chodit do práce. Kde si na něj můžu stěžovat?(Karel Kála, Praha 5)
Foto
Dobrý den, je třeba rozlišovat dvě situace - dobu prvních 14 dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti, kdy skutečně peníze vyplácí zaměstnavatel (a to v režimu podle zákoníku práce, kde náleží náhrada mzdy pouze za dny, které měly být dny pracovními - s výjimkou prvních tří takových dnů) a období od 15 dne trvání dočasné pracovní neschopnost, kdy je již vypláceno nemocenské (okresní správou sociálního zabezpečení, za kalendářní dny). Pokud neshledáváte postup zaměstnavatele správný, doporučil bych obrátit se na inspektorát práce.
Mám šanci nějak zjistit, jestli zaměstnavatel odeslal moji neschopenku na ČSSZ? (Simona)
Foto
Dobrý den, v každém případě je možné obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení (místně příslušnou dle sídla zaměstnavatele, resp. jeho mzdové účtárny), která o nároku rozhoduje.
Čím se prokazuje případné kontrola? Nerada bych naletěla nějakému podvodníkovi, který se mi chce vetřít do bytu. (Viktorka)
Foto
Pracovník okresní správy předkládá vždy zvláštní průkaz.
Jsem doma s oboustranným zánětem uší. Téměř neslyším. Jak mám sdělit případné kontrole, aby mě volali nebo psali na mobil? Tam vidím nepřijatý hovor nebo sms, zvonek neslyším.(Martin)
Foto
Dobrý den, při této specifiké situaci je vhodné spojit se s okresní správou sociálního zabezpečení a sdělit pro případný kontakt telefonní číslo.
Jsem na dlouhodobé neschopence (z důvodů zhoubného nádoru) a ráda bych marodila u rodičů na vesnici. Když jsem to řekla ošetřujícímu lékaři, řekl, že si to musím vyřídit sama na sociálce. Kam a za kým mám jít a co budu potřebovat? (Maruška)
Foto
Dobrý den, pokud jde o změnu pobytu pojištěnce v dočasné pracovní neschopnosti v rámci ČR, rozhoduje o ní ošetřující lékař. Jestliže Vám změnu pobytu povolí, je povinen ohlásit tuto skutečnost okresní správě sociálního zabezpečení (k tomu mu slouží zvláštní tiskopis - Hlášení ošetřujícího lékaře, které může zaslat okresní správě i elektronicky).
Jaký je nejhorší možný postih, když mě kontrola nenajde doma?(Bára)
Foto
Nemocenské může být ve výsledku dočasně zkráceno nebo i zcela odňato.
Marodím se zády a beru silné léky na bolest. Hodně po nich spím a tak jsem prospal i kontrolu. Nejspíš zvonili ale já nic neslyšel. Manželka pak přinesla ze schránky lístek o nezastižení. Jak mám postupovat?(Igor)
Foto
Dobrý den, je třeba postupovat přesně tak, jak je napsáno na Oznámení o kontrole, které jste obdržel - tedy dostavit se k ošetřujícímu lékaři aby zkontroloval, že pracovní neschopnost i nadále trvá a podat příslušné okresní správě sociálního zabezpečení vysvětlení.
Začátkem ledna jsem začala marodit. Všechny potřebné papíry jsem dodala zaměstnavateli. Ještě jsem ale nedostala ani korunu. Kdy můžu čekat nějaké peníze?(Magda)
Foto
Doporučuji obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení, pod kterou Váš zaměstnavatel spadá. Místní příslušnost se v tomto případě odvíjí od sídla zaměstnavatele - resp. jeho mzdové účtárny. V obecné rovině platí, co jsme zde již zmiňovali - dávka se vyplácí zpětně v zákonné lhůtě nejpozději do jednoho měsíce ode dne následujícího po dni, ve kterém byl příslušné okresní správě sociálního zabezpečení doručeny stanovené doklady pro nárok na výplatu dávky. Často se stává, že je třeba ještě došetřit u zaměstnavatele určité skutečnosti.
Dobrý den,nemocenská se počítá z čistého,nebo hrubého příjmu?Dekuji(Beckova)
Foto
Dobrý den, nemocenské je počítáno z úhrnu hrubých příjmů.
Dobry den, vznika zamestnanci v pozici domacky zamestnanec narok na nemocenskou? Dle vyjadreni OSZ Praha nevznika a jsou zde neustale spory. (Jiri Smazal)
Foto
Dobrý den, obecně domácký zaměstnanec nárok na nemocenské má, platí pro něj nicméně určitá omezení - např. pro případy, kdy odvádí práci v době trvání jeho dočasné pracovní neschopnosti. Rovněž je potřeba rozlišovat mezi pojmem domácký zaměstnanec a zaměstnancem, který má tzv. "homeoffice" (v tomto případě se o domáckého zaměstnance ve smyslu předpisů o nemocenském pojištění nejedná). Roli může hrát i to, zda se nejedná o tzv. zaměstnání malého rozsahu. V každém případě platí, že proti rozhodnutí o nepřiznání dávky lze podat opravný prostředek.
Kolikátého v měsíci ji musí poslat na ucwt(Marek)
Foto
Výplata nemocenského není pevně stanovena na určitý den v měsíci. Nemocenské se vyplácí zpětně v zákonné lhůtě nejpozději do jednoho měsíce ode dne následujícího po dni, ve kterém byl příslušné okresní (pražské) správě sociálního zabezpečení doručeny stanovené doklady pro nárok na výplatu dávky (např. tiskopis Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo V. díl Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti).