ONLINE CHAT
Vloni jsem vypověděla a ukončila smlouvu o životním pojištění. Částka k dodanění činí cca 25.000,-- Kč. Musím podávat daňové přiznání? (Eva)
Foto
Dobrý den, v tomto případě máte povinnost podat daňové přiznání a tuto částku v něm uvést jako příjem podle §10 - ostatní příjmy. Moho doporučit jednoduché a rychlé zpracování od odborníků na www.eDane.cz.
Pronajímám sestřenici garáž za symbolickou tisícovku měsíčně. Musím tenhle příjem započítat do daní?(Dan)
Foto
Dobrý den, ano, tento příjem máte povinnost uvádět v daňovém přiznání. Jelikož se jedná o příjem z pronájmu, můžete k němu uplatnit paušální výdaje 30% z příjmů.
Pracuji a daně mi dělá naše účetní v zaměstnání. Vloni jsem ale kromě platu měla i příjem z pronájmu chalupy. Pronajala jsem ji na inzerát na celé léto a dostala jsem celkem 8000 korun. Účetní mi ale řekla, že tohle si musím zdanit sama. Jak mám postupovat? (Anka)
Foto
Dobrý den, máte povinnost podat daňové přiznání a v něm uvést jak příjmy ze zaměstnání (na základě Potvrzení o příjmech, které od zaměstnavatele dostanete), tak příjem z pronájmu. Přiznání si můžete jednoduše nechat zpracovat zkušenými odborníky na www.eDane.cz.
Jako student mám občas jednorázový příjem z brigády. Třeba z vyplňování dotazníků nebo rozdávání letáků. Většinou tak jednorázově dostanu výplatu na ruku (bývá to za den práce cca 500 Kč). Musím si také vyplnit daňové přiznání? Často totiž kromě peněz nedostanu žádný doklad.(Patrik)
Foto
Dobrý den, v uvedeném případě se pravděpodobně se vejdete do hranice pro osvobození příjmů (15.000 Kč) a nemusíte tedy daňové přiznání podávat.
Abych si vylepšila finanční situaci, tak chodím dávat za poplatek krev a plazmu. Jak to je? Musím to zahrnout do příjmů (chodím do práce a vydělám asi 12 000 Kč hrubého měsíčně) nebo to naopak můžu od daní odečíst? Není mi to jasné.(Klára)
Foto
Dobrý den, dárci krve nebo jejích složek mohou uplatnit odpočet od základu daně ve výši 2.000 Kč za každý odběr. Tento odpočet můžete uplatnit u zaměstnavatele v ročním zúčtování daní. Odpočet je však možné uplatnit pouze pokud Vám za odběr nebyla poskytnuta finanční úhrada výdajů, s výjimkou úhrad prokázaných cestovních nákladů.
Dobrý den, můj manžel od listopadu 2016 pobírá starobní důchod. Pracovní poměr ne popp poukončil, ukončí ho 31.5.2017. bude mít nárok za rok 2017 naroční vyúčtování daně? penzijní pojištění si bude platit celý rok 2017 ve výši 1500,- Kč. důchod pobírá 15000,- Kč. Bude mít nárok na odpočet poplatníka_ Děkuji Martinková(Martinková)
Foto
Dobrý den, bude mít za rok 2017 nárok na roční zúčtování daně a pravděpodobně mu vyjde přeplatek na dani, který mu bude vrácen. Nárok na slevu na poplatníka již mají všichni důchodci. Pokud by zaměstnavatel roční zúčtování neudělal, doporučuji podat daňové přiznání. Přiznání si můžete jednoduše nechat zpracovat na www.eDane.cz.
Dobrý den, pokud jsem byl zaměstnancem 6 měsíců a následně OSVČ, od jaké výše překročení příjmu ze zaměstnaneckého poměru musím začít platit sociální a zdravotní. Moc děkuji za odpověď(Iveta)
Foto
Dobrý den, pokud zaměstnání skončilo a jste jen OSVČ, pak máte OSVČ jako hlavní činnost a musíte platit alespoň minimální sociální a zdravotní pojištění. Jen u OSVČ, které mají podnikání jako vedlejší činnost, existuje vyměřovací základ, ze kterého se neplatí sociální pojištění. Zdravotní pojištění se i u vedlejší činnosti platí vždy, jen nemusí dosahovat minimální výše.
Dobrý den, jako odečitatelné náklady osvč používám paušál 50%. Je možné při příjmu za r. 2016 nad 2 mil. použít tento paušál 50% pro částku 2 mil. a na ostatní příjem (nad 2 mil.) neuplatňovat žádné náklady ? Děkuji.(Petr Kroupa)
Foto
Dobrý den, paušální výdaje je možné dle zákona uplatnit ve výši 80%, 60%, 40% či 30%, podle duhu příjmů. Maximálně je možné použít paušální výdaje ve výši odpovídající příjmům 2 mil. Kč. K příjmům nad 2 mil. Kč pak již neuplatňujete žádné náklady.
kolik si může přivydělat důchodce (který má nízký důchod), aby nemusel danit? jaká je výše tzv. příležitostného přivýdělku za rok 2016 pro různé kategorie poplatníků: 1. pro pracovníka v pracovním poměru 2. pro důchodce 3. pro OSVČ děkuji Hana Nesrovnalová(Hana Bruderová)
Foto
Dobrý den, pokud další příjmy důchodce budou vyšší než 840.000 Kč za rok, pak podléhá zdanění i důchod. U příležitostných výdělků platí, že ostatní příjmy jsou osvobozené do 30.000 Kč za rok (pro všechy kategorie). Dále nemusí daňové přiznání podávat (a tedy příjem zdanit) osoby, jejichž celkový příjem je nižší než 15.000 Kč (do této částky se započítavjí i příjmy ze zaměstnání). Přiznání nemusí podávat zaměstnanci, jejichž další příjem byl nižší než 6.000 Kč za rok.
Podle toho co tady čtu, pak si rozvedení co mají děti ve střídavce mohou uplatnit daňové bonusy každý na jedno dítě. Ale na manželství ve společné domácnosti se to asi nevztahuje, že? Jeden z manželů musí buď všechny nebo žádné? Nebo je možnost děti i na daňových přiznáních dělit?(Petr)
Foto
Dobrý den, manželství není nijak znevýhodněno, i zde se můžete dohodnout, že každý z manželů uplatní jedno dítě.
Dobrý den, od prosince 2016 mám OSVČ jako vedlejší činnost a zároveň jsem studentem. Musím podat daňové přiznání nebo se mě to netýká? Děkuji.(Josef)
Foto
Dobrý den, máte povinnost podat daňové přiznání, pokud Vaše příjmy za rok 2016 byly vyšší než 15.000 Kč, nebo jste vykázal ztrátu. Pokud tomu tak není, nemusíte přiznání podávat. Přehledy pro sociální a zdravotní pojištění jste povinen podat i v případě, kdy se na Vás nevztahuje povinnost podat daňové přiznání. Přehledy i daňové přiznání si můžete jednoduše nechat zpracovat na www.eDane.cz.
Dobrý den, lze u paušální dani z příjmu 60/40 uplatnit i paušální odpočet na auto? Děkuji(Jaroslava)
Foto
Dobrý den, paušální odpočet na auto zvyšuje skutečné výdaje. Pokud uplatňujete paušální výdaje 60 / 40, tak tyto už o odpočet na auto nezvýšíte.
Vloni jsem si nechal dělat daňové přiznání od poradkyně. Byly tam nesrovnalosti a já musel doplácet deset tisíc. práce poradkyně, které jsem také musel zaplatit, se mi tedy pořádně prodražila. Je možné práci poradce nějak reklamovat? Ručí za svou práci? (Jaroslav)
Foto
Dobrý den, daňoví poradci jsou odpovědní za svoji práci a jsou ze zákona pojištění na odpovědnost za způsobené škody. Určitě proveďte reklamaci, škodu Vám musí poradce nahradit. V případě problémů s poradkyní doporučuji se obrátit na Komoru daňových poradců na www.kdpcr.cz.
Jsem v důchodu a přes léto si přivydělávám např . prodejem bylinek, hub nebo borůvek. Když je odevzdávám do sběrny, dostávám doklad. Musím to někam hlásit a danit? Jde o pár tisícovek ročně. (Blanka Klímová)
Foto
Dobrý den, můžete využít ustanovení o osvobození ostatních příjmů. Vaše příjmy jsou osvobozené do výše 30.000 Kč za rok. Pokud tedy této hranice Vaše příjmy nedosahují, nemusíte je danit ani nikam hlásit. Pokud by však byly vyšší, je třeba podat daňové přiznání.
Dobrý den,jsem důchodce,moje manželka ješté pracuje.Zdĕdila po matce byt,který pronajímáme .Za jakých podmínek lze převést danĕ z pronájmu na mĕ-jedná se o daň.odpočet ve výši 24840 Kč. Dĕkuji za odpovĕď. FS(F.Slavík)
Foto
Dobrý den, zděděný byt není v SJM a tedy příjmy z pronájmu musí ve svém daňovém přiznání uvést Vaše manželka. Pokud byste rozšířili SJM tak, aby do něj byt spadal, pak si můžete vybrat, který z manželů příjem z pronájmu zdaní.
Dobrý den, rád bych se zeptal zda paušální náklad na auto (5.000,-/měsíčně)uplatněný do daňového základu rovněž ovlivňuje (snižuje) základ pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění(Oldřich Zeman)
Foto
Dobrý den, ano, pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění použijete daňový základ, ve kterém je paušální náklad na auto zahrnutý.
Proč je hranice daňových bonusů omezena na 60 300 Kč. Já i manžel jsme opravdu DROBNÍ podnikatelé a máme 4 děti, z toho 3 vysokoškoláky, zdá se nám, že jsme stropem znevýhodněni. I kdybychom totiž neměli bonusy, stejně máme nulovou daň. (Michaela)
Foto
Dobrý den, to je otázka spíše na politiky.
Mám dvě děti ve střídavé péči s manželem. Můžeme si každý odpočítat od daní jedno? Nebo jak to vyřešit?(Mariana)
Foto
Dobrý den, můžete to vyřešit tímto způsobem, musíte se dohodnout, kdo uplatní slevu na první dítě (nižší sleva) a kdo na druhé (vyšší sleva). Nebo můžete uplatnit každý z vás obě děti za půl roku, pak bude sleva pro oba rodiče stejná.
Z loňského roku jsem u jedné firmy odpracovala 7 měsíců. Pak jsem dostala výpověď a od té doby jsem nezaměstnaná a vedená v evidenci úřadu práce. Musí mi můj poslední zaměstnavatel udělat daně? Nebo na koho se můžu obrátit?(Olina)
Foto
Dobrý den, Váš poslední zaměstnavatel by Vám měl udělat roční zúčtování daní za rok 2016, pokud jste si o něj požádala. Pokud Vám ho z jakýchkoliv důvodů neudělá, podejte si daňové přiznání. Pokud jste ze svého platu zaplatila nějaké daně (uvidíte to na Potvrzení o příjmech od zaměstnavatele), pak na základě daňového přiznání Vám vyjde přeplatek na dani, který Vám bude vrácen. Daňové přiznání si můžete nechat zpracovat na www.eDane.cz.
Kolik dětí si můžu odečíst z daní? Mám celkem čtyři, ale s různými matkami. (Ríša)
Foto
Můžete si odečíst všechy čtyři, za předpokladu, že s Vámi žijí ve společné domácnosti.
Dobrý den, prosím o radu, jak zdanit příjem z pronájmu vlastní nemovitosti a kolik činí, jsem důchodce, přivydělávám si příležitostnými brigádami do 60 tis. za rok a uplatňuji slevu na nezletilé dítě. Děkuji Michal Novák (Michal Novák)
Foto
Dobrý den, příjmy z pronájmu je třeba uvést v daňovém přiznání, k příjmům lze uplatnit paušální výdaje ve výši 30% z příjmů.
Dobrý den, manželka je na rod. dovolene, příjem za rok neměla žádný. Stačí když podepisuje tzv. ružovy formular u svého zamestnavatele nebo ji mam uvadet ja u svého zamestnavatele, abychom při vraceni dani dostali i peníze za dobu co je na RD? Diky Hrubeš(Milan Hrubeš)
Foto
Dobrý den, manželku uveďte v žádosti o roční zúčtování u svého zaměstnavatele, abyste dostal slevu na manželku.
Pokud osvč daní "paušálem" , jakou částku si letos může odečíst?(Petr Gebr)
Foto
Máte na mysli zřejmě výši výdajových paušálů. Na výši výdajových paušálů se pro rok 2016 nic nemění, zůstává limit příjmů pro uplatnění paušálů 2 mil. Kč. Změny jsou od roku 2018, při zpracování daňového přiznání za rok 2017 si poplatníci budou moci vybrat, zda použijí metodu platnou v r. 2016 či novou platnou pro r. 2018.
Jaký je letos daňový odpočet na jedno dítě do patnácti let?(Václa)
Foto
Sleva na dani na první dítě činí 13.404 Kč za rok a tato sleva je stejná jako v r. 2016.

Jak vyplnit daňové přiznání jako student čtěte ZDE