ONLINE CHAT
Již funguje dálkový přístup. Máte přehled o tom, jaké stránky lidé nejvíce navštěvují?(Stanislav Kocanda)
Foto
Dálkově zpřístupňujeme zatím jen 4 fondy, ale požádat lze u nás o cokoliv - předložíme Vám to v některé z "kamenných" badatelen. Děkuji Vám všem za zajímavé dotazy - moc ráda jsem si s Vámi povídala. Pište nám, prosím, na adresu, kterou jsem zde několikrát uvedla, nebo - pokud máte dotaz přímo na mě - můžete mi napsat na svetlana.ptacnikova(zavinac)abscr.cz.Hezký den. Světlana Ptáčníková
jsou k nahlédnutí výpovědi německých zajatců?(Hubert)
Foto
Máme leccos, ale potřebujeme přesně formulovaný dotaz - máme třeba fondy internačních táborů pro Němce, jestli myslíte tohle...
Co mám prosím udělat, když chci nahlédnout do archívu StB, zdali byla naše rodina v jejich hledáčku? Dále by mě zajímalo, když vím krycí jméno agenta, jde najít co na StB nahlásil a koho přesně tím poškodil? (jména a adresu). Děkuji(Míra)
Foto
Napiště nám, prověříme evidence. Ke krycímu jménu agenta potřebujeme i číslo svazku (spousta agentů totiž měla to samé krycí jméno). Jinak hledat můžete orientačně i sám: Rozklikněte na našich stránkách banner "Archivní pomůcky", pak "vyhledávání v archivních pomůckách", zaškrtněte "beru na vědomí" a zadejte do vyhledavače jméno, které Vás zajímá. Pozor - jde skutečně jen o orientační údaj - i když je výsledek negativní, neznamená to, že nic nemáme....
Zajímala se StB o muže tzv. Pražského jara? Co na ně třeba měli?(Grébr)
Foto
Určitě zajímala - "pravicový oportunismus", popř. problematika bývalých členů KSČ, byly pro StB důležitým tématem. Jedna perlička - máme např. "štěnici", kterou Zdeněk Mlynář nalezl ve svém bytě. Kdo mu ji tam dal si asi domyslíte...Příslušný spis Inspekce MV má dvě části - první, ve které se "naoko" šetří - pochopitelně s negativním výsledkem - původ štěnice, a druhou, kde se šetří, jak proboha mohl Mlynář ten odposlech objevit - kde udělali soudruzi chybu.
Vaše e-badatelna se mi zdá přehledná a vyhledávání snadné. Budou tam přibývat další archiválie? A v případě, že ano, tak v jakých časových intervalech? Co konkrétně můžeme očekávat?(Helena)
Foto
Budou. V nejbližších msících to budou třeba rozkazy ministra vnitra. Já osobně se pak těším na fond Inspekce ministra vnitra - tedy útvaru, který prošetřoval nezákonnosti páchané příslušníky. Ten je totiž výborným doplňkem k vyšetřovacím spisům. Dočtete se v něm např. o bití a dalším nátlaku, které StB používala při vyšetřování, i dalších provokačních metodách.
U Babiše Bureše i Filipa Falmera je vidět, že lidem nevadí, když byl někdo estébácký donašeč. Vám to taky nevadí? A děláte něco proto, aby se to změnilo? Nebo to podle vás není důležitá věc?(Karel Zeman)
Foto
Archiv je tu od toho, aby zpřístupňoval archiválie - nevychováváme ani nedáváme rozhřešení. Názor si - i na základě toho, co je u nás uloženo - musí udělat každý sám. Na druhé straně jJe spousta lidí, kteří agenty StB nikdy nebyli, a přesto se může jednat o bezpáteřní kariéristy.
Dobrý den, daly by se v archivech StB dohledat informace o společenstvech typu Svobodní zednáři? Děkuji za informaci.(Jan B.)
Foto
Ano, myslím, že dalo, i když dohledávání k tématům bývá složitější než k osobám. Nějakou příručku Svobodných zednářů jsem viděla kdysi v inventáři k fondu KS MV Praha (značka fondu B 1 - viz Průvodce po fondech) - zkuste nám napsat, poradíme Vám.
Existují u vás další podobné unikáty, jako dobový překlad Hitlerových závětí, které včera otiskl Blesk?(Simona)
Foto
Jak už jsem psala, těch zajímavých archiválií jsou, troufám si říct, tisíce - stačí se podívat např. do inventářů k archivním fondům (najdete je na www.abscr.cz pod bannerem "Průvodce po fondech" rozklikáváním jednotlivých skupin fondů).
Našla jste v estébáckých materiálech mezi příslušníky nebo spolupracovníky StB někdy nekoho z vaší rodiny, z vašich blízkých? Co pro vás bylo nejvíc nepříjemné překvapení ve svazcích?(D. Růžičková)
Foto
Nenašla, ale ani jsem si širokou rodinu neprověřovala - nemám k tomu důvod. Jinak u svazků je třeba posuzovat míru jejich výpovědní hodnoty - co je pravda, co je zveličené, a co - např. v případě vyšetřovacích spisů z 50. let - je úplná lež. I za těmi zde několikrát zmíněnými svazky agentů bývá konkrétní příběh, takže pokud si ze své práce něco odnáším, pak to, že nic na světě není černobílé.
Kolik lidí se od Sametu soudilo o to, že nejsou agenti StB? Prý všichni vyhráli - a prý je musíte mazat ze seznamů... Je to pravda? A pokud jo, není to divný? To pak ničíte - nebo nepůjčujete zájemcům - ani ty svazky, co na tyhle soudní výherce byly vedené?(Carlos)
Foto
Přehled o počtu soudů nemáme, protože soudy jsou vedeny s Ministerstvem vnitra, ne s námi. Ano, vymazat jméno z elektronických vyhledavačů musíme, ale archiválie pochopitelně neničíme a pro badatele jsou i nadále přístupné. A jinak určitě nevyhráli všichni - nicméně pro soud bývá důležitý vlastnoruční podpis slibu spolupráce na papíře, takže tam, kde se svazek nezachoval vůbec, neobsahuje tento slib nebo se slib zachoval jen na tzv. mikrofiši, má dotyčný takřka 100procentní jistotu, že spor vyhraje. S tím bohužel nemůžeme nic dělat, i když taky víme, že spolupráci lze dokázat řadou jiných archiválií....
Váš elektronický archiv se mi zdá značně nepřehledný. Vy nemáte ten dojem, že pro laiky je v něm obtížné hledat?(Pavlína Kottová)
Foto
Jestli myslíte eBadatelnu, pak nemám - naopak, stačí napsat klíčové slovo, které Vás zajímá (vražda, film, Gottwald, kulak) a okamžitě se Vám objeví všechny příslušné archiválie, jejichž název, popř. rejstříkové heslo, tohle slovo obsahuje. Nicméně pokud si přesto nevíte rady, ozvěte se, rádi Vám poradíme.
Dobrý den! Kdesi na facebooku jsem četla, že prý v Ústavu pro studium totalitních režimů by chtěli zavřít archivy a odradit lidi od bádání o minulosti (psal o tom jakýsi Schovánek z Ministerstva obrany). Mohl by Ústav "zavřít" Archiv bezpečnostních složek? A jak by to mohl udělat? A proč by to měl dělat?(Marie)
Foto
To se zeptejte pana Schovánka - i mě by to zajímalo:-) Opak je totiž pravdou - Ústav Archiv zavřít nemůže (proč by to taky dělal, když je na archiváliích v něm uložených do značné míry závislý), to může jen změna zákona a všichni archiváři dělají, co mohou, aby ke změně zákona nedošlo.
Je pravda, že nedávným spuštěním digitálního archivu v ABS Česko "předstihlo" ve zveřejňování ostatní země bývalého bloku? Slyšel jsem to v rádiu, ale vůbec mi to nejde dohromady s tím, jak bývá ÚSTR a Archiv bezpečnostních složek kritizovaný za zavírání archivů.(Jan Řezníček)
Foto
Zdá se, že opravdu předstihlo - a ke strašení okolo zavírání archivů jsem se už vyjádřila:-) Nicméně - jen pro upřesnění - nejedná se o "zveřejnění", ale o dálkové zpřístupnění.
Existuje svazek na UTZCHT - ČSAV, Praha6 -Suchdol ? A údaje na Ing Vladimíra Masáka? Okolo mne bylo vždy nějaké podivné mlčení, nikdo na mne nic nechtěl, ale nic jsem nemohl. Na vojně jsem byl " katedrista ", přišel jem jako četař a složil jako vojín, dostal pochvalu na přečtení v městském rozhlase, která byla zamítnuta, nikdy jsem nemohl ani do Jugoslávie, moji žádost o místo tech. náměstka v Mochově ( ač ředitel mě podporoval ) Organisace KSČM zamítla.Proč ? Netuším.Prosím i o negativní odpověď.Děkiji předem(Ing Vladimír Masák, Praha 6)
Foto
Pane inženýre, prosím, pošlete svůj dotaz na několikrát zde uvedenou adresu badatelske.zadosti(zavinac)abscr.cz - odpovíme Vám.
Máte u vás všechny seznamy agentů a spolupracovníků StB?(Pavel L.)
Foto
Nemáme "seznamy", ale máme evidence a archiválie, na jejichž základě se dá zjjistit, zda daná osoba byla spolupracovníkem. To však platí až pro období od r. 1954.
Máte vy nebo vaši kolegové archiváři zkušenosti s přímým kontaktem s tehdejšími příslušníky StB? Setkáváte se s nimi nad dokumenty, aby vám k nim a dřívějšímu fungování StB třeba něco vysvětlili? Zkoušíte je aktivně vyhledávat a zpovídat?(Ludvíček)
Foto
Já osobně mám jednu zkušenost - byl to příslušník, který od StB odešel a jeden z mála, který u soudu potvrzoval, že agent byl skutečně agentem (jinak to u soudů funguje obvykle ve stylu "je to dlouho, nepamatuji se, nikdy jsem ho neviděl". Zda kolegové takové kontakty navazují, nevím, nicméně je pravda, že - pokud by přísušníci odpovídali na otázky pravdivě - je to rychlejší než studovat desítky rozkazů, směrnic a organizačních řádů - jenže je tu to "pokud". Řekla bych, že to je pole spíše pro historiky.
Díky za vaše přehledné odpovědi. Ale doptal bych se: Když píšete, že to s tím Ústavním soudem, co možná zavře archivy je "na delší povídání"... mohla byste upřesnit, jestli za tím zavíráním stojí iniciativa ÚSTRu, nebo naopak někoho úplně jiného?(Andrej)
Foto
Ne, je to iniciativa pána, kterému se nelíbilo, že byly zpřístupněny archiválie, týkající se jeho osoby. Pěkný článek na toto téma měl v Lidových novinách P. Zídek.
Můj otec byl živnostník a odsouzen v padesátých letech. Je možné někde nahlédnout do soudních spisů?(Libuše)
Foto
Soudní spisy jsou uloženy v příslušných okresních a státních oblastních archivech.
Snaží se badatelé stále najít novinky okolo smrti Jana Masaryka? A je ještě co hledat?(Milan)
Foto
Snaží, jak ukazuje kniha Ing. Václavy Jandečkové, ale nejdůležitější archiválie k prošetřování smrti Jana Masaryka jsou uloženy v Národním archivu.
Existují u vás materiály, které ještě nejsou odtajněny?(Palivec)
Foto
Archiválie, které jsou u nás uloženy, nemají už žádný stupeň utajení, pouze v ojedinělých případech může být jejich zpřístupnění zamítnuto, pokud by informace v nich obsažené byly důležité pro bezpečnost státu - ale i pak má badatel možnost se proti zamítnutí odvolat.
Kde se mohu registrovat pro elektronický přístup do archivů? Jak?(irena laubová)
Foto
Vše potřebné najdete pod bannerem eBadatelna na našich stránkách www.abscr.cz.
Jaké největší „skvosty“ lze podle Vašeho názoru ve vašich archivech nalézt?(Pavel)
Foto
Těch skvostů je celá řada - s mírnou nadsázkou říkám, že stačí sáhnout kamkoliv a vypadne poklad....Veřejnost zajímají třeba vyšetřovací spisy ke smrti Jana Palacha, k procesům z 50. let, ke známým osobnostem, k Chartě 77, k událostem v Babicích, ale třeba i k masovým vrahům.
Hezký den přeju, dědeček byl v 50 letech odsouzen jako politický vězeň a naše rodina do revoluce značně perzekuovaná, chtěl bych se dopátrat, jak a kdo v systému STB na nás pracoval. Kde a jak se mohu k těmto informacím dostat ? Děkuji pěkně.(Pavel Kohout)
Foto
Stačí zaslat údaje k Vašemu dědečkovi, příp. k dalším členům rodiny, na badatelske.zadosti(zavinac)abscr.cz a my se podíváme, co k nim máme.
e-badatelna - znamená to, že teď budou všechny utajované složky na webu?(Jakub S.)
Foto
Nikoliv - v eBadatelně jsou zatím 4 fondy, další budou přibývat. Ale utajované složky neexistují, můžete požádat o cokoliv, co je u nás uloženo.
Kde jsou vaše pracoviště?(Nikky)
Foto
Archiv má 4 pracoviště - v Praze na ul. Siwiecova, dále Na Struze, v Braníku a jedno v lesích nedaleko Brna. Badatelny jsou v Siwiecově, Na Struze a v Kanicích u Brna.
Proč jste dopustili, aby digitalizace svazků probíhala tak dlouho tak odfláknutě? Slyšel jsem, že jste to roky digitalizovali zcela bez kontrolních mechanismů, takže v řadě svazků chybí nějaké stránky... Byl vůbec někdo za tenhle šlendrián potrestaný?!!!(R. Duhanský)
Foto
Dobrý den, pane Duhanský, to se ptejte mých předchůdců a předchůdců současného ředitele ÚSTR (digitalizaci totiž prováděli pracovníci Ústavu pro studium totalitních režimů, nikoliv archiv), proč takový šlendrián dopustili. My se snažíme škody napravit.
Proč se pořád straší ZAVÍRÁNÍM ARCHIVŮ? Pavel Žáček o tom spustil, když místo něj zvolili ředitelem ÚSTRu Jiřího Pernese, pak to všem cpal odvolaný Daniel Herman - ale já nic takového nevidím, naopak, konečně byl spuštěný digitální archiv s dálkovým přístupem. Je to tedy jen prázdné strašení? Nebo chystáte nějaká omezení?(Lenka Šimůnková)
Foto
Dobrý den, výborný dotaz, i já se s takovým naprosto neopodstatněným strašením setkávám. Vše je samozřejmě přístupné a přístupné bude (až na drobné výjimky, které zde nemá cenu pitvat), dokud zákonodárci nerozhodnou jinak. Aktuálně ovšem s napětím čekáme na rozhodnutí Ústavního soudu, které by skutečně mohlo znamenat "zavření" archivu - ale to je na delší povídání....
Dobrý den, je přístupný fond Z, který nechal na začátku 90.let zřídit tehdejší ministr Sacher?(R.Š.)
Foto
Ano, spisy z fondu "Z" jsou běžně přístupné a fond nedal zřídit R. Sacher - doporučuji článek Mgr. Jana Frolíka o fondu "Z" (běžně dohledatelný pomocí google)
Dobrý den. Kam se ztratily STB spisy tzv.Disidentů?Proč jsou nedohledatelné?(František)
Foto
Dobrý den, spisy se nikam neztratily, některé se dochovaly, některé byly skartovány - musíte se zeptat na konkrétní osobu a my prověříme evidence a napíšeme Vám, co máme....
Jaké materiály jsou ve vašem archivu uloženy?(Novák P.)
Foto
V našem archivu jsou uloženy archivále všech bezpečnostních složek minulého režimu - Státní bezpečnosti, Veřejné bezpečnosti, civilní i vojenské rozvědky, Pohraniční stráže, Odboru vnitřní ochrany (agentura ve věznicích), Federálního a unítárního ministerstva vnitra, personální spisy příslušníků a zaměstnanců MV aj.
Mohu použít při bádání ve vašich archivech nějakého vašeho odborníka?(Jan Žampach)
Foto
Bohužel není možné, aby byli pracovníci badatelen badatelům neustále "k ruce", nicméně velmi rádi Vám poradíme, jak se v našich fondech orientovat, kde hledat apod. - pošlete, prosím, dotaz, co konkrétně Vás zajímá.
Co všechno lze nalézt ve vašem elektronickém archivu?(Badatel)
Foto
V dané chvíli jsou v eBadatelně 4 fondy, podrobnější povídání najdete pod bannerem eBadatelna na našich stránkách www.abscr.cz, ale jejich popis vyšel i v článku o spuštění eBadatelny na www.seznam.cz.
Na dizertační práci hledám materiály k posledním veřejným popravám v Česku. Najdu je ve vašich archivech?(Lucinka)
Foto
Dobrý den, k popravám jako takovým nikoliv - to se obraťte spíše na Národní archiv, ale u nás by mohly být materiály o vyšetřování osob, které byly následně popraveny....
Jaké materiály týkající se politických procesů z padesátých let u vás máte?(Myšpulín)
Foto
Všechno možné - k Miladě Horákové, Rudolfu Slánskému, Bedřichu Reicinovi, Arturu Londonovi, Gustávu Husákovi aj....
Je hledání v ABS zpoplatněno?(Jana Kolářová)
Foto
Jak co - pokud chcete archiválie k nějaké osobě a my je najdeme na základě evidencí, je to pochopitelně zdarma, ale pokud by Vás třeba zajímalo téma a chtěla jste dohledat všechno, co k němu u nás máme, popř. pořídit výpisky, pak by se jednalo o rešerši a ta je zpoplatněna. Ovšem badatelům, které zajímá téma, rádi poradíme tak, aby si požadované informace uměli dohledat sami.
Potřeboval bych zjistit něco o procesech s kolaboranty po druhé světové válce? Máte u vás něco k této problematice?(Lukáš Doležal)
Foto
Dobrý den, tyto archiválie byste našel zejména ve fondech mimořádných lidových soudů, které jsou uloženy v jiných archivech, ale ke kolaborantům jako takovým můžeme mít písemnosti např. ve fondech tzv. Studijního ústavu.
Dají se ve vašem archivu najít nějaké informace o tom, jak spolupracovala StB a KGB? Kde přesně? A řídila KGB naši tajnou policii?(Ruda)
Foto
Dají, máme třeba mezinárodní smlouvy, archiválie ke vzájemným setkáním atd. - je toho docela dost napříč různými fondy. Poslední dotaz by vyžadoval rozsáhlejší odpověď historika, nicméně ano, StB přejímala sovětské zkušenosti a řídila se sovětským vzorem.
Dáte do digitálního archivu personální spisy příslušníků StB? Těch, kteří lámali lidi ke spolupráci?(Radek Novák)
Foto
Zatím ne, protože v eBadatelně jsou fondy digitalizované komplexně, tedy od A do Z. Nicméně o jakýkoliv personální spis můžete požádat a bude Vám předložen na badatelně.
Proč se nezruší lustrační zákon, stejně to už k ničemu, plno stbáků dělá ve firmách, státní správě i ve fotbale . A rok 1989 již je rok 2016.(generál Lorenz)
Foto
To je dotaz spíše na zákonodárce.
Po mem uteku do Nemecka (1969) jsem byl dale pronasledovan. Jake moznosti mam dostat o teto cinnosti informace?(M. Ralenovsky)
Foto
Ano, zašlete žádost na adresu badatelske.zadosti(zavinac)abscr.cz a uveďte svoje jméno a datum narození, popř. další údaje, které nám usnadní hledání (tedy podrobnosti k "pronásledování". Napíšeme Vám, co u nás k Vaší osobě máme.
Našlo by se něco, co si estébáci vedli na Václava Havla, co dosud nebylo zveřejněno?(Šája)
Foto
K Václavu Havlovi toho máme opravdu hodně, ale troufám si říci, že ne všechno bylo zveřejněno - třeba archiválie z tzv. spisových fondů (tedy běžné písemné agendy jednotlivých součástí StB, jako jsou např. plány činnosti, jejich vyhodnocení, situační zprávy apod.), k nimž se nedá "dostat" přes evidence, jsou dosud nedoceněným pramenem.
Otec se bojí nahlédnout do vašeho archivu. Obává se, že by mohl zjistit, kdo z jeho známých a přátel na něj donášel StB. Je možné to u vás dohledat?(Erik)
Foto
Ano, pokud byl na Vašeho otce veden StB svazek, který se dochoval v úplnosti, pak by tam mohly být třeba zprávy podávané agenty k jeho osobě. Jsou i lidé, kteří právě z tohoto důvodu o předložení archiválií ke své osobě nikdy nepožádali - aby neztratili iluze o rodině a přátelích....
Jaké nejstarší dokumenty máte archivovány?(Dějepisář)
Foto
Obecně jsou u nás uloženy archiválie z let 1945 - 1990, ale máme i písemnosti z doby okupace a nejstarší naše archiválie je dokonce z r. 1827 to je ovšem opravdu výjimka).
Můžeme si ve vašich archivech pořídit fotodokumentaci nebo pouze výpisky?(Karl777)
Foto
Dobrý den, jak jsem už psala - lze použit vlastní digitální fotoaparáty, mobily nebo třeba přenosné skenery.
Může u vás hledat úplně každý? Jaká jsou pravidla?(P. Novotný)
Foto
Dobrý den, pane Novotný, ano, zjednodušeně se dá říct, že kdokoliv může u nás v archivu požádat o archiválie k jakékoliv osobě, ty si pak zdarma nafotit vlastním digitálním fotoaparátem, popř. požádat o jejich kopie. Zodpovědnost za nakládání s takto získanými informacemi je na badateli.
Dalo by se u vás něco najít třeba o smrti manželky Husáka při katastrofě vrtulníku?(Simona)
Foto
Dobrý den, ano, dalo, příslušný spis i s fotografiemi je uložen na našem pracovišti Na Struze.