ONLINE CHAT
Dobrý den Chtěla bych houby pěstovat na zahradě,ale nevím jak na to.Mám tam jabloně a trávu asi to není pro houby to nejlepší.Moc děkuji za odpověď.(Miroslava)
Foto
Můžete pěstovat na stinném místě v zahradě na špalcích listnatého dřeva. Návod na jejich pěstovánínajdete na četných webových stránkách (na př. Planeta hub)
Dobrý den, jaké houby se dají pěstovat v bytě bez balkonu ?? Děkuji(Jiřina Kovářová)
Foto
Houby vyžadují vlhko a standardní teplotu. Pokud doma máte místo, tak zakupte velký plastový box. Na jeho dno dejte mokrý hadr, na ně bloky substrátu vybraných hub a můžete začít pěstovat. Bloky substrátu léčivých hub nabízí Planeta hub.
Které houby byste doporučil ke konzumaci z hlediska zdravotní prospěšnosti?(Jarda)
Foto
Jsou to hlívy (ústřišná a ostatní), japonská šiitake (u nás se dá koupit čerstvá nebo sušená), lesklokorka lesklá (sušená), korálovewc ježatý ( sušená). Dále pak je celé spektrum doplňků stravy připravených ze sušených hub, (hnojník obecný, outkovka pestrá, klanolístka, housenice)
Dobrý den přeji.Prosím , jaké houby pěstovat na balkoně v 10.poschodí v Brně. Východ - Západ situovaný balkon. Díky za info. Nebo doporučte prosím brožuru k nastudování.(Vladimír)
Foto
Kdekoliv na balkóně můžete houby pěstovat pokud dodržíte některé zásady. Pěstujte v období, kde se nepřesáhne denní teplota 20-25°C, to znamená na jaře a na podzim. Dálepak je nutno v prostředí pěstovaných hub udržovat vysokou rel. vlhkost vzduchu. Bez foliového krytu se tedy neobejdete.
Je pravda, že houby, které rostou v průmyslových oblastech nebo blízko silnic, jsou plné olova a je nebezpečné je jíst?(Roman)
Foto
Jsou lokality, kde není bezpečné houby sbírat. Jedná se o spady toxických exhalátů poblíž průmyslových center, poblíž rušných komunikací. Ale na př na některých lokalitách Krušných hor jsou půdy přirozeně nasycené arsenem a také výsypky poblíž uranových dolů není radno navštěvovat a sbírat tam houby.
Co si myslíte o různých druzích čínských hub, které se dají koupit sušené v obchodě. Šitake, zlaté houby... jsou zdravé? (Gabriela)
Foto
Doba se postupně mění a i v Číně začínají dodržovat hygienické normy. Pokud jsou dodrženy, potom se vyplatí sušené čínské houby konzumovat.
Dobrý den, za jakých podmínek lze pěstovat lesklokorku lesklou a a dále bych potřebovala poradit houbu na léčbu Familierní adomatozní polypozy, potvrzené dědičné formy. Děkuji Alena Dubová(Alena Dubová)
Foto
Lesklokoru lesklou můžete očkovat na dřevo listnáčů. Prorůstat musí ale podhoubí na špalcích v dobře utěsněných foliových obalech, aby dřevo nevyschlo. Během prorůstání podhoubí dřevem se doporučuje teplota 30°C a nesmí kolísatr teplota, aby pod fólii nezkondenzovala voda, protože jinak dřevo na povrchu zplesniví.
Dobré ráno. Dají se pěstovat i ryzce, růžovky, praváky atd. ? Pokud ne proč tedy žampiony a hlívy ano? Pokud to možné je, jak se to dělá a kde koupím ,,násadu,, ?(Pan Klobouk)
Foto
Musím Vás zklamat. Vámi jmenované houby patří mezi mykorhizní druhy žijící v symbióze s kořeny stromů. Jedná se o velmi křehkou rovnováhu, kde roli hraje i poloha pozemku a kvalita půdy. Zmíněné druhy zatím uměle nikdo nevypěstoval. I známé lanýže se očkují na kořeny vraných listnáčů, které se pak vysazují do určitých poloh a pouze v některých oblastech Evropy.
Jakou houbu byste doporučoval k pěstování? I z hlediska zdravotní prospěšnosti, i z hlediska snadnosti pěstování?(Mirek)
Foto
Nejsnadněji vypěstujete hlívu a to puˇna špalcích listnatého dřeva pokáceného v zimním období nebo na kvalitní propařené pšeničné slámě. Podrobnější návody naleznete na různých www stránkách.
Dobrý den, hodně jsem slyšela o zdravotních účincích hlívy. Je to pravda a pokud ano, jak ji upravit, aby byla opravdu zdravá. (jarmila)
Foto
Účinné látky v hlívě snižují cholesterol a zvyšují imunitu organismu. Účinné látky v houbě se vařením nepoškozují. Takže upravit ji v pokrmu můžete dle Vaší oblíbené chuti.