ONLINE CHAT
Dobrý den paní Ester, děkuji za Váš - náš boj, děláte skvělou práci. Lidí pořád mluví o zviditelňování LG, ale ono chtělo by to aby si každý zkusil žít aspoň měsíc s jinou orientací, a viděl by, jaké to ve skutečnosti je, a jaké je prostředí i u nás v této době. Hodně úspěchu. (Katana)
Foto
Děkuju, Katano, a přeju Vám i všem dalším, aby se naše společnost otevřela. Aby se Vám mezi námi dobře žilo. Děkuji i všem ostatním za otázky. Podívejte se na stránky sbarvouven.cz... Pokud byste se třeba chtěli stát poradci, ozvěte se. Přeju všem krásný den... Ester
Paní Ester,neposlouchejte lidi kteří mluví o nějakém zviditelnění. Je to téma,o kterém je třeba hovořit a zdůraznit, že homosexualita není nemoc nebo prasáctví a jedinec neví roupama co by. Že je to přirozená sexuální orientace. Homosexuálů a leseb je víc,než se zdá. Aby ti lidé neměli strach se přirozeně chovat,natož si brát životy. (Marta)
Foto
Díky, Marto... Naprosto s Vámi souhlasím.
Měl Filip nějakého přítele? (Tereza)
Foto
Nevíme o nikom...
Píšete,že orientace není věcí veřejnou a zároveň podporujete akci s pravdou ven-nemyslíte že tyhle comming-outy publikované v médiích sou zbytečné,teatrální a ve mně vyvolávají dojem,že dotyčný jen signalizuje: "Jsem gay,ode dneška jsem chráněná menšina"?Znám osobně člověka z uměleckého prostředí který gay je a ten prohlásil že tyhle veřejné výkřiky dělají seriozní gay komunitě ostudu.Co si myslíte Vy?(Sedláček,Ostrava)
Foto
Myslím si, že orientace by měla být věcí samozřejmou a respektovanou. Dokud nebude normální chovat se svobodně a otevřeně v homosexuálním vztahu, mohou pomoci a pomáhají i veřejné coming-outy. Nevím, jak Vy, ale já se ještě stále občas setkávám s argumentem, že homosexualita skoro neexistuje, protože dotyčný žádného homosexuála "nezná".
Paní Ester, nemyslíte, že to byla právě výchova ve vaší rodině, která vedla k úplně zbytečné tragedii? Mam tři děti, šťastné spokojené a úspěšné. Syn je gay a neměl s se svojí orientací žádný problém, ani jako dítě ani jako dospělý. Vychovávala jsem děti k sebejistotě a k tomu , že rodina je bude vždy milovat. Nikdy nepotřebovaly podpůrné berličky ve formě různých sekt , náboženství ani drog. Obávám se, že Vy ani vaše rodina není vhodná "instituce " k řešení problémů homosexuality. (Jana S.)
Foto
Jano, jste určitě skvělá matka a Váš syn má velké štěstí. MOje sestra s manželem měli a vychovávali osm dětí. Milují je a vedli je též k sebejistotě. Homosexualita v naší rodině nikdy nebyla tabu. Přesto se Filip zabil.... Víra pro nás nikdy nebyla berličkou. Se smrtí Filipa nám ale pomáhá vyrovnat se...
Dobry den, jste super! Jen tak dal!!(Martin)
Foto
Díky, Martine...
Dobrý den, možná odpovím na dotaz pana Karla. Orientace je soukromá věc. Ale homosexuální orientaci řeší hlavně heterosexuálové, že? Rád bych se dožil toho, kdy jiná orientace už nebude jen tolerována, ale bude lidem lhostejná. Aby si řekli, no a co? Tak je teplej.... :) Ale to by zase bulvár přišel o značnou část kauz. :) Hezký den(Antonín)
Foto
Hezký den i Vám...
Esterko,ceta jsem nektere komentare,ze kterych je mi spatne,ale nevsimejte si zlych lidi.Komu se nic spatneho v zivote nestalo,ten machruje a je silak. Moc s Vami citim Sama nemam lehky zivot... takze vlastne zadny dotaz nemam,jen Vam chci poprat hodne sil do zivota a dalsi a dalsi praci,ktera Vas naplnuje :-) Lenka(nikytnela)
Foto
Děkuju, Lenko, hodně sil, ať se Vám daří...
dobrý den, setkala jste se od té doby, co Filip zemřel s tím homofobním farářem? Mluvili jste spolu? (David H. )
Foto
Já sama jsem za ním nešla, byla u něho moje máma... Nevím, co víc bych mu řekla...
Paní Janečková,nechte Vašeho synovce již v klidu spát.Vy,jako věřící,by jste to měla vědět nejlépe.Nechápu,proč to pořád připomínáte.Z Vaší strany to již vnímám jen jako zviditelnění své osoby.Všeho moc škodí.Hezký den(Jarmila)
Foto
Jarmilo, těžko se argumentuje. Nemám důvod se zviditelňovat. A už vůbec ne s něčím tak těžkým, jako je Filipova smrt. Jen si prostě myslím, že je potřeba mluvit o tom, že homofobie v naší společnosti stále existuje. Že je tu dost mladých lidí, kteří mají strach ze svého života a z toho, jak budou přijatí.
Jaká byla první reakce vaší rodiny, když vám Filip oznámil, že je gay? (Olga Z. )
Foto
Filip se vyoutoval svým dvěma sestrám a ty reagovaly úplně v pohodě. Řekly mu, že to vědí už dávno a že je moc dobře, že o tom začíná mluvit.
Paní Ester,mě je také moc líto,že neběží pošta pro Tebe. Můj syn je homosexuál a řekl mi to spontánně mezi řečí. Já se smála,nevěřila. Časem jsem se přesvědčila že nelhal. Tak jak mi to v pohodě oznámil,,tak jsem to přijala. Jsme ateisté. (Marta)
Foto
Martom jste skvělá! A Váš syn má veliké štěstí.
Dobrý den, paní Janečková, nějak jsem neměl odvahu Vás oslovit s Vaší společností na premiéře Evity, tak alespoň takhle zbaběleji anonymněji: děkuji, že nemlčíte, že jste se toho ujala tak aktivně. S jakýmkoliv podobným problémem se to má totiž tak, že víc je vždy slyšet a vidět nenávist, přestože ani nemusí vyhrávat početně. Proto je strašně důležité vnímat i hlasy kladné. Věřte, že venku poslouchá hodně kluků a holek, kteří po objevení vlastní jinakosti zažívají tak nevyslovitelně příšerný strach a úzkost, že potřebují každý jeden náznak, že jsou lidé schopní lásky a nejsou bestie požírající zaživa cokoliv odlišného. A jeden dotaz, i když až příliš složitý a neodhadnutelný: Myslíte si, že se blýská na lepší časy, kdy bude nenávist proti LGBTQ historií, nebo jsme jako lidé nepoučitelní a zase budou přicházet režimy a nálady, které opět opasek zdánlivé normálnosti a vyžadované průměrnosti utáhnou?(Pavel)
Foto
Pavle, moc děkuji. Škoda, že jste za mnou po premiéře nepřišel... Já doufám a věřím, že situace gayů a leseb se u nás zlepší. Je to úplně jiné, než to bylo třeba před padesáti lety. Snad bude ten vývoj pokračovat. Pravda ale je, že homofobie je v lidech hluboce zakořeněna. Vlastně nevím, proč. Kéž bychom našim dětem dokázali vštípit, že láska je jen jedna. A že na ni má právo každý.
Dobrý den Ester, všiml jsem si, že podporujete nový projekt s názvem "S barvou ven". V čem projekt spočívá a čeho se týká ? Dále se chci zeptat, zda se jedná o nějakou odbornou službu nebo zda je nějak odborně garantován. Děkuji za odpověď. (Mirek)
Foto
Poradna S barvou ven není odbornou službou. Je založena na "povídání", sdílení. Máme 25 poradců, kteří byli pečlivě vybráni a proškoleni. Většina z nich jsou gayové a lesby, kteří sami prožili těžkosti coming-outu. Nyní už žijí vyrovnaným a otevřeným životem.Za ten měsíc fungování poradny je vidět, jak je tato pomoc důležitá a autentická... Všichni poradci mají k dispozici supervizi tří psycholožek, se kterými se mohou poradit.
Dobrý den, vím, že jste se po smrti synovce zapojila do boje proti homofobii. Už jste sklidili nějaké úspěchy?(Ilona V. )
Foto
Filip si přál, abychom proti homofobii bojovali. Co si myslím, že je nejdůležitější a z čeho mám největší radost, je to, že před měsícem vznikla online poradna S barvou ven.
Není nic horšího, než když zbytečně zemře člověk - natož mladý člověk. Vím, co to je, i když se to netýká této záležitosti - také mi zemřely dvě děti. Paní Ester, moc Vám fandím. Člověk dokáže druhému člověku ublížit nejvíc ! Bylo by dobré, aby si každý zametl před svým prahem a nestaral se o to, co ho nepálí. Lidé jsou aktivní tam, kde to není vůbec potřeba, pokud by měli řešit jiné a důležitější problémy, které trápí naši zemi už dlouhou dobu, tam strkají hlavu do písku. Člověk dokáže svým chováním napáchat nesmírné škody ! Člověk nikdy neví, kdy se mu stejný případ může přihodit ve vlastní rodině, proto by se měl držet raději zpátky a nevyvolávat zlo. Nevyplácí se to !(Irma Buličková)
Foto
Díky, Irmo... Přeju Vám hodně sil. Smrt dětí je strašná...
Dobrý den Ester. Můžete mi (nám) prosím sdělit jak často jste se se svým synovcem vídala a jak často jste s ním o jeho homosexualitě mluvila? Jak jste se o ní v souvislosti s ním vlastně dozvěděla. Děkuji za odpověď.(Honza)
Foto
Honzo, s Filipem jsem se vždy vídala velmi často. Byl stejně starý jako můj mladší syn, takže kluci spolu prakticky vyrůstali... Už odmala byl jiný, než jeho bratři a moji synové, o jeho homosexualitě jsem v podstatě nepochybovala. Mluvit jsem s ním o tom ale nezačala. Asi to byla chyba. Čekala jsem, až začne on sám.Měsíc před smertí se Filip vyoutoval dvěma svým sestránm a spolužačce. Všechny tři reagovaly velmi pozitivně a povzbudivě.
Dobrý den Ester, chtěla jsem se zeptat, jestli jste mluvili s manželem o tom, jak byste reagovali, kdyby jedno z vašich dětí bylo homosexuálně orientované?(Alena Pokorná)
Foto
Ano, tohle téma u nás nikdy nebylo tabu. I našim synům jsme už dávno řekli, že je nám jedno, jestli se zamilují do kluka nebo do holky. Jediné, co je důležité, je mít kvalitního člověka. I Sáře už čteme, samozřejmě kromě jiných klasických, hezkou pohádku Princ a princ.
Není orientace soukromá věc? Proč s tím lézt na veřejnost?(Karel)
Foto
Orientace je naprosto soukromá věc. Myslím, že nikdo nemá potřebu lézt s ní na veřejnost. Zároveň ale není možné skrývat se. Když přijdu se svým mužem do společnosti, jsem pyšná na to, že ho můžu otevřeně představit, jako svého muže. Dovedete si představit, že byste měl před svým okolím tajit svou partnerku? Vzít ji za ruku nebo políbit?
Dobrý den, jaký máte názor na to, že dnes je v naší společnosti více gayů než bývalo ještě před pár lety. Přijde mi to, jako by to byl dnes už trend být homosexuál. Zvláštní je, že se svou orientací jdou na veřejnost spíše muži než ženy... Co si o tom myslíte?(Ivan Horák )
Foto
Řekla bych, že homosexuálů v naší společnosti není více, než dřív. Jen se už naštěstí tolik nebojí jít s tím ven a žít otevřeně. Mám přátele i mezi starými homosexuály a vím, že v době, kdy byli mladí, byl pro ně coming-out naprosto nepředstavitelný. Neřekla bych ani, že by se ženy více skrývaly, než muži. Jen soužití dvou žen je méně nápadné, než mužů.
Paní Janečková, je mi to moc líto a doufám, že se poměry změní natolik, aby se něco takového v budoucnu už neopakovalo. Mnoho lidí Vás postrádá a je nám líto, že už neběží pořad Pošta pro Tebe. Můžete mí říct, proč se tak oblíbený pořad, který lidem vracel přátele a naději, stáhnul z programu ČT? Moc děkuji a přeji vše dobré. (Daňková)
Foto
Děkuju moc za krásnou a povzbuzující zprávu. Pošta mi taky chybí... není vyloučené, že se na podzim zase vrátí... Uvidíme...
Pomáhá, podle vás, všeobecné osvětě, když se k orientaci přihlásí gayové a lesby z řad známých osobností, jako jsou například Aneta Langerová nebo Pavel Vítek? Proč se jich nezveřejní víc?(Marta)
Foto
Myslím si, že coming-outy známých osobností pomáhají velmi. Zvlášť, když jsou to tak sympatičtí lidé, jako Aneta nebo Pavel. Víte, co bych si moc přála? Aby se jednoho dne vyoutovali všichni gayové a lesby. Nejen ti mediálně známí. Zjistili bychom například, že náš skvělý doktor je gay nebo paní z banky, učitelka našich dětí. Hodně lidí argumentuje tím, že homosexualita je divná, protože se domnívají, že nikoho homosexuálního neznají. Myslím, že by se divili, kolik skvělých homosexuálů je kolem nich.
Dobrý den, paní Ester, chtěl bych se zeptat, jestli necítí Filipova rodina svoji velkou odpovědnost za smrt Filipa, zatím jsme se dočetli, že obviňujete všechny ostatní a taky jestli bylo nutné zvát na pohřeb novináře z bulváru a kdo je pozval a co tím sledoval a co si od toho sliboval.(Richard)
Foto
Richarde, věřte mi, že celý ten rok přemýšlíme o tom, co jsme měli udělat jinak, jak jsme mohli Filipovi pomoct. Nikdy si nepřestanu vyčítat, že jsem nepoznala, jakou bolest Filip prožívá... Bulvár jsme nepozvali. Sami jsme byli velmi překvapeni, když jsme je zahlédli v kostele. Naštěstí respektovali, že je nechceme při obřadu a odešli ven... o pohřbu se zřejmě dozvěděli z facebooku, kam dali Filipovi sourozenci parte.
Měli byste pochopení pro gaye i kdyby se Vám v rodině nestala tato tragédie? S ohledem na náboženskou víru? (Marta)
Foto
Ano, i před smrtí Filipa jsem měla spoustu přátel gayů a leseb. V rodině máme lesbický pár, který spolu žije už spoustu let a vždy jsem jejich vztah vnímala jako krásný a naprosto přirozený. Jsem věřící, ale nesouhlasím se vším, co hlásá církev. Poslední heslo, které zadal Filip do svého vyhledávače v mobilu, bylo: "Bůh miluje i homosexuály." Jsem o tom naprosto přesvědčena.
Dobrý den, Ester, přišla jste po pohřbu do kontaktu s tím homofobním knězem, který zkazil pohřeb vašemu Filípkovi? Konfrontovali jste ho nějak po pohřbu? Bylo nechutné a nedůstojné, co se tehdy v kostele stalo... Usilujete nějak, aby změnil názor? Aby nešířil nenávist a bludy? Držím vám ve vašem boji palce(Jana P. )
Foto
Dobrý den, Jano, díky... Za knězem, který vybouchl na pohřbu, šla moje máma, Filipova babička. Snažila se s ním otevřeně mluvit, ale nebyla příliš úspěšná. Ukázalo se, že je přesvědčen o své pravdě, tedy o tom, že homosexualita není normální a že jediná možnost, jak by měli tito lidé žít, je celibát. Moje sestra Svatava (Filipova máma) byla s manželem za biskupem Vokálem. Dal jim za pravdu, že chování kněze bylo nevhodné, ale pokud vím, nijak to neřešil.