ONLINE CHAT
Jste předsedou odborné rady PTC - jaké má PTC výsledky s protonovou léčbou u karcinomu slinivky, jaké jsou přínosy protonové léčby?(Michal)
Foto
Děkuji za dotaz, zatím není celosvětový konsensus o indikaci radioterapie jako takové, jedná se o primárně systémové onemocnění, nutný je další klinický výzkum zahrnijící nemocné s nízkým metatsatickým potenciálen na zakladě genového profilu
Co říkáte na léčbu javorovým sirupem a jedlou sodou děkuji (Lenka Baxova )
Foto
Nepoužívám a ani nedoporučuji.
Dobrý den, často píšete, že je třeba konzultovat stav pacienta s ošetřujícím onkologem, avšak můj tatínek, když onemocněl rakovinou slinivky, nebyl nikdo ochoten se s námi o léčbě, prognóze atd. bavit. V nemocnici na Karlově nám. nás vždy odbyly se slovy, najděte si info na internetu a o rakovině se dozvěděl mezi dveřmi, když ho do ordinace zavolal MUDr. Růžička slovy: pojďte dál vy s tou rakovinou, joo vy se tváříte, že jste to nevěděl. Hmm, no tak už to víte. Možná máme specialisty a odborníky, ale z jakého důvodu se nikde neučí, jak komunikovat s pacientem a chovat s k němu na úrovni a s tím, že má nevyléčitelnou nemoc, promiňte mi, ale proč se někteří lékaři chovají v tomto těžkém období jako burani. Existuje vůbec na škole, případně během atestací něco jako je komunikace s pacientem, způsob jak mu šetrně sdělit diagnozu atd. ? (Martina)
Foto
Komunikace s nemocným je rozhodujícím faktorem , snážíme se vychovat následníky s citlivým půřístupem již u studentů, medicina je umění a komu není dáno neměl by se v onkologii zústat.
Je to půl roku co mi zemřela přítelkyně na rakovinu slinivky. 9 měsíců od prvních příznaků do konce. Zažil jsem ten stres, kdy jí vyšetřili a čekalo se. Dlouho. Pak to předali jiný nemocnici. Opět se čekalo. Ze známosti absolvovala protonovou léčbu. A následná chemoterapie ji doslova DORAZILA. Jestli mi někdy diagnostikují tuto nemoc, nebudu spoléhat na pomoc od naší medicíny. Užiju si těch pár měsíců života rozhodně lépe než běháním po doktorech a doprošování se u pojištovny. (tenkdotopoznal)
Foto
Souhlasím že léčba tohoto onemocnění je velmi svíizelná a u pokročilého stadia je naprvním místě kvalitní život, rad bych aby k podobným situacím nedicházaelo. Jednu z cest vidím vy vytváření specializovaných diagnostick-terapeutických center pro too onemocnění při stavajících komplexních onkololgických centrech. O indikace radioterapie rozhoduje mezioborový tým a ne známost.
Dobrý deň, môjmu manželovi vo veku 53 rokov na jeseň diagnostikovali rakovinu pankreasu s rozsevom po brušnej dutine bez možnosti operovať. Momentálne podstupuje chemoterapeutickú liečbu (gemzar) jedenkrát za týždeň. Existujú iné možnosti liečby na predĺženie života s touto diagnózou? Zisťovali sme možnosť doplniť uvedenú liečbu s liečbou dendritickými bunkami, ktorá je podľa našich informácií zatiaľ iba vo fáze klinických štúdií na iné druhy rakoviny, nie však na pankreas. Aké doplnky výživy sú vhodné pri uvedenej chemoterapii? Je dobré užívanie B17 a gravioly? Vďaka za odpoveď. (Anna L.)
Foto
Chemoterapie je základní systémovou léčbou, gemcitabin v monoterapii není jedinou možností ale záleží na volbe ošetřujícího onkologa (ještě je FOLFIRINOX nebo kombinace navpkalitaxel plus gemcitabin) Cílení biologickí léčba není účinná, budoucnost je patrně ve zminované imunoterapie ale zatím není klinický doklad o účinnosti. Paraklinické preparáty nedoporučuji pokud nemají doloženou účinnost
Dobrý den,zopakuji svůj dotaz.proč jste prosím v TV pořadu Jílkové-Máte slovo- nezmínil nutnost vyšetření PSA /prost.antigen/ nárůst karcinomu prostaty u mužů narůstá-2014 osm tisíc případů. děkuji.(Jiří Feber)
Foto
Již jsem odpovědel nejedná se o finanční bariery, ale o indikační bariery, při podezření ano, jako skrinink zatím není konsensus ani mezi urology.
Zdravím vás, pane profesore, změnily se nějak postupy v léčbě rakoviny slinivky od loňského roku? Manžel se léčil v roce 2013-14. Děkuji D. Viktorová(Viktorová)
Foto
Vážená paní, klinický vývoj má stále hlemýždí tempto od FOLFIRINOXu a kombinace nabpkalitaxel plus gemcitabin( zatím nemá v ČR úhradu) je novým lékaem nanoforma irinotekanu.Na poli cílené biollogické léčby pro genovou plasticitu se nic neudálo. V očekávání je tzv. cílená imununoterapii. Toto onemocnění by mělo přestat být opomíjeným a jednu cest vyiím ve zbudiování vyýzkumě klinických specializovanách gastroeneterologicko -on kologických diagnosticko-teraterapeutických center jako současti současné síte komplexních onkologických center
Dobrý den, v případě rodinné zátěže je tedy vhodná návštěva u klinického genetika? A tam pacienty odesílá praktický lékař? Děkuji (Markéta)
Foto
Ano, cesta je přes praktického lékařed ale i cestou jiných odborností
dobrý den ,chci se tedy zeptat jaká je nejmodernější léčba rakoviny .jak je účinná a kde je nejlepší pracoviště děkuji(josef1)
Foto
Vážený pane, velmi komplikovaná otázka, rakovina není jedno onemocnění a dokonce dříve stejně léčené jklin ické stadium se nyní léčí různě na základě klinicko-biollogických charakteristik. V současnosti je specializovanáléčba koncentrována do tzv. komplexních onkologických center viz linkos.cz
Dobrý den, měl jsem dotaz,dnes, okolo 09,můžete prosím odpovědět? děkuji.(Jiří Feber)
Foto
podle jména jsem vám již odpovědel možno poslaz znovu
Dobrý den, pane docente, mám dotaz, za jak dlouho od zjištění nádoru plic by měla následovat operace, vzhledem k růstu nádoru a při všech dobrých podmínkách pro operaci? Děkuji za odpověď(Hanka)
Foto
Vážená paní pokud se jedná o tzv. nemalobuněčný karcinom plic který je ohraničený a chirirgy zhnodnocený jako operabilní tak co nejdříve.
Dobrý den, při sonu jater mi byla zjištěna hraniční hlava pankreatu - 36,2 mm. Zažívací obtíže nemám. Je možné podezření na rakovinu?(Martina)
Foto
Je třeba provést další vyšetření na základě této informace se nemohi blíže vyjádřit omlouvám se.
Dobrý den, mohou se běžné potíže s prostatou (časté nucení na močení) zvrhnout do nádoru prostaty? Dá se nějak poznat při samovyšetření? (Jarda Kempný)
Foto
Doporučuji urychlene navštívit odborného urologa, samovyšetření ne.
Pane profesore, jak objevit rakovinu slinivky včas? Čeho si všímat a jakého specialistu se obrátit?(Karel N.)
Foto
Děkuji za otuázku, zatím nenexistuje skrininková metoda, která by spolehklivě onemocnění odhalila v klinicky němém asymptomatickém stadiu.Klinický výzkum včetně ověřování nových ideí pokračuje,je toto onemocnění patří mezi při výzkum u finančně opomíjené.Ve spoluprýáci se skupinou specialistů při evropském parlamentu, kteé mam možnost se zúčastnit připravujeme základní informace o varovných příznacích a další informace o tomto onemocnění, kterí vám rád popskytnua předpokládám že budou brzy k dispozici v českém jazyce.S pecialista je rozhodně gastroenterolog.
Dobrý den pane doktore. Jaké jsou prosím poslední novinky v léčbě karcinomu slinivky a jaký preparát doporučujete pacientovi s dobrým klinickým stavem, folfirinox? Děkuji(Petr76)
Foto
Vážený pane vámi zmiňovaná kombinace patří mezi používaní léčebné postupy , další možností je kombinace nabpaklitaxelu s gemcitabinerm, kde zatím nebyl stanovena úhrada anbo monoterapi gemcitabinem. Výběr léčebnéhop psutupi záleží na mnoha faktorech ale toto jsou základní používané postupu pokuds onemocnění není chirurgicky řešitelné, další možností jsou klinické studxie hodnozící nové léky.
Maminka zemrela na rakovinu slinivky v 57 letech v r. 2008. Je toto onemocneni spojene s dedicnisti? Respektive mohu toto onemocneni ziskat ja a me deti??(Eva Stastna)
Foto
Otázka heredity závisín na výskyt dalších nádorových onemocnění v rodině pak je vhodná konsultace s klinickýcm geneteikem, u karcinomu slinivky většina onemocnění není hereditárně podmíněna
Co hrozí při ztučnělé slinivcle a jak ji léčit?(Drahoš)
Foto
Doporučuji vyhledat gastroneterologa k posouzení a názoru-
Dobrý den, proč je rakovina slinivky tak fatální? A jak by jste se léčil vy s touto diagnózou, Není lepší jen tlumit bolesti a dožít v relativním poklidu?(Vojtěch)
Foto
Hlavní problém je v pozdní diagnoze onemocnění, které se často vyvíjí plíživě bez klinických příznaků a v doně klinických projevů je již v pokročilém stadiu. O nemocnění je též genově netabilní takže zatím nebyla nalezena účinná cílená biologická léčba. Cesta je v časném odhalení a patrně v cílené imun oterapii. Ve stadiích velmi pokročilého onemocnění je léčba bolesti základemk udržení kvalitního žití. Rozhodně jsem pro aktivnáí přístup k léčbě as respektováním pohledu pacienta.
Vážený pane profesore, ráda bych vás poprosila o radu. Můj dědeček a dva bratři mého otce zemřeli na CA slinivky. Mám podstoupit nějaké vyšetření (genetické apod.), popř. jak často chodit na UZ břicha apod. Je mi 36 let a již řadu let mám potíže se žlučníkem. Mastné jídlo téměř nejím, ale stane se, že je mi špatně i po obloženém chlebíčku - bolest v pravém podžebří, zvracení a průjem. Moc děkuji za odpověď.(Ivana)
Foto
Vážená paní, doporučuji odborné gastroneterologické vyšetření a konsultaci ve genetické poradně.
Zdravím,když slyším o úmrtí člověka vždy v tom je příčina rakovina!Přijde mi, že už všichni umíráme jen na rakovinu.Z čeho je jí tolik mezi lidstvem?Osobně jsem přesvědčená že je to z chemického jídla co musíme jíst a špatného ovzduší.Přeci se ta rakovina neudělá jen tak,musí mít nějaký podnět. Zajímá mě váš názor. Děkuji.(Božena)
Foto
Děkuji za otázku, rakovina je civilizační onemocnění znamená to že se na ni podílí více faktorů dohromady velm i související s živitním stylem (nedostetek pohybu,nadváha, kouření atd,) Zárovem se zvyšzjící se úrovní mediciny se prodližuje lidský věk, který je sam o sobě rizikovým faktoprem. Ve vššímn věku již částečně ztrácí organismus schopnost obrany a dochází ke kumulaci všech zevních škodlivých faktorů. Máte pravdu ve fakrtorech které uvádírte. Jen u cca 8% je onemocnění podmíněno geneticky
Dobry den pane přednosto, platí stále teze, že hlavním získaným rizikovým faktorem je nadměrná konzumace tvrdého alkoholu ve spojitosti s kouřením? Existují z preventivního pohledu diagnostické metody, které jsou schopny identifikovat počáteční stádium choroby (testy DNA, markery atd.). Dekuji(Ivan K.)
Foto
Vážená pane, ano toto zejména platí pro nádorová onemocnění dutiny ústní a jícnu. Identifikovat časné stadium onemocnění z krve je předmětem intenzivního celosvětového výzkumu ale základem zatím zůstavají skrinimkové metody jako je mammografie, gy, skrinink a skrinik karcinomů konečníku a tlustého střeva.
Dobrý den, mám dotaz jak často se vrací rakovina prsu.Děkuji za odpověď.(M.Stožická)
Foto
Vážená paní záleží na klinickém stadou v době záchytu onemocnění a tzv, molekulárně biologickém podpisu nádorové choroby, přítomnosti postižení lymfatických uzlin. k zabránění návratu se proto podává tzv. adjuvantní léčba. Riziko recidivy je možné vyhodnotit stejně jako jeho snížení adjuvantní léčbou /chemoterapií, hormonílní nebo biologickou léčbou), U časných stadií je velmi nízké ale je třeba vyhodnotit individuálně.
Chcela by som sa opýtať na liečbu vysokou dávkou C vit. intravenózne . Ďakujem !(Monika Niwá)
Foto
Ve své praxi nepoužívám
dobrý den,proč jste v tv pořadu Jílkové-máte slovo- nezmínil nutnost u mužů nechávat si dělat vyšetření PSA?? /prostatický antigen/ Proto že labor.vyšetření stojí 800 kč??přitom výskyt karcinomu prostaty za rok 2014 asi osm tisíc !! dále proč podrýváte spolu s Kabátkem práci Protoncentra?? děkuji za odpověd Jiří Feber oldbrade@seznam.cz. (Jiří Feber)
Foto
Velmi dobrá otázka, nejedná se o finanční problém ale o problém dikutovaný urology na celém světě, kde není konsensus týkající se zařazení do skrininku, samozřejmě pokud je podezření na toto onemocnění tak se PSA indikuje. Podrývání jsem si nevšiml.
Je možné, že člověk s rakovinou slinivky, má šanci na plnohodnotný život? Nebo je ve všech případech tato nemoc smrtelná?(Eva D.)
Foto
Velmi těžká otázka, záleží na rozsahu onemocnění, kvalita života je u pokročilého onemocnění prioritou a je třeba učinit všechna opatření, u metastazujícího onemocnění je stále medicina bezbranná, ale intenzivní výzkum pokračuje a myslím si že tato nemoc by měla bvýt poriotitou včetně financování výzkumných programů
Vážený pán docent, máte vôbec prípad, kedy pri karcinóme pankreasu sa pacient úplne vyliečil? Alebo len paliatívne sa predĺži dĺžka života. V rodine máme s týmto ochorením nie dobé skúsenosti, neskoro určená diagnóza, laboratórne potvrdená až jeden deň po smrti. Konkrétne naposledy v r. 2010 u môjho otca. Lekári tvrdia, že je ťažko diagnostikovateľná, zmätočná a nezvrátiteľná so 100% mortalitou. ďakujem(Gatialova)
Foto
Vážená paní u karcinomů pankreatu pokud se jedná o základní histologický typ adenokarcinom je naděje na dlouhodobé vyléčení pouze při časném záchytu a adekvátní chirigické a další léčbě, přesto stále i v těchto případech je vysoké riziko recidivy nemoci
Dobrý den, co říkáte na alternativní postupy léčby rakoviny - tj. hlavně na konopí, vitamín C a D, případně kozí mléko? Je to blbost nebo to má určité opodstatnění? Díky moc za Váš názor.(Laďas)
Foto
Komplemetární ne alternativní přístupy hlavně nesmí poškodit nemocného a neznemožnit mu standardní konvenční léčbu, každý zopdpovědný sám za sebe a neměl by podlehnout neověřeným a nedoloženým nabídkám
jaké formy rakoviny lze léčit protonem, lze i rakovina prsu?(Stejskalová Ivanka)
Foto
Indikace jsou předmětem odborné doskuze, jedná se o úzkou skupinu indikací doporučuji stránky ASTRO, ozačřování karcinomů prsu mezi ně nepatří
V knize od A. Moorjani – Musela jsem zemřit, se popisuje autobiografický příběh ženy, která se samovolně uzdravila z rakoviny lymfatických uzlin pomocí zážitku blízké smrti v komatu v nemocnici v Honkongu. Podle popisu v knize tento případ je dokumentovaný onkology, kteří ho zkoumali a zkoumali i její nemocniční nálezy. Je něco takového možné, nebo je to celé vymyšlené? Setkal jste se vy osobně s případem samovolného uzdravení rakoviny?(Lenka)
Foto
Lenko, spotánní regrese byly pozorována u maligního melanomu ale je to jev velmi ojedinělý a v éře imunoterapie na samovolné uzdravení nelze spoléhat jsem pro aktivní přístup , knížku bych si rad přečetl.
Dobrý den, před dvěma roky proběhla na ČT1 reportáž o metodě léčby rakoviny pobřišnice, kterou z USA prof. Antoš z Bulovky, pomocí horké laváže cytostatik, která měla fantastické účinky na dvě prezentované pacientky. Přesto tehdy nebyla proplácena pojišťovnami. Už je tato metoda proplácena zdravotními pojišťovnami? Už se provádí i na jiných pracovištích?(Dana B.)
Foto
Vážená paní tzv. HIPEC metoda je vyhražena pro vymezené úzké indikace na základě rozhodnutí mezioborového týmu. Ve VFN 1.LF UK se provádí v týmu vedeném profesorem Krškou přednostou chirurgické kliniky ve spolupráci s Onkologickou klinikou.
Dobrý večer pane doktore,můj manžel/70r./ je po operaci slinivky,bohužel inoperabilní karcinom hlava T4N1MO /březen 2014 Dvakrát mu byla provedena stenosa pro zežloutnutí a nechala jsem mu udělat neurolýzu s celkem dobrým efektem.Paliativní chemo se nekonala pro špatné výsledky jaterních testů.Za rok zhubl 17kg.Jinak byl ralativně bez větších problémů.V posledním měsíci mu začali bolesti břicha a zad,málo spí,pláče,výrazné nechutenství.Z léků uživá mimo jiné/concor,citalecglucophage,godasal,/ kreon,algifen,novalgin,DHC bez velkého efektu.To co nám předepsala PL.Na onkologii /Bulovka/ nám řekli,že máme přijít kdyby zase zežloutl,jinak žádná péče.Je ještě nějaká možnost pro zlepšení života,kdo mu nastaví léky proti bolesti/náplasti né,špatně snáší/ Krevní testy měl teď v normálu,ale myslím,že chemo by ho zdevastovalo.Vím jak je to vážné,moc prosím o radu jak mu pomoci z depresí,od bolesti.Děkuji moc S pozdravem L.Hrbková(L.Hrbková)
Foto
Vážená paní jedná se o komplikovanou sitiaci, kterou by měl řešit specialista na tzv. paliativní péči ve spolupráci s ošetřujícím onkologem a praktickým lékařem.
Dobrý den,pane doktore,mám problémy s pálením žáhy a až nevolností a téměř vždy po rozrušení,větším problému apod.,také beru léky Zoloft,Lexaurin,Letrox.Tento stav už trvá několik roků.Když jsem v klidu,tak k těmto projevům téměř nedochází.Moc se bojím endoskopie,neexistuje jiné pro mě přijatelnější vyšetření?Praktická lékařka mi řekla,že to má většina žen a předepsala mi Maalox při potížích.Já mám ale obavy,aby to nebylo něco vážnějšího?Moc Vám děkuji za odpověď.Ivana Dokoupilová(Ivana)
Foto
Vážená paní, doporučuji endoskopii, která v dnešní době v rukou erudovaných gastroenterologů nemusí být obávaným vyšetřením
Dobrý den, je mi 74 let a byl mi diagnostikován před několika měsíci zhoubný nález, který z oblasti slinivky prorůstá do jícnu. Můžete takto přes chat říci, zda je možno takovýto nález léčit nebo záleží na každém konkrétním případu? Byla by u vás možnost objednat se na konzultaci v souvislosti s tímto zhoubným nálezem. Případně mohu Vás poprosit o kontakt na Vás.(Hana Brožová)
Foto
Vážená paní, předpokládám že je k dizpozici histologická verifikace, smaozřejmě že jsou nutné další výsledky a klinické faktory, druhý názor je možný ve VFN 1.LF UK viz webstránky
Vážený pane profesore, přítel má dva měsíce diagnostikovanou rakovinu slinivky v pokročilém stádiu. Prochází chemoterapií, operace nebyla možná, ale dobře to s ním nevypadá. Je nějaká nová léčba, která by nám dala naději na uzdravení? (Renata Racková)
Foto
Vážená paní v léčbě tohoto onemocnění jsou k disúozici nové možnosti chemoterapie (kombinace FOLFIRINOX, nabpaklitaxel, nab irinotekan..) které mohou onemocnění pozastavit, nové léky se ověřují v klinických studiích, samozřejmě největší úspěšnost je u časných stadiíí onemocnění.
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat. Manželova maminka podstoupila v roce 2012 operaci tlustého střeva. Nádor byl zhoubný. Od té doby podstoupila 4 série chemoterapii. Nyní ji pan onkolog předepsal capecitabin. Metastáze má na játrech,plících,nově v tlustém střevě,v dutině břišní,na bříšní kýle,a ještě asi ne pěti místech. Bolesti nemá žádné,jakou si myslíte,že má takový pacient šanci se vyléčit. Pan doktor mi sdělil,že má před sebou poslední rok. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Šárka Rýparová)
Foto
Vážená paní mohi se jen obtížně vyjádřit neznaje podrobmosti o průběhu a rozsahu onemocnění včetně předchozí léčby zahrnující též léčbu biologickou . Možný druhý názor v anšem zařízení VFN 1.LF UK
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžel je po operaci zhoubného povrchové nádoru močového měchýře. Absolvoval také 8x výplach MM. Nyní čeká na 1. kontrolní cistoskopii po 3 měsících. Můžeme ještě něco udělat pro to aby vše bylo co nejlepší? Existuje nějaká další léčba, strava, případně nějaké léky, doplňky stravy ? Děkuji(Steinová)
Foto
Vážená paní, standardní léčba povrchových karcinomů močového měchýře je urologických zařízení velmi dobře propracována a prováděna podle akceptovaných doporučení "guidelines". Další doporučení se týkají obecně zdravého životního stylu - nekouřčit, omezení alkoholu zejména destilátů, vyvážená strava, distatek ovoce a zeleniny, pohybové aktivity... zásadní doporučitelné dopňky stravy které makí jednoznačný dopad na vlastní nemoc nedokážu definovat
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se zeptat, po zkušenostech zhoubných onemocnění, které mám v rodině, proč neudělat preventivní balíčky vyšetření, již od 40 let věku, která by obsahovala i celkové sono břicha, krku atd, formou, kde by i pacient třeba se finančně účastnil, vybral by si co chce a mohl by si nechat tuto preventivní prohlídku udělat. Bylo by dobré mít tuto službu v každém větším městě. Věda jde velice rychle dopředu a včasnou diagnostikou se dá uzdravit nebo velice život prodloužit. Přes obvodního lékaře nemožné, lidský faktor. Děkuji za reakci (Jana K.)
Foto
Vážená paní, preventivní programy týkající se karcinomu čípku děložního, karcinomu prsu a kolorektálních karcinomů probíhají včetně preventivních prohlídek které jsou k dispozici u praktických lékařů. Otázkou jsou nádory prostaty a plic, kde je tzv. skrinink předmětem diskuze.Otázkou je věková hranice, která se snižuje u občanů zvýšeného rizika. Souhlasím, že prostor ke zlepšení je.
Dobry den,co si myslite o MMS(Jan Zilina)
Foto
Nemám kladný názor
Dobrý den, pane doktore,i když můj dotaz není přímo k tématu,ráda bych se zeptala na léčbu kožního basaliomu na hlavě a krku u 80letého tatínka.Tento týden jde na chir.odstranění.Bude potom třeba zajišťovací onko.léčba a jaká? Děkuji Vám za odpověď.(Ivana Kolářová)
Foto
Vážená paní, pokud bude histologicky potvrzen basaliom a bude dostatečně chirurgicky odstraněn další léčba kromě sledování obvykle není nutná.
Jsem 9 měsíců po operaci ca slinivky, zůstala jen její hlava. Následovalo několik aplikací chemoterapie, výsledek byl neúspěšný, markery stoupaly. Příští týden budu končit 28 ozáření, výsledek zatím není znám. Jak se díváte na injekce vitaminu C podávané nitrožilně? Jaké dávky a jak často by se měly podávat? Event. na Liposomal vit.C? Jakou další léčbu byste mi prosím mohl doporučit? Děkuji. O. Hodinková(O. Hodinková)
Foto
Vážená paní, doporučení další možností léčby zavisí na znalosti předchozí již aplijkované chemoterapie, současného rozsahu onemocnění a další klinických parameterch. Není problem přpravit tzv. druhý názor va našem zařízení Onkologická klinika VFN 1.LF UK. Podávání vitaminu C nebude patřit mezi doporučení.
Dobrý den, existuje nějaká možnost preventivních prohlídek u nádorového onemocnění slinivky břišní v případě , že je toto onemocnění v rodině po dvě generace za sebou?(Kristýna)
Foto
Vážená Kristíno, o možnostech preventivních prohlídek se stále diskutuje ale zatím nebyl nalezen spolehlivžý diagnostický nástroj takže cest je spíše ve vytipování rizikových skupin u kterých ktrerých by měl být zvýšený dohled patří mezi ně i rodinná zátěž a je na posouzení klinickým genetikem je vhodné.
Dobrý den, pane doktore, chci Vás pozdravit a zeptat se, jestli nepocházíte z Brna, nechci Vás nějak obtěžovat a taky se nebudu zlobit, když mi neodpovíte, ale byla jsem Petruželková, tak se ptám proto. omlouvám se, že jsem takto využila chat, hezké dny Anita Steinocherová(Anita Steinocherová)
Foto
Vážená paní Anito, můj otec pochází z Deštné u Letovic kam jsme dlouho jezdili navštěvovat prarodiče a kde je krásně,ale ted už nikdo z této rodinné větvě bohužel nežije. Lp