ONLINE CHAT
Dobrý den, dcera (9 let) má ADHD. Četla jsem, že u některých těchto dětí se v dospělosti projeví jiná psychická onemocnění. Chci se zeptat jaká a jaká je pravděpodobnost?? Děkuji(Adéla)
Foto
Dobrý den. ADHD u dětí (porucha pozornosti s hyperaktivitou) skutečně souvisí s rizikem psychických onemocnění v dospělosti. Zejména se jedná o riziko, že porucha pozornosti (většinou již bez hyperaktivity) přetrvá až do dospělosti, což se stává přibližně u 1/2 hyperaktivních dětí. Dále je u neléčené ADHD zvýšené riziko poruch chování (zlobení, později porušování zákona) a zneužívání návykových látek. Zdůrazňuji, že se jedná o rizika u neléčených osob.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jako lékař věříte v psychosomatické nemoci. Děkuji A.(Andrea)
Foto
Dobrý den. Jako lékař nemám šanci v psychosomatické nemoci nevěřit, jelikož jsou přímo vyjmenovány s mezinárodní klasifikaci nemocí (MKN-10). Není pochyb o tom, že tělesná nemoc zhoršuje psychický stav a naopak. Jenom bych nezacházel v těchto úvahách tak daleko, jako různí autoři knih o tom, že rakovina je způsobena jenom negativními stavy mysli a je třeba k ní takto přistupovat v prevenci a léčbě!
Dobrý den, jak velká je možnost dědičnosti u bipolární poruchy(georgie)
Foto
Dobrý den. V populaci trpí některou chorodou z bipolárního spektra přibližně 3% lidí. Pokud se v pokrevním příbuzentsvu vyskytla bipolární porucha nebo jiná porucha nálady, roste riziko i pro další příbuzné. Například, pokud je jeden rodič bipolární, je riziko rozvoje bipolární afektivní poruchy u jeho dětí přibližně 10%.
Dobrý den, je nějaká šance na vyléčení schiozofrenie. Ještě mě zajímá Váš názor na film Čistá duše Děkuji, Stibor(Stibor)
Foto
Dobrý den. Schizofrenie má u různých pacientů tak odlišný průběh, že se dá s nadsázkou říci, že se jedná o celou skupinu podobných onemocnění. Tím chci říci, že existují lidé, kteří při správně diagnostikované schizofrenii po jedné atace nemoci měli s odstupem několika let vysazeny léky a nikdy již neměli žádné psychické potíže. Na druhou stranu existují pacienti, u kterých ani intenzivní a dlouhodobá léčba nepřináší úlevu od příznaků a jejich prognóza je špatná. Film Čistá duše v jisté nadsázce ukazuje proces úzdravy z psychózy při schizofrenii. Je vidět, jak mizí paranoidní bludy a objevuje se náhled na jejich nepravdivost. Takto by úspěšnou léčbu skutečně pacient mohl prožívat.
dobrý den, co je to za poruchu když někdo před odchodem z domu vše kontroluje...knoflíky od sporáku a trouby musí být v rovině, varná konev přesně na svém místě,několikrát zkusit za kliku jestli je zamčeno?(vladimir)
Foto
Dobrý den. Nadměrné a opakované kontroly spotřebičů a zámků se nejčastěji vyskytují v rámci obsedantně-kompulzivní poruchy. Tato psychická porucha je léčitelná psychoterapeuticky. Ve většině případů je, alespoň ze začátku, nutné použít i léky ze skupiny antidepresiv.
Dobrý den, pane Hanko, má kamarádka má velmi časté úzkosti. Neustále to zlehčuje a stav se dle mého názoru zhoršuje. Chci jí najít nějakou pomoc, protože vím, že mě neodmítne a sama to neudělá. Měl byste nějakou univerzální radu podle čeho hledat odborníka? Mnohokrát děkuji Jana M.(Jana M.)
Foto
Dobrý den. Odborníka lidé nejčastěji vyhledají na základě dobré osobní zkušenosti někoho známého. Další možností je zeptat se Vašeho praktického lékaře, který by měl mít přehled o dobrých a méně dobrých psychiatrech ve Vašem okolí. Pokud byste nikde neuspěla, zavolejte na Vaši zdravotní pojišťovnu, která má povinnost Vám nějakého volného specialistu sehnat.
dobrý den, mám stavy úzkosti a 3 měsíční miminko. Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu brát Eliceu 10 mg. Předepsala mi to obvodní lékařka, ale mám strach to brát, když kojím. V těhotenství jsem to brala do 5. měsíce, pak jsem to raději vysadila. Nemám úzkosti často, ale bojím se, že když tu Eliceu brát nebudu, že se to zhorší. Děkuji za odpověď.(Tereza)
Foto
Dobrý den. Pokud máte úzkosti, je užívání antidepresiva jen jednou z možností, jak se léčit. Jistě bude pro Vás vhodná psychterapie, případně úprava životního stylu - dostatek odpočinku, fyzická aktivita, péče o zdravý spánek. Pokud se nelze při kojení vyhnout užívání antidepresiva, existují léky, jež prakticky do mateřského mléky nepřestupují a jsou tedy vhodné i pro kojící. Elicea do mateřského mléky trochu přestupuje, což však ještě neznamená, že byste ji nesměla při kojení úžívat. Vždy se zvažuje poměr rizika a zisku pro matku i dítě. Zdravý novorozenec by neměl mít potíže, pokud jeho matka užívá malou dávku Elicei. Bude vhodné, pokud se poradíte s odborníkem. V Psychiatrickém centru Praha existuje přímo poradna pro těhotné a kojící psychiatricky léčené ženy, kterou vedu já a kam může kdokoliv zavolat.
Dobrý den, je nutné mít k psychiatrovi doporučení obvodního lékaře? Pro lidi z vesnic,je toto obtížné, nějaké lékařské tajemství tady moc nefunguje. Děkuji za odpověd(Jarka)
Foto
Dobrý den. K psychiatrovi se můžete objednat i bez doporučení Vašeho obvodního (praktického) lékaře.
Dobrý den, manžel (36) už 8 let bere různá antidepresiva a od té doby nemá téměř žádný zájem o sex. A pokud už k "něčemu" dojde, ani mu "to" téměř nefunguje. Mají to na svědomí antidepresiva? Pokud bude dál brát antidepresiva, je nějaká možnost, aby se mu libido vrátilo? On sám to řešit nechce, protože sex defacto nepotřebuje a k sexuologovi se stydí jít, protože prý neví, co by ho tam čekalo. Děkuji.(Karolína)
Foto
Dobrý den. Ztráta zájmu o sex, porucha erekce nebo neschopnost dosáhnout orgasmu jsou časté nežádoucí příznaky určitého typu antidepresiv. Pokud se tyto potíže objeví v souvislosti s antidepresivní léčbou, je vhodné přemýšlet o změně léku. Mnoho antidepresiv sexuální dysfunkce nezpůsobuje, některé dokonce zlepšují chuť na sex i schopnost sexuálně žít. Pokud by nebylo možné původně účinný lék vysadit, lze přidat například bupropion nebo trazodon. Obojí jsou antidepresiva a Vašemu manželovi je může předepsat psychiatr.
Trpím depresemi deset let. Mám ranní depresi, brzy ráno vstanu celá vyklepana ochromená úzkostí , to už se nedá vydržet. To pro mne není pomoci?jsou to hrozné stavy trvající kolem dvou hodin. Beru Eliceu, která mi funguje proti denním depresím, ale cona ta strašná rána?(Pavlína )
Foto
Dobrý den. Stavy ranních úzkostí a nejhorších ranních depresí ukazují, že lék, který užíváte, nezpůsobil naprostý ústup příznaků deprese. Při efektivní antidepresivní léčbě byste mohla očekávat, že budete mít normální náladu bez silných úzkostí po celý den. Tak zvaná ranní pesima ("nejhůře je mi ráno a večer to jde") jsou depresivními příznaky, proto se poraďte s lékařem, jenž Vám Eliceu píše, zda by bylo možné navýšit její dávku nebo lék vyměnit za něco pro Vás efektivnějšího.
PŘED 10 LETY JSEM SE STAL ABSTINUJÍCÍM ALKOHOLÍKEM. DENNĚ ALE UŽÍVÁM 1-2 TABLETY 1MG NEUROLU- ANI NEVÍM ZDA MI TO JEŠTĚ POMÁHÁ. JE ANTIDEPRESIVUM MENŠÍ ZLO NEŽ ALKOHOL?VŮLÍ JSEM ZCELA PŘESTAL PÍT-UVĚDOMOVAL JSEM SI DEGRADACI SVÉ OSOBNOSTI.MÁM 4 VYSOŠKOLSKÉ TITULY. JE MOŽNO NÁVYK NA NEUROL ODSBOURAT A BÝT ZCELA BEZ ANTIDEPRESIV.? DĚKUJI(ZDENĚK)
Foto
Dobrý den. Gratuluji k deseti letům abstinence od alkoholu! Pokud se jedná o Neurol, pak Vás musím varovat, že se nejedná o antidepresivum, ale o anxiolytikum, tedy lék proti úzkosti, jenž stejně jako alkohol může způsobovat závislost. Při každodenním užívání 1-2mg Neurolu je na něj Vaše tělo již navyklé, tedy můžete pociťovat odvykací stavy, pokud lék vysadíte. Neurol působí na mozek velmi podobně jako alkohol, proto je abstinujícím alkoholikům doporučeno léky podobné Neurolu vůbec neužívat. K řešení úzkostí a depresí existují jiné vhodné léky, například ze skupiny antidepresiv, které nemají potenciál způsobovat závislost, při dlouhodobém užívání není nutné zvyšovat jejich dávku a neškodí zdraví. Návyku na Neurol je možné se zbavit stejně tak, jako jste se již zbavil návyku na alkohol. Nevysazujte však lék náhle a bez porady s lékařem, hrozí odvykací stav.
Dobry den, v posledni dobe se mi stavaji divne stavy, velice jsem se zacala bat nemoci, hlavne rakoviny. Vidim ji vsude, nadmerne se pozoruji, treba trochu nastydnu, pokaslavam a uz hledam na internetu jestli to neni ta strasna nemoc. Nemohu to dostat z me hlavy. Muzete mi poradit jak se techto stavu zbavit? Trva to uz minimalne pul roku. Dekuji(Zorka)
Foto
Dobrý den. Pokud se nadměrně bojíte rakoviny, nadměrně se pozorujete, na internetu si hledáte příznaky závažných nemocí a nemůžete to dostat z hlavy, pak se Vaše příznaky podobají příznakům Hypochondrické poruchy. Jedná se o nemoc ze skupiny úzkostných poruch, pro kterou je typické, že ani negativní (bez nálezu choroby) výsledek vyšetření u lékaře nepřináší úlevu a uklidnění. Poraďte se s Vaším praktickým lékařem o Vašich obavách. Pouze lékař, jenž dobře zná Váš životní příběh a historii Vašich nemocí, může realisticky zhodnotit, jaké je u Vás riziko rozvoje závažné nemoci a doporučit Vám případně nějaká vyšetření u specialistů. Hledání medicínských informací na internetu na vlastní pěst se postupně stává samo o sobě problémem a je živnou půdou pro další a další obavy o zdraví. Přestaňte s tím jednou pro vždy! Pokud Váš praktický lékař shledá, že Vaše obavy nelze rozptýlit střízlivým rozborem zdravotních rizik v jeho ordinaci, bude nejlepším řešením Vašich obav porada s odborníkem na terapii úzkostných poruch - psychoterapeutem.
Dobrý den, prosím o radu - moje kamarádka se asi přede dvěma lety začala měnit. Stávala se z ní postupně bytost, která se chovala místy velmi agresívně a nesnášenlivě a zároveň neskutečně sebestředně,. Před měsícem nastal posun k horšímu - začala tvrdit, že jí někdo sleduje televizi i počítač, má napíchnutý mobil, hlídá ji ve dne v noci kamera, jak v domě, tak u ní v bytě a cítí se neustále sledovaná a pronásledovaná. Jek k ní mám přistupovat, lze ji nějak přimět k návštěvě lékaře? Díky moc za váš názor.(Karolína)
Foto
Dobrý den. Podle Vašeho popisu se u Vaší kamarádky rozvíjí paranoia, tedy chorobná vztahovačnost. V těchto případech bývá problémem fakt, že postižený svým vjemům zcela věří a nepovažuje je za příznak nemoci. Jistě jste zkoušela to kamarádce rozmlouvat logickými argumenty, zpochybňovat její nepravděpodobné obavy. Pokud se Vám to nedaří a kamarádka na základě těchto obav jedná, pak trpí bludem. V takových případech vede nejpraktičtější cesta k získání si spolupráce postiženého přes jeho emoce, nikoliv přes jeho rozum, jelikož logická argumentace se po čase začne točit v kruhu. Zaměřte se na to, zda a nakolik je těmito svými prožitky znepokojena, zda se bojí, zda jí to ruší spánek, zda ještě někomu důvěřuje. O obsahu jejích obav se bavte tak, že se na něm neshodnete, ale i přes to máte snahu jí pomoci, aby se tolik nebála. Pokud budete problém formulovat jako velký a těžko zvladatelný strach, bude snad kamarádka ochotnější zajít se poradit s psychiatrem. Léčba pak alespoň zpočátku spočívá v podávání léků ze skupiny antipsychotik. Pokud bude myslet na sebevraždu nebo bude agresivní, volejte hned 155.
Mému příbuznému (31 let ) byla diagnostikována bipolární porucha, prvně se objevila před rokem po autohavárii a po roce znovu po nadměrném stresu. Po první epizodě se odmítal léčit. Od střední školy kouřil v nadměrném množství marihuanu, nyní bere léky a s kouřením údajně přestal. Jaká je prognóza k vyléčení? Nyní je od srpna na neschopence. Doporučil byste člověku s touto diagnózou mít dítě (11 let) ve střídavé péči?(Jana Skalická)
Foto
Dobrý den. Prognóza vyléčení bipolární afektivní poruchy velmi závisí na spolupráci pacienta a na správně zvoleném léku - stabilizátoru nálady. Rozhodně by neměl užívat marihuanu ani jiné drogy nebo nadměrně pít alkohol. Také práce na noční směny nebo ponocování obecně je velmi rizikové pro rozvoj další manické nebo depresivní epizody. Období mnoha let bez jakýchkoliv výkyvů nálady a aktivity je reálným a mnohdy dosažitelným cílem při léčbě bipolární afektivní poruchy. Při správné léčbě a udržení remise (vymizení) příznaků nic nebrání, aby Váš příbuzný měl jedenáctileté dítě ve střídavé péči.
Dobrý den mám problém a nevím jestli je tak závažný abych navštívila psychiatra.Jedná se o to že mám problémy ze spánkem když jsem sama doma.Žiji s přítelem už 4 roky a on pracuje v nepřetržitém provozu kde má co 14 dní noční 4 dny a pro mě to jsou muka.Už k večeru začnu mít strach a svíjí se mi všechno v břiše a když si lehnu tak nemůžu usnout. Většinou to řeším že jedu na noc k rodičům,ale je to namáhavé pořád se stěhovat,ale nemůžu si pomoc,je to nějaká úskost nebo něco co nedokážu ovládat. Zkoušela jsem i prášky na spaní, ale s těch jsem byla akorát na druhý den ospalá ještě víc a stejnak jsem nespala. Myslíte že by mi mohl psycholog pomoc.Děkuji za odpověď(Pavla)
Foto
Dobrý den. S Vaším problémem by Vám psycholog rozhodně pomoci mohl. Vzhledem k tomu, že Vaše nespavost je vázána na dny, kdy usínáte sama, bude vhodné hledat její příčinu ve vztahu s Vaším partnerem. Proberete například, zda nejste příliš závislá na partnerovi (a možná druhých lidech obecně), což lze usuzovat i z toho, že situaci řešíte trávením noci u rodičů. Vaši sebedůvěru lze s pomocí psychologa zlepšit, Vaši odolnost vůči příznaků úzkosti lze natrénovat.
Dobrý den, pane doktore, 25 let žiji s partnerem, který má diagnostikovánu schizofrenii. Více jak 20 let byl dobře zaléčen, výkyvy v chování, i když nijak výrazné, jsem zaznamenala v podzimním a zimním období. Ovšem v posledních cca 4 letech došlo k nahromadění několika faktorů, které jeho stav prudce zhoršily a vedly 2x k jeho hospitalizaci. Jednalo se o hádku se sourozencem, úmrtí blízkého člověka a špatnou funkci nadleviny ( vysoký testosteron a dlouhodobě nulový draslík a s tím spojené další zdravotní potíže ) Letos se podrobil vyjmutí chybné nadleviny a jeho stav je v rovnováze. Ovšem přichází podzim a já se zkušenostmi z uplynulého období mám obavy, aby se situace, pro mě velice traumatizující a náš vzájemný vztah narušující, neopakovala. Léky užívá pravidelně. Můj dotaz proto zní : Jak mohu sama přispět v tomto, pro nás kritickém období, k jeho psychické pohodě ? Děkuji za odpověď a přeji vám zdraví, pohodu a spokojenost.(Míluše)
Foto
Dobrý den. K psychické pohodě Vašeho partnera nejlépe přispějete tak, že budete respektovat jeho potřeby, včetně občasné potřeby být v klidu nebo o samotě. Z vlivů prostředí jsou pacienti se schizofrenií nejvíce přecitlivělí na zvýšené vyjadřování emocí v rodině, tedy na hádky, manipulaci, nátlak nebo nadměrnou snahu je tlačit do společnosti. Velice užitečné také bude, pokud společně s partnerem a jeho ošetřujícím psychiatrem sepíšete seznam varovných příznaků, které předcházely minulým obdobím zhoršení. Může se jednat o nespavost, podrážděnost, zhoršenou schopnost se soustředit, rozvoj vztahovačnoati, objevení se nebo zesílení halucinací, zhoršení sebepéče a podobně. Navrhněte také ošetřujícímu psychiatrovi, aby Vás a Vašeho partnera zařadil do programu ITAREPS, který je velice efektivní v předcházení relapsům (znovuvzplanutí) schizofrenie.
V tomhle článku jsem četl o tom, jak se i dnes mohou psychicky nevyrovnaní lidé na ulici změnit ve vraždící monstra http://www.securitymagazin.cz/bezpecnost/kolik-dusevne-nemocnych-se-muze-zmenit-ve-vrazdici-monstra-1404043260.html . Hrozí to podle vás skutečně? A jak moc? Díky (Tehrb)
Foto
Dobrý den. Změna duševně nemocného na ulici ve vraždící monstrum je velice nepravděpodobná. V podstatě se s ní setkáváme pouze v kriminálních seriálech. Při statisících psychicky nemocných jen v České republice se dočítáme v médiích o případech násilného jednání na veřejnosti ze jejich strany v řádu jednotek případů ročně. Pkud byste měl mít strach z lidí na ulici, zaměřte se raději na osoby intoxikované alkoholem nebo drogami a zejména na kriminálníky, kteří se nikdy na psychiatrii neléčili a duševně nemocní v pravém slova smyslu nejsou.
Dobrý den. Jsem hodně nervózní, v noci se budím a honí se mi hlavou všechny problémy (z práce, zdraví). Když jsem doma, tak se nedonutím něco dělat. Vím, že bych měla uklidit, jít na zahradu, ... ale nakonec neudělám nic. Vadí mi to, ale nedokážu s tím něco dělat. K psychiatrovi na sezení nepůjdu. Nedovedu si představit, že někomu vykládám o svých problémech. Je možné můj stav zlepšit, např. volně dostupnými léky nebo doplňky stravy? Pracuji v kanceláři. Děkuji.(Markéta)
Foto
Dobrý den, ve Vašem dotazu popisujete příznaky úzkostné poruchy, zejména trvalé starosti, neustálé přemítání o každodenních problémech a neschopnost kvůli tomu plnit každodenní úkoly. Volně prodejné doplňky stravy se v kontrolovaných studiích opakovaně ukazují být neúčinné, tedy jsou stejně účinné jako placebo (tableta bez obsahu účinné látky). Z tohoto důvodu bych jejich nákup považoval za neefektivně vynaložené prostředky. Mezi nejpřirozenějšími postupy, jak se zbavit úzkostných stavů, patří pravidelná sportovní aktivita (například 3x v týdnu 20 minut běhu nebo svižné chůze), plánovaná denních aktivit včetně času na nicnedělání a pěstování kontaktů s rodinou a přáteli, relaxační techniky (autogenní trénink, jóga), omezení kofeinových nápojů a abstinence od alkoholu. Zkuste také přehodnotit Vaše rozhodnutí nechodit k odborníkovi. Věřte mi, že s obdobnými problémy se u svých pacientů setkává každý psychiatr a klinický psycholog několikrát denně. Bude tedy jistě vedět, jak ušít případná doporučení Vám přesně na míru.
Dobrý den,jak postupovat,pokud je v okolí schizofrenik s počínajícim agresivním chováním ,který v podstatě nevychází ven,léky nebere,nekomunikuje.Bylo mi řečeno,že k léčbě (v ústavu) je potřeba jeho souhlas,pokud není zbaven svéprávnosti,nebo počkat až se"něco" stane-jak zbavit svéprávnosti,když k žádosti je třeba psychiatrické vyšetření a k lékaři,který by stanovil diagnozu ho nikdo nedostane...Jak dotyčnou osobu,která žije v "jiném světě" donutit k léčbě?Děkuji(Dagmar)
Foto
Dobrý den, řešení situace s nespolupracujícím a hraničně agresivním pacientem se schizofrenií je skutečně problematické. Léčba s jeho souhlasem asi nebude možná, pokud on sám si nepřipadá nemocen a nechce se léčit. O omezení způsobilosti k právním úkonům (například omezení v kapacitě odmítnout lékařskou péči - podávat negativní reverz) můžete požádat u soudu, ale záleží to na posouzení znalce a trvá to několik měsíců. Najčastěji se taková situace řeší přivoláním policie a záchranné služby v okamžiku, kdy je dotyčný v aktuálně špatném stavu: křičí, nadává, ohrožuje své okolí. Pokud přivolaný lékař zhodnotí, že je pacient pod vlivem duševní nemoci nebezpečený sobě nebo svému okolí, je možno jej přijmout k nedobrovolné hospitalizaci a léčbě na psychiatrii. K tomu není nutné čekat, až někoho fyzicky napadne. Projevy neklidu a slovní agrese stačí. Nejméně rizikovou cestou je zkontaktovat sociální služby v místě Vašeho bydliště a oznámit jim, co soused dělá. Potom by příslušný pracovník měl kontaktovat ošetřujícího psychiatra, jenž může na pacienta nejlépe působit, případně mu změnit léčbu na nějakou účinnější.
Dobry den, jak se da nejefetkivneji lecit tzv. panic attack? Dekuji (Jana1)
Foto
"Panic attack" nebo-li záchvat panické úzkosti, lze velice efektivně kontrolovat pomocí zklidňujícího kontrolovaného dýchání. Toto se prování tak, že si pohodlně sednete, nejprve zcela vydechnete, následně budete nadechovat pomalu do břicha (aby se Vám nezvedala ramena), počítat při tom pomalu do 4, nakonec vydechnete také pomalu při počítání do 6 a několikrát opakujete. Toto cvičení zamezí projevům hyperventilace (brnění v krspech a kolem úst, motání hlavy, obava z omdlení, pocit nedostatku vzduchu), zároveň se na ně musíte soustředit, což Vám usnadní odvedení pozornosti od obav, které panickou ataku provázejí, jako je obava ze smrti, ze zešílení nebo ze ztráty kontroly. Preventivně proti rozvoji panických atak působí správně zvolené antidepresivum, pravidelné sportování, omezení kofeinu a alkoholu a zejména systematické psychoterapie.
Dobrý den mám 10 letou dceru ,která trpí středně těžkou mentální retardací ,každá návštěva lékaře je pro nás hrozná po cestě se nám pozvrací pláče a nevysvetlim ji nijak ze ji nic dela t nebudou .Ma strach z každeho noveho prostredi nevim jak to resit dekuji .(Martina P.)
Foto
Dobrý den, jestli Vaše dcera po každé návštěvě lékaře pláče, zkuste se s ošetřujícím lékařem domluvit na snížení frekvence návštěv, místo toho by mělo být možné některé kontakty realizovat formou telefonické konzultace, po které byste obdržela recept na léky, pokud dcera nějaké potřebuje. Vzhledek k diagnóze Vaší dcery předpokládám, že při kontrolách je zdrojem informací o jejím zdravotním stavu především Vaše výpověď. Zeptejte se také, zda Váš ošetřující lékař je ochoten kontroly provádět u Vás v domácím prostředí, což by bylo jistě pro dceru méně stresující.
Dobry den, nevim, zda zdate zahranicni leky, ale uzivam delsi dobu Depakot 3 tbl/den, Zoloft 4tbl/den , Tercian a Imovan. Trpim bipolarni poruchou a depresemi. V dubnu jsem byla mesic hospitalisovana po pokusu o sebevrazdu. Trvalo pul roku nez jsme nasli s lekarem vhodne leky a trikrat jsme je museli zmenit. Teprve po mem propusteni v kvetnu jsem zacala uzivat prave tyto zminene, ktere maji konecne spravny ucinek. Stale me provazeji myslenky na smrt at svou nebo nekoho jineho, jinak se ale citim lepe. Psychiatr mi nyni snizil davku Zoloftu ze 4 tabletek/den na 3 a ja jsem zacla byt nervozni, citit se opet opustena atd. Po tydnu se to spravilo..... Muj dotaz zni - budu moci byt nekdy bez leku jak tvrdi muj psychiatr nebo by bylo lepsi brat nejakou nizsi davku stale treba z preventivnich duvodu? Depresemi trpim od puberty, je mi 40 let a vzdy kdyz prestanu leky uzivat deprese se do roka vrati. Presto muj psychiatr stale zkousi leky vysazovat. Je to spravne? Dekuji za odpoved(Alena)
Foto
Dobrý den, Vámi uvedené léky znám. Pokud etrpíte depresemi od puberty, bude vysazení veškeré medikace spojeno s vysokým rizikem návratu vašich potíží. Vzhledem k tomu, že Depakote (valproát) patří mezi stabilizátory nálady, usuzuji, že trpíte bipolární afektivní poruchou, při které je obecně nedoporučeno stabilizátor nálady vysazovat vůbec. Měla byste Depakote užívat ve všech fázích nemoci, tedy i ve fázi bez příznaků - v remisi. V případě, že nemáte aktuálně příznaky deprese, je v principu možné Zoloft (sertralin) postupně vysazovat, jelikož nemá preventivní efekt proti návratu bipolární deprese. Mírné zakolísání stavu po snížení tohoto antidepresiva je běžné a pokud se nálada udrží v normě i několik týdnů po snížení, je možné ve snižování pokračovat. Pokud Vy sama netrváte na snižování léků, například kvůli jejich vedlejším účinkům, není nutné se do toho pouštět za každou cenu.