Pražští radní v úterý neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo Stropnického do gesce primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Věřím, že Trojkoalice můj krok pochopí,“ řekla novinářům primátorka s tím, že prý už několikrát upozorňovala, že Stropnický nepostupuje správně. „Dlouho jsem Stropnického hájila a zastávala se ho, mohl mít dobré úmysly, měl těžký úkol, ale postup, který zvolil, nevedl ke zdárnému konci,“ doplnila.

Trojkoalice už dřív uvedla, že by takový krok považovala za porušení koaliční smlouvy. To potvrdil i Mirovský. „Odebrání kompetencí jednoho člena Trojkoalice je jako útok na celou Trojkoalici. Budeme mít do hodiny mimořádné jednání a pak máme mimořádné jednání pražských zelených večer.“

Jde o předstupeň rozpadu koalice? „Nedokážu říct, zda je to předstupeň rozpadu koalice, dokud se o tom nepobavíme v Trojkoalici. Nicméně je to souhra mnoha nešťastných okolností. Začalo to Kábrtem, pokračuje to touto věcí, některé věci se dlouhodobě neřeší, které jsou pro nás klíčové. Abych to vyhodnotil, je to určitě nejvážnější situace od vzniku koalice v Praze.“

Neschopnost Stropnického podle Krnáčové začala ohrožovat zájmy Prahy. „Neschopnost náměstka Stropnického vyřešit problém s pozastavenými stavebními předpisy začala vážně ohrožovat zájmy Prahy a hrozí nám odejmutí práva vydávat si samostatně pražské stavební předpisy,“ uvedla Krnáčová. „V takové situaci už není nadále možné přihlížet experimentům pana Stropnického a musela jsem zasáhnout,“ doplnila.


Kvůli hlasování rady se mimořádně sejde zastupitelský klub Trojkoalice. Zasedání by se mělo uskutečnit po skončení jednání rady hlavního města a klub by měl k dění přijmout stanovisko. Potvrdil to jeden ze zastupitelů Trojkoalice. Zároveň bude o situaci večer jednat vedení pražské Strany zelených.

O čem stavební předpisy jsou?

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Přináší mimo jiné novou regulaci velkoplošné reklamy a změny při výstavbě v metropoli.

Zavádí výškovou regulaci budov, kladou důraz na volnou prostupnost města, na alternativní způsoby dopravy a na energetickou šetrnost budov. Bouřlivou mediální roztržku tehdy přinesla především nová regulace reklamy, s níž nesouhlasí billboardová lobby.

V účinnost měly předpisy vejít v lednu. Ministerstvo pro místní rozvoj ale na začátku roku na 15 měsíců účinnost předpisů pozastavilo. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, že mají formální nedostatky a chybí notifikace Evropské komise. Stropnický varoval, že pokud rada tento týden upravené předpisy neschválí, pak hrozí, že nestihnou vejít v účinnost včas a že je ministerstvo pro místní rozvoj zruší.