Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala se pře s „nekolegiálním“ Klausem mladším. „Jsem lídr,“ vzkázal mu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, Jakub Kopřiva - 
22. října 2017
07:05

Pravicová ODS skončila ve sněmovních volbách překvapivě druhá. Získala 11,3 % a obsadí 25 křesel. Její předseda Petr Fiala ale ve štábu před novináři příliš okatě neslavil. Především je mu líto, že další demokratické strany neuspěly. Narážel tak na velký počet hlasů pro ANO a SPD. Lehce to také zajiskřilo mezi ním a Václavem Klausem mladším.

Jak reagujete na výsledky voleb i na výsledek ODS?

Děkuji voličům ODS a to tradičním, těm, kteří se k nám vrátili, i voličům novým. Myslím si, že ten výsledek ukazuje, že jsme šli dobrou cestu v posledních letech. Je to velký nárůst podpory a já si toho vážím a jsem za to rád. Celkově výsledek voleb ukazuje, že Česká republika má před sebou období, kdy budeme znovu bojovat o hodnoty demokracie, kdy budeme znovu bojovat o zahraničněpolitickou orientaci České republiky. Nebude to určitě období jednoduché. My jsme si samozřejmě vědomi té důvěry. Jsme dnes nejsilnější tradiční demokratická strana. Jedna ze dvou parlamentních stran, které posílily oproti minulým volbám. Jsme si vědomi odpovědnosti za pravicovou politiku a podle toho se budeme chovat.

Poslechněte si celý rozhovor:



Senátor Miloš Vystrčil říkal, že ODS bude bránit demokracii proti totalitě. Použil byste stejně silná slova?

Všichni vidíme, že ve volbách zvítězilo hnutí ANO, které v mnoha směrech plní úlohu politického subjektu podporujícího Andreje Babiše. Všichni jsme slyšeli a viděli, jak to vypadá, když třeba hnutí ANO vládne na ministerstvu financí. Určité obavy jsou na místě. Také vidíme výsledek hnutí Tomia Okamury, takže to, co se odehrává v české politice, jak voliči rozhodli, je něco, co nám bezpochyby způsobí do budoucna problémy. Nicméně musím říct, že my budeme bojovat za demokratické hodnoty a budeme naplňovat mandát, který jsme dostali.

Co uděláte, pokud vám zavolá Andrej Babiš a nabídne vám jednání o případné koalici?

My o účasti ve vládě s hnutím ANO jednat nebudeme.

ODS bude v nové Sněmovně druhou nejsilnější stranou za vítězným hnutím ANO. ODS bude v nové Sněmovně druhou nejsilnější stranou za vítězným hnutím ANO. | TONDA TRAN / Paparazzi


Je něco, co by podle vás mohlo připravit Andreje Babiše o post premiéra?

To, že hnutí ANO bude pověřeno sestavením vlády, je zřejmé. Počkejme, jak ta jednání dopadnou. Platí, že teď je na tahu pan prezident a že je tu evidentní vítěz voleb a to je třeba respektovat.

Václav Klaus získal největší počet preferenčních hlasů. Nebojíte se o post předsedy?

Já jsem celostátní lídr a odpovídám za celkový výsledek voleb. Odpovídám i za výsledek na jižní Moravě, kde jsme získali víc hlasů než minule. Já jsem rád, když kolegové získávají preferenční hlasy, zvlášť v Praze. My ale nesoutěžíme o preferenční hlasy.

Pan Klaus říkal, že si představoval lepší výsledek, že ODS měla na 17 nebo 20 procent a že bylo chybou se přetahovat o voliče s TOP 09…

Já jsem to prohlášení neslyšel, ale pokud takhle zaznělo, tak je mírně nekolegiální. Tady je obrovské množství členů ODS, kteří se dnes radují. Radují se z toho, že ač nám předvídali to, že nepřežijeme, že tady nebudeme, tak jsme dnes druhá nejsilnější strana. Radují se z toho, že jsme se zvedli a odvedli pro to neuvěřitelné množství práce. Těm všem děkuji a myslím, že oni vědí, jaký ten výsledek je a jak je dobrý.

Další pravicová strana TOP 09 stěží překročila tu hranici do Sněmovny.  Co říkáte na tenhle výsledek? Je Vám to líto, jako pravičákovi?

Mně je líto celkově, jak dopadly demokratické politické strany. Je mi líto, že nemáme možnost sestavovat pravicovou nebo středopravou vládu, a nepochybně to musí vést k myšlence, jak dál. Chci tady založit novou éru pravice. Už před volbami jsem vyzýval voliče, ať koncentrují své hlasy, ať má ODS co nejsilnější mandát, do jisté míry se to podařilo. Ale samozřejmě při tom celkovém výsledku voleb, rozptylu hlasů, které jsou, ten výsledek pro ČR je takový, jaký je.

Váš tip, kdo bude vládnout?

Žádný tip nemám a jak už jsem odpověděl, hnutí ANO je jasným vítězem voleb. Předpokládám, že hnutí ANO bude pověřeno tím, aby se pokusilo sestavit vládu a uvidíme, jak to dopadne.

Jak budete slavit?

Už slavíme.

Fiala a Klaus ml. každý jinde

Že to mezi Petrem Fialou a Václavem Klausem mladším může skřípat, naznačil už sobotní povolební večer. Klaus ml. chyběl na tiskové konferenci ODS, kde strana v čele se svým předsedou komentovala výsledky voleb. A neslavil ani ve volebním štábu. Naopak se objevil pražském Tretter's baru, kde krom svého úspěchu v Praze (ze 3. místa vyskákal díky preferenčním hlasům na první) zapíjel i narozeniny středočeského jedničky strany Jana Skopečka. Podle informací Blesku se tu objevili například lidé z Institutu Václava Klause (staršího) nebo bývalý Klausův mluvčí Radim Ochvat.

CELKOVÉ VÝSLEDKY VOLEB 2017 NAJDETE NA BLESK.CZ ZDE

DŮLEŽITÉ INFORMACE O VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
fotrpjotr ( 23. října 2017 01:36 )

Nechápu,proč by ODS mělo jednat s ANO o vládě,slíbili přece,že s ANO nepůjdou,nebo už zapomněli.

milanopava ( 22. října 2017 22:28 )

ty jsi dobré motovidlo

klara23_ ( 22. října 2017 21:10 )

Pane Fiala, křivák Klaus (s podporou papa KGB agenta) se vas bude snazit odstranit, to snad víte, je jako Zeman v CSSD, cim vic zaskodí tim lip. Polozte si ve strane otazku/referendum: je (nova) ODS prozápadní? demokratická? pak co tam ten kripl krome škodění dělá? jestli chce pracovat pro Putina a vyvést zemi (prosty lid v pekne naformulovanem referendu) z EU, tak at odkryje karty a jde k Okamurovi. Je to skrytej parazit a zaskodnik jako kdysi jeho otec (pravicovy tlachy nebo účelově vysvetlovana amnestie)...stejne jako jeho oba dedové, ten co znarodnoval na taborsku i ten druhy nácek ak komunista,co okradal židy na slovensku. tahle familie je fakt prokleti tyhle zeme.

nikal ( 22. října 2017 20:59 )

nekoukatelná tvář je jedna věc, ale jeho komentáře jsou založené na nepravdivých faktech. Je to takový ošklivý Okamura. Říká lidem to, co chtějí slyšet. A funguje to, tak moc jsme hloupí.

nikal ( 22. října 2017 20:56 )

ODS jsem volil výhradně kvůli P. Fialovi. Rovnej chlap. Až se někdy třeba splní přání těch, kteří si myslí, že lhář V. Klaus ml. bude lepší lídr, tak se ODS propadne znovu a definitivně do vytracena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa