Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Politici přitvrzují. Babiš se utrhl poradcům, Sobotka šel za hranu, říká expert

Autor: Václav Lang - 
14. února 2017
05:20

S blížícími se volbami se mění nejen sliby politiků, ale i jejich slova. Andrej Babiš (ANO) obohatil slovník dnes již zlidovělým „Sorry jako“, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase jako by zahodil svou pověst distingovaného politika a dostal na výsluní slůvko „ojebat“. Odborník na politický marketing soudí, že se oba svým způsobem dostali za hranu.

Do voleb zbývá bezmála tři čtvrtě roku a strany mají napilno. Kromě přehršle líbivých novinek, investic a rozdávání peněz se změnila i mluva politiků. Patrné je to zejména u dvou nejsilnějších stran – ČSSD a ANO.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš zintenzivnil svou žoviální komunikaci na sociálních sítích, kde své fanoušky zdraví „Čau lidi“ a pravidelně informuje o svých návštěvách hospod za účelem propagace elektronické evidence tržeb.

ČSSD si uvědomuje, že po této stránce poněkud zaostává. Už po volbách premiér Bohuslav Sobotka i další představitelé přiznali, že je potřeba lépe komunikovat svá témata. Což teď svědomitě předvádějí jednotliví členové včetně Sobotky na sociálních sítítch.

A jak je vidět, Sobotka také přitvrdil, když o Babišovi kvůli kauze s korunovými dluhopisy prohlásil, že „ojebal“ stát. Za povšimnutí také stojí, že v poslední době Babiše tituluje téměř výhradně jako „miliardáře“, čímž patrně upozorňuje, že sociální témata nemá nastolovat bohatý podnikatel, ale právě sociální demokracie.

Andrej Babiš obratně využil svůj útok na novináře ČT, když si vlastní frázi „Sorry jako“ nechal po pár dnech výsměchu vytisknout na triko. A v současné kauze dluhopisů, kdy do něj kvůli obohacení šije nejen opozice, ale i koalice, zase získává sympatie tím, že se rozhodl věnovat miliony na charitu.

Odborník: Oba jsou za hranou

Ostřejší rétoriku politiků potvrzuje i Karel Komínek, předseda Institutu politického marketingu. „Čeho jsem si v poslední době všiml, tak že se Babišovu týmu už příliš nedaří držet jeho výroky na uzdě tak, jak to bylo doteď,“ uvedl pro Blesk.cz a připomněl například již zmíněný případ, kdy vyjel na novináře ČT s tím, že jsou zkorumpovaní.

Dosud se prý takové výroky snažili jeho lidé spíš mírnit. „V podstatě to vždycky bylo tak, že pan ministr řekl nějakou pobuřující věc, kterou jeho tým musel pak následně žehlit, ale v poslední době se to tomu týmu nedaří a pan Babiš jde v některých výrocích za hranu toho, co bylo dřív pro něj typické,“ uvedl. „Buď došlo k tomu, že mu tým poradil, ať to stupňuje, ať neuhýbá ze svých pozic, nebo už regulérně ztratili kontrolu nad tím, co ministr říká,“ dodal.

Nezamlouvá se mu ani výrok Bohuslava Sobotky, který o Babišovi řekl, že „ojebal“ stát. „Z mého pohledu to bylo za hranou. Kdyby to řekl nějaký jiný politik, možná třeba Miroslav Kalusek nebo právě Andrej Babiš, tak bychom z toho asi nebyli tak konsternovaní, jako když to řekne pan Sobotka,“ řekl s tím, že by se Sobotka měl místo snahy zobrazit sebe sama jako silnějšího lídra držet distingovaného dojmu vzdělaného a mírného člověka. „Takové výroky u něj najednou nedávají smysl,“ prohlásil.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ermino ( 13. května 2017 20:19 )

Já mám dojem, že před časem se tady blýskla zprávička, že ČSSD si proti ANO pozvala poradce z jiné fašistické země (za mořem).

zednik ( 14. února 2017 10:33 )

Taky nevím, jak k tomu novinář došel. Babiš takhle lidově mluvil vždy. Nikdy nebyl uhlazený politik co opatrně volí slova aby žvatlal a přitom nic neřekl. Vždycky mluví na rovinu,a všichni vědí co chce říct. Věta "sorry jako" není vulgární.

sportak ( 14. února 2017 10:32 )

Sobotka je za hranou už dávno.

zednik ( 14. února 2017 10:12 )

Sobotka se snaží zlidovět a láká voliče svým změněným slovníkem. To ale není dobrý tah. Až tak špatný a úplně nejhorší z celé té politické squadry není , tohle nemá zapotřebí. Lámou se mu straníci, rozkližují mu stranu, to by si měl řešit v první řadě. Nezahazovat svoji důstojnost.

panda82 ( 14. února 2017 09:22 )

Sobotko jsi na dně, neojebávej svoji prácí tím, že sbíráš drby proti Babišovi, hodnoť skutky, 60mld přebytek, Kalous složenky , aby nás upozornil kolik peněz projebal, dusil lidi zvednutím DPH, porodné a rodičák jen na jedno dítě, pohřebné´fuč, zpytuj svědomí, nekopej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa