Krátce po zveřejnění výsledků voleb vyzval novinář Alexandr Mitrofanov předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska k odstoupení. Kalousek na to reagoval na Twitteru. „Všem, kteří tleskají zbožnému přání pana Mitrofanova: Tuto otázku položím výkonnému výboru TOP O9 já sám, nechám hlasovat a výsledek s pokorou přijmu.“

Později upřesnil, jakým způsobem by se mělo hlasovat. „Mohu odejít. Tu otázku položím a dám o ní hlasovat (tajně). Ale nebudu před sebe nikoho „vystrkovat“. Nedůstojné pro něj, pro mě i pro naši stranu.“

Přitom ještě ve čtvrtek v superdebatě Blesku řekl, že se mandátu vzdát nechce. „Politické odpovědnosti se samozřejmě nezříkám, nicméně v polovině svého prvního dvouletého mandátu neuvažuji o tom, že bych utíkal z boje po těchto volbách. A jsem připraven tento mandát dotáhnout do konce,“ uvedl Kalousek.

Dát funkci k dispozici? Kdepak

Své vyjádření pak korigoval ještě během nedělního rozhovoru pro Blesk.cz. A popřel, že by se mělo jakkoliv hlasovat. „Já nepředpokládám žádné hlasování o podpoře nebo nepodpoře, to bude rozhodnutí a moje rozhodnutí je vést stranu do úspěšných voleb do Poslanecké sněmovny. A pokládám za fér, abych si ověřil, zda tohle moje rozhodnutí má názorový soulad s mými nejbližšími spolupracovníky, členy výkonného výboru a představiteli krajů,“ řekl Kalousek.

Členům výkonného výboru chce rozdat papíry a zjistit, jaké jsou jejich opravdové názory. „Já je požádám, aby mi formou anonymní písemné ankety na to řekli svůj názor. Buď zjistím, že jejich názor mému rozhodnutí odpovídá, a pokud by to neodpovídalo, tak bych svůj názor nebo své rozhodnutí korigoval, to je fér. Nepředpokládám žádné hlasování, chci názorovou oponenturu,“ dodal.

Funkci prý k dispozici nedává: „Ale komu? A jak? Já jsem odpovědný a dospělý člověk, pokud bych zjistil touto formou, že většina mých kolegů si myslí, že mé rozhodnutí není úplně šťastné, no tak bych ho změnil, a bylo by to zase mé rozhodnutí,“ upozornil Kalousek.

Kalousek: Změny nebudou

Podle Kalouska se výsledky voleb nedají vydávat za úspěch, ale ani za neúspěch. „Před čtyřmi lety jsme získali pro TOP 09 v koalici se STAN 19 krajských mandátů. V těchto volbách jsme získali pro TOP 09 19 krajských mandátů. Takže aniž bych to opravdu chtěl vydávat za úspěch, tak zase je pravda, že na rozdíl od řady jiných stran, ať už KSČM, ODS či ČSSD, my jsme žádný mandát neztratili,“ připomněl někdejší ministr financí.

Žádné zásadní změny tak uvnitř strany nechystá. „Konkrétní změna je to samé, co jsme dělali po těch minulých krajských volbách. Snažili jsme se přesvědčit naše voliče, že k těm volbám stojí za to jít. Oni k těm volbám potom přišli a dosáhli jsme velmi slušného výsledku v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Kalousek.

Komentář Miroslava Kalouska k výsledku voleb:

Video
Video se připravuje ...

Miroslav Kalousek hodnotí výsledek voleb Blesk/David Malík

Ani program předseda měnit nechce. „Program konzervativní politické strany je stále stejný a obhajoba individuální lidské svobody a liberálně demokratického prostředí. Pro nás samozřejmě zůstává prvořadou prioritou. Konzervativní pravicová východiska rovněž,“ dodal.

Sázka s Gazdíkem neplatí. Ale prase bude

Jak uvedla v pondělí Mladá fronta Dnes, předsedové TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek a Petr Gazdík se vsadili, kdo bude lepší ve středních Čechách. Vítěz měl dostat od poraženého prase. Ve Středočeském kraji nakonec uspěli Starostové a nezávislí, kteří získali 15 zastupitelů, zatímco TOP 09 pouhých 5.

„Ta sázka neplatí. Mě se celkem nepříjemně dotklo, že ten příběh sázky, který dnes už není důležité nijak přibližovat, pokládal za nezbytné v rámci předvolební kampaně pan předseda Gazdík zveřejnit, což neodpovídá mému vkusu. Já soukromé rozhovory nezveřejňuji. Takže jsem ho ujistil, že cenu prasete uhradím, neboť nejsem Andrej Babiš,“ řekl Kalousek.

Později přiznal, že za prase už zaplatil. „To jsem uhradil, aby se nikdo necítil škodný, ale současně jsem řekl, že sázka neplatí, protože sázka je gentlemanská dohoda dvou mužů, ke které patří, že to nevykecám každému, koho potkám,“ dodal.

Podívejte se na tiskovou konferenci TOP 09 k výsledkům voleb:

Fotogalerie
10 fotografií