Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš tápe ve vlastním zákonu? S neziskovkami se „sekl“, EET se jich dotkne

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. října 2016
05:50

Andrej Babiš (ANO) šlápl v superdebatě Blesku před krajskými a senátními volbami vedle. Tvrdil totiž, že se elektronická evidence tržeb nebude vztahovat na neziskové organizace, tak jak tvrdil Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten měl ale pravdu. Obavy z EET potvrdila Blesku i Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO). Dotkne se podle ní desetitisíců organizací.

Zjistil jsem, že většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL, se kterými jsem hovořil, vůbec netušila, že se to bude týkat i neziskového sektoru. Že i neziskový sektor s vedlejší podnikatelskou činností nad 175 tisíc ročně bude zatížen touhle restrikcí. Bude to znamenat velké omezení života občanské společnosti, což je omezování demokracie,“ rozvířil superdebatu na Staroměstské radnici ve čtvrtek odpoledne předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Co říkal pan Kalousek, neziskový sektor, který dostává ročně 10 miliard? Já nevím o tom, že by se jich to týkalo. Tam jsou jasně definované výjimky. A nic takového tam není. Nemá to nic společného s DPH, jedná se jenom o prodeje v hotovosti,“ reagoval bezprostředně ministr financí a autor zákona Andrej Babiš.

Jenže se tentokrát „sekl“. V metodických pokynech k zákonu o elektronické evidenci tržeb skutečně stojí, že pokud si neziskovka vedlejší podnikatelskou činností vydělá více než 175 tisíc korun ročně, musí své tržby evidovat. Tedy pořídit minimálně pokladnu, internet a tiskárnu. Na záznam superdebaty, kde bylo EET jedním z témat, se můžete podívat:

Video  Záznam Superdebaty Blesku: Kdo vás „lakuje“ sliby, 300 na důchody a EET.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Takových neziskovek jsou desetitisíce

Ve skutečnosti už mají z elektronických pokladen nestátní neziskové organizace a spolky „vítr“. „Spolky, obecně prospěšné společnosti, ústavy, nadace a nadační fondy, kterých je v ČR více než 100 000, z této povinnosti vyňaty nejsou. EET se sice nevztahuje na příjmy, které budou mít v rámci své hlavní činnosti. Řada z nich však provozuje ještě činnosti vedlejší, kterými získávají prostředky na naplňování svého poslání a které mohou být klasifikovány jako podnikání,“ ví dobře tajemník AVPO Aleš Mrázek.

Přesněji je těžké vyčíslit, na kolik neziskových organizací může tato povinnost dolehnout, řádově ale půjde určitě o desetitisíce. Hodně bude záležet na tom, jaký metr úřady finanční správy nasadí,“ dodal.

Podle Miroslava Kalouska bude jednou z takových organizací například Sokol, tedy občanské sdružení Česká obec sokolská. „Začínám pomalu lobbovat za ten návrh, který jsme předložili s panem poslancem Plíškem. S těmi, se kterými jsem hovořil, tak to netušil nikdo. Někteří byli dost vyděšení,“ poznamenal Kalousek k tomu, že obcházel lidovecké a sociálně demokratické poslance a ptal se jich na EET pro neziskovky. Sám se stranickým kolegou Martinem Plíškem už podal návrh na odklad systému do roku 2019, což by bylo po dalších parlamentních volbách.

Online pokladny tak budou muset mít třeba sokolové

EET se dotkne těch neziskovek, které si přilepší přivýdělkem mimo svůj hlavní předmět podnikání. „Je to jen z vedlejší podnikatelské činnosti, ale takových spolků je celá řada. Třeba sokolové běžně ubytovávají ve svých hostelech a podobně. Ony ty neziskovky nezaniknou, ale utlumí to jejich aktivitu,“ míní Kalousek, který se nepodivoval nad tím, že Andrej Babiš tvrdil, že o něčem takovém neví. „Jestli bych se o něco vsadil, tak o tohle. Všiml jsem si, že pan ministr neví, co má ve svých zákonech,“ rýpl si.

Neziskové organizace, které provozují ubytovací zařízení nebo sportovní areály patrně povinnost EET zasáhne hned v první vlně, neboť s těmito službami jsou obvykle spojené doplňkové prodeje občerstvení,“ potvrdil Kalouskova slova Mrázek a dodal, že problémy budou mít také neziskovky na farmářských a řemeslných trzích. „Prodeje na takových akcích bude sice po udělení výjimky možné provozovat i v offline režimu, prodejce však bude muset tržby evidovat zpětně, a to jednotlivě!“ upozornil tajemník asociace.

ANO Babišovo vyjádření obhajuje. I mluvčí strany Lucie Kubovičová ale přiznává, že v případě významnější vedlejší činnosti se povinnost dotkne i neziskového sektoru. „Jak pan ministr správně uvedl, z povinnosti evidovat tržby jsou nepodnikatelské činnosti vyloučeny. U neziskových organizací tedy evidenci nebudou tržby z hlavní (nepodnikatelské) činnosti podléhat nikdy. Je nutné zdůraznit, že naprostá většina neziskových organizací žádnou podnikatelskou činnost nevyvíjí. Evidovanou tržbou nejsou ani tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti neziskových organizací. Evidenční povinnost bude vznikat vždy jen ve vztahu k případné významnější vedlejší podnikatelské činnosti těchto organizací,“ popsala pro Blesk.cz  Kubovičová.

Kde je hranice?

Jeden z informačních webů ke spuštění elektronické evidence uvádí příklad, jak poznat, kdy budou organizace muset tržby evidovat: „Přestavte si, že se ve vašem kraji dřív vyráběla vyhlášená keramika. Pořádáte kurzy, organizujete výstavy tradiční keramiky a shromažďujete informace o místním hrnčířství. Pokud vám vzniknou tržby z hlavní (nepodnikatelské) činnosti, elektronicky je evidovat nemusíte. Takovým příjmem by mohl být například poplatek za hrnčířský kurz. A kurzovné vybírat musíte, protože potřebujete získat prostředky na nákup materiálu, mzdu lektora a zaplacení energií.“

Jiný případ ale nastává ve chvíli přivýdělku. To znamená, když takový spolek vyrazí prodávat své produkty třeba na historický jarmark. Pokud si takto přilepší o více než 175 tisíc ročně, EET ho nemine.

Jak Babiš EET v superdebatě Blesku obhajoval, se podívejte:

Video  Babiš vs. ostatní: Lídři si ho „podali“ kvůli EET v debatě Blesku. 
Video se připravuje ...

fandasever ( 22. dubna 2017 17:25 )

Právě u těch neziskovek to má cenu, tam jsou největší šmejdi a nemakačenkové

villi ( 8. října 2016 19:26 )

Babiš mi za to slíbil 60% akcií ČEZu. Nakopat lůzu,aby volila Babiše.Hurááá!! Lůza mi teď bude platit !!! Miluji je,jak jsou géniálně svobodní a demokratičtí !!

deep_ass_flsting ( 8. října 2016 15:30 )

Tak nevím, jestli to bude pro Kalouska raut nebo spíš pohřební hostina.

deep_ass_flsting ( 8. října 2016 14:57 )

Koukám v televizi na ty průběžné výsledky a zatím to vypadá tak, že strana alkoholika Kalouska se voleb vůbec nezůčastnila.

gabreta ( 8. října 2016 13:35 )

Proto je takovej humbuk kolem EET, když něco konečně lízne neziskovky!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa