Policie podle hejtmana případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu. Franc uvedl, že policie dnes udělala prohlídku v prostorách úřadu u všech lidí, kteří měli co do činění se všemi zakázkami, které se týkaly modernizace náchodské nemocnice. "Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala," dodal.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej řekl, že v kraji zasahují kriminalisté z této jednotky. „Vzhledem k tomu, že podávání informací z trestního řízení si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, více informací nebudeme poskytovat,“ doplnil Ibehej.

Policie jde po e-mailech hejtmana

V úřadu je nejméně deset policistů a zaměřili se nejspíš na odbor zdravotnictví a investic. Je pravděpodobné, že se policisté zajímají o data z elektronické komunikace asi dvacítky úředníků a politiků z vedení kraje. Podle České televize je zajímá mailová korespondence hejtmana Lubomíra France, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD) a vedoucích odborů zdravotnictví a investic. Hejtman Franc a radní Táborský jsou senátory a mají imunitu. Policisté se ale podle ČT prokázali takovými doklady s povoleními, která jim podobný zákrok umožňují.

Největší nynější zakázkou kraje ve zdravotnictví je přestavba Nemocnice Náchod za odhadovaných 1,3 miliardy korun. „Něco tu proběhlo, že by je (policisty) mohly zajímat dokumenty k rekonstrukci náchodské nemocnice, ale jsou to jen spekulace,“ citoval server Novinky.cz opozičního zastupitele Vladimíra Dernera (KDU-ČSL).

Podle zjištění ČT se policejní zásah skutečně týkal tendru na dostavbu náchodské nemocnice. Miliardovou zakázku musel kraj letos v únoru zrušit, protože prý byly v projektové dokumentaci závažné chyby. Kraj pak vyhlásil nové výběrové řízení. V pátek 23. září se měly otevírat obálky s nabídkami, což bylo prý kvůli zásahu zrušeno. 

Obvyklý chod krajského úřadu zásah policie nijak neomezil. Recepce hejtmanství fungovala dopoledne normálně, návštěvy a úředníci jí procházeli. Na nádvoří hejtmanství dopoledne neparkovalo žádné auto označené jako policie.