Díky americkému vědci Yi Zhongovi se to ale v blízké budoucnosti zřejmě změní a smazání ošklivého zážitku bude stejně jednoduché, jako třeba odstranění mateřského znaménka. Zhong totiž přišel na to, jaké látky dokážou zničit vzpomínky...

Vymazání vzpomínek bylo dosud vidět jen ve sci-fi filmech. V blízké budoucnosti však kliniky nabízející tuto službu budou zřejmě fungovat i ve skutečnosti. Americký vědec Yi Zhong totiž přišel na způsob, jak se dají vzpomínky vymazat.

Zjistil to při pokusech na mouchách octomilkách. Svým objevem udělal první krok k tomu, aby se dali v budoucnu léčit lidé s posttraumatickým syndromem, kterým trpí například ženy po znásilnění. „Mohu říct, že k takovým možnostem opravdu směřujeme,“ řekl exkluzivně Nedělnímu Blesku Zhong.

Pokusy s hmyzem

Svůj objev provedl Zhong se svým vědeckým týmem z newyorské laboratoře Cold Spring Harbor. Vědci octomilky nejprve uzavřeli do skleněného akvária s vůní určité potraviny, například sýra. Následně je uzavřeli do prostoru s jinou vůní, kde jim způsobili bolest elektrickým šokem. Poté je dali do prostoru s oběma pachy. Octomilky se pachu s bolestivou zkušeností samozřejmě začaly vyhýbat a slétly se ke zdroji prvního neškodného pachu.

Nakonec vědci několik hodin pozorovali, jak se muškám z paměti vytrácí nehezký zážitek, a zjistili, že jejich zapomínání ovlivňuje bílkovina zvaná Rac, kterou produkuje malé houbovité tělísko. Když pak u některých mušek zablokovali přísun bílkoviny Rac do mozku, tak se ukázalo, že si pamatují na nepříjemnou událost mnohem déle. Naopak mušky s vysokou hladinou bílkoviny zapomněly na všechno velmi rychle.

Na řadě jsou myši

K tomu, aby se daly lidem vymazávat nepříjemné zážitky, však musí vědci od pokusů na hmyzu ujít ještě pořádný kus cesty. Zhongův tým nyní plánuje dělat pokusy na myších. „Teď se musíme zaměřit na to, co se vlastně působením bílkoviny Rac fyzicky vymazává, a určit tak živnou půdu paměti. Až zjistíme, jak to všechno funguje u myší, můžeme se podívat i na člověka,“ dodává Zhong.

Tak mažou paměť filmaři:

Věčný svit neposkvrněné mysli

Film vypráví o dvou partnerech, které ztvárnili herci Jim Carrey a Kate Winslet. Jejich vztah se rozpadne a oba se rozhodnou navštívit kliniku, kde jim vymažou veškeré vzpomínky na vztah.

Total Recall

Arnold Schwarzenegger se v tomto filmu probudí na klinice, kde mu měli nahrát do mozku nové zážitky. Místo toho má svou paměť vymazanou a odlétá na Mars zjistit, kdo vůbec je.

Muži v černém

Ve sci-fi komedii je mazání paměti vidět často. Speciální agenti ji mažou rovnou celým davům lidí, aby zabránili úniku informací o mimozemské aktivitě. K mazání jim slouží speciální zařízení velikosti tužky, ze které vychází záblesk.