Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proti oslepnutí budou bojovat kmenové buňky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
3. ledna 2011
23:04

Američtí vědci přišli s další převratnou novinkou. Místní zdravotnická firma Advanced Cell Technology začne s pomocí embryonálních kmenových buněk pokusně léčit onemocnění sítnice, které způsobuje ve vyšším věku oslepnutí. Je to teprve třetí případ, kdy americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) povolil užití zárodečných kmenových buněk k experimentální terapii.

Zdravotníci se pokusí použít embryonální kmenové buňky k léčbě degenerativního onemocnění sítnice označovaného AMD. Tato nemoc, která postihuje lidi starší 55 let, způsobuje nejprve rozostřené vidění a v pozdějším stadiu i ztrátu centrálního zraku, kdy postiženému člověku zůstává pouze periferní vidění. Současná medicína umožňuje postup onemocnění zpomalit, ale nedokáže člověka s AMD vyléčit. A právě tato nová léčba by měla pacientům s touto chorobou pomoci.

Americká veřejnost proti

Léčba AMD je teprve třetí pokusnou terapií s využitím embryonálních kmenových buněk, kterou FDA povolil. V říjnu jimi začali lékaři experimentálně léčit člověka po poranění míchy s cílem obnovit přerušená nervová spojení. V listopadu byly kmenové buňky použity pro pokusnou léčbu slepnutí, které postihuje děti.

Léčba pomocí embryonálních kmenových buněk je ale ve Spojených státech velmi kontroverzní. K terapii se totiž používají buňky z několik dní starých embryí, jež vznikla při umělém oplodnění a nebyla vložena do dělohy. A právě to vadí kritikům. Ti tvrdí, že jsou při terapii zabíjena lidská embrya. Bývalá vláda prezidenta George Bushe zakázala kvůli etickým ohledům používat na jejich výzkum federální fondy. Současný kabinet prezidenta Baracka Obamy ale zákaz zrušil. Teprve čas ukáže, jestli bude nová léčba úspěšná.

crakazasecrak ( 4. ledna 2011 04:25 )

a lidé chudí ,budou na to mít peníze?

Zobrazit celou diskusi