Na americkém Harwardu proběhl ve čtvrtek již dvacátý ročník předávání Antinobelovy ceny (v originále Ig Nobel Prize) za nejneužitečnější a nejabsurdnější vědecké výzkumy a vynálezy.

Tuto akci organizuje satirický časopis Annals of Improbable Research (Kronika neskutečného výzkumu). Ceny v několika kategoriích předávali i skuteční laureáti Nobelovy ceny.

Mezi absurditami byl mimo jiné oceněn výzkum dvou Angličanek a jedné Mexičanky, které přišly s metodou odběru nosního hlenu velryb pomocí dálkově řízené helikoptéry!646510:gallery:true:true

Přehled vítězů Antiobelových cen v hlavních kategoriích za rok 2010:

Medicína: Simon Rietveld a Ilja van Beest za výzkum astmatu a objev, že jeho symptomy sa dají léčit jízdou na horské dráze.

Plánování dopravy: Tošijuki Nakagaki, Atsuši Tero, Seidži Takagi, Tetsu Saigusa, Kentaro Ito, Kendži Jumiki, Rjo Kobajaši, Dan Bebber a Mark Fricker za použití hlenek (druh hub) na určení optimálních tras železničních kolejí.

Fyzika: Lianne Parkin, Sheila Williams a Patricia Priest za demonstrování, že na zledovatělém povrchu lidé klouzají a padají méně, pokud mají na botách navlečené ponožky.

Mír: Richard Stephens, John Atkins a Andrew Kingston za potvrzení, že nadávání pomáhá zmírňovat bolest.

Zdravotnictví: Manuel Barbeito, Charles Mathews a Larry Taylor za experimentální důkaz toho, že mikroby sa více drží na vousatých vědcích.

Technika: Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Rocha-Gosselin a Diane Gendron za vývoj metody odběru nosního hlenu velryb pomocí dálkově řízené helikoptéry.

Ekonomika: Predstavitelé a vedení finančních společností Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch a Magnetar za vytvoření a představení nových způsobů investování peněz, které maximalizují zisk a minimalizují rizika pro světovou ekonomiku. Avšak vedly k finanční krizi.

Chemie: Eric Adams, Scott Socolofsky a Stephen Masutani za vyvrácení tvrzení, že voda a olej se nedají smísit.

Management: Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda a Cesare Garofalo za matematickou demonstraci, že společnosti by byly efektivnejší, kdyby zaměstnanci byli povyšováni náhodným výběrem.

Biologie: Lipiao Čang, Min Tan, Guangťian Ču, Ťianping Je, Tiju Hong, Šanji Čou, Šuji Čang a Gareth Jones za zdokumentování orálního sexu u kaloňů.

http://adam.cas.sk/clanky/8198/ich-vynalezy-su-na-smiech-drzitelia-antinobelovej-ceny-2010.html