Lednice:

Nejvyšší police +8 ˚C
Co sem patří?

Sendviče – Svačiny pro děti, které doma připravíte den předem, jsou menší zatížení pro vaši peněženku, než 50 korunová dotace denně na sendvič ze stánku.

Zbytky hotových jídel – Uvařit na den dva dopředu se vyplatí. Tady ale platí dvojnásob zásada o správném skladování.

Polévky – Například o slepičí polévce je známo, že je levná, ale rychle se kazí. Takto její trvanlivost prodloužíte o celý den.

Police pod ní
Co sem patří?

Uzeniny, vařené maso, šunka, párky, smetana, rybí výrobky – Krájené uzeniny z řeznictví jsou o něco málo levnější než vakuované. Samozřejmě ale vydrží kratší dobu.

Střední police +4 - +5 ˚C
Co sem patří?

Mléčné výrobky, vajíčka, sýry, máslo, margarín – Tyto výrobky bývají často v akci s velkými slevami. Větší množství jich ale nakupte jen pokud mají dostatečně dlouhou dobu trvanlivosti.

Potraviny označené nápisem po otevření uschovejte v chladu – U nich obzvláště dodržujte umístění v lednici. Víc než dvě hodiny venku z lednice jim nesvědčí.

Nejnižší police +2 ˚C
Co sem patří?

Čerstvé maso, drůbež a ryby – Krom toho, že se nejrychleji kazí a potřebují proto nejchladnější prostředí, šťáva z masa ze spodní police nemá kam odkapávat a neznečišťuje tolik lednici.

Zásuvka na dně lednice +10 - + 15 ˚C
Co sem patří?

Ovoce a zelenina – srovnávejte ceny a využívejte různých slevových akcí. Často při nich pořídíte mandarinky nebo banány levněji než jablka. Stejné je to i se zeleninou. A cokoliv výhodně koupíte a dopředu víte, že nestihnete spotřebovat, zamrazte. Většinu druhů zeleniny stačí krátce povařit nebo spařit, vychladit a ve speciální krabičce nebo pytlíku uložit do mrazáku.

3 šetrné tipy

1) Ledničku nepřeplňujte Potraviny by neměly být namačkány na sebe, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a nekazily se. Natřískané ledničky navíc hůř chladí, ale energie berou víc.

2) Pravidelně odstraňujte led Námraza a led snižují výkonnost lednice. Pravidelně proto kontrolujte stěny lednice a led odstraňujte nejlépe teplou vodu s octem.

3) Úklid jednou do měsíce Nejméně jednou za měsíc vyndejte všechny věci z ledničky a pořádně ji vymyjte. Důkladně ji pak vytřete a nechte chvíli větrat.

Spotřebiče A+++

Dobrou vychytávkou je také funkce automatického odmrazování, která reguluje teplotu tak, aby v ní nevznikala námraza. Osvědčí se vám také varovný signál, který upozorní na pootevřené dveře lednice.

REZERVA

Co do lednice nepatří?
Co do lednice nepatří? Pokud máte to štěstí, že vaše domácnost disponuje dostatkem místa, využívejte slevových akcí a potraviny uskladňujte. Nemusí to být přímo spižírna, ale třeba skříňka na zdi, která je venkovní a je tady tedy chladněji. Nakupte na podzim například brambory na uskladnění. Ušetříte tak stovky korun, nehledě na to, kolik vás stojí cesta na jejich každotýdenní nákup. Zavařeniny (platí to i pro okurky) a marmelády také není třeba dávat do lednice. Hospodyňky ale nepotěšíme. Kompoty z konzerv nebo klasických sklenic z obchodu už jsou dnes většinou cenově výhodnější, než ty zavařované doma.