Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk.cz radí: Chcete koupit byt? Zlevňují!

Minimálně ze šestého patra (růžové prádlo) nad vchodem se zřítila mladá žena, která šplhala po balkonech. Proč to dělala, policie netuší.
1. dubna 2009 | 09:11

Doba, kdy se na "vybydleném" panelákovém bytě dalo nezřízeně vydělat, jsou pryč. Zájemci si začínají vybírat a o méně atraktivní lokality ztrácí zájem, takže se jejich ceny příjemně snižují.

Krize se podepsala i na trhu s nemovitostmi. Jindy nažhavení kupci si sedli na své úspory a setsakramentsky dobře si rozmýšlejí, do čeho je investují. Stranou zájmu proto zůstávají horší lokality a zanedbané byty. Svou cenu si drží byty malé, které se staly hitem pro mladé páry či rodiny.

Důvod snižovat ceny nemají ani prodávající, kteří nabízejí pěkný byt v zajímavé oblasti, nejlépe ve větším městě. Za leden se průměrné ceny bytů podle statistik v celé republice snížily až o 4,5 procenta – kromě bytů v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové.

„Ekonomická krize je strašák, který nutí lidi odkládat nákupy a spekulovat. Díky tomu vzniká nerovnováha mezi poptávkou a nabídkou, a ta tlačí ceny dolů,“ uvádí ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. „Pokud se vám nenaskytne opravdu dobrá nabídka, po které se vyplatí skočit, počkejte s nákupem do léta či podzimu. Ceny by mohly ještě klesat, a navíc budou zlevňovat hypotéky, což jsou hned dva dobré důvody,“ dodává Šichtařová.

Její názor je tedy jiný, než Blesk slyšel od realitních makléřů. Ti radí kupovat hned – zřejmě i proto, aby vás navnadili. Rozhodně neprohloupíte, pokud se teď začnete po výhodném bytě rozhlížet!

Realitní makléři: Kupujte teď!

Blesk se zeptal v realitních kancelářích těch, kteří byty denně prodávají. Jak oni vidí pokles cen a radí kupovat, nebo raději ještě počkat?

Průměrná tržní cena staršího bytu o rozloze 68 m2 v Kč
Autor: Blesk


Josef Šinágl

obchodní ředitel MEXX Reality

„V posledním roce došlo k poklesu cen bytů v průměru o jednu pětinu, ale ne plošně. U paneláků šly ceny dolů o 30 a více procent. Naopak byty v cihlových domech se snižovaly méně, o 10–20 %. Stále více záleží na lokalitě.

Platí, že čím je byt menší, tím je nižší pokles ceny. Velmi žádané jsou byty do 40 m2. Největší pokles nastal v místech postižených ekonomickou krizí – v části Ústeckého a Karlovarského kraje, středních Čech a severní Moravy. Nejméně jdou ceny dolů v zajímavých částech Prahy nebo Hradci Králové a Pardubicích. Naše prognóza nepočítá s výraznějším poklesem cen cihlových domů, další pokles nastane u panelových domů.“


Ing. David Rewenda,

realitní kancelář STING se sídlem v Třinci

„Na většině území ČR se větší pokles cen již nedá očekávat, mírný pokles lze předpokládat snad jen u panelových bytů v horších lokalitách či u velkometrážních bytů. Nyní doporučuji byty kupovat.“


Michal Pich,

jednatel společnosti provozující portál www. realitymorava.cz

„Lze s jistotou říci, že za poslední půlrok se ceny bytů v České republice v průměru snížily o 6,28 %. Nejvíce u bytů 3+1, jejichž cena klesla o 8,44 %, nejméně u bytů 2+1, ty spadly pouze o 5,09 %. Do budoucna lze zřejmě ještě očekávat menší pokles u velkých bytů 4+1, zatímco u menších bytů bude propad už jen velmi malý, bude-li vůbec nějaký. Doporučuji byty kupovat, situace je teď nakloněna kupujícím.“


David Bartoš,

realitní makléř, Maxima Reality, Praha

„Nejvíce klesly ceny panelových bytů na okrajích Prahy, na špatně dostupných místech. Také ceny větších a dražších bytů klesly, menších tolik ne. Největší pokles máme za sebou, další bude už jen mírný. Ceny dosáhly v podstatě minima, je z čeho vybírat, kolegové si kupují byty právě teď.“


Magdaléna Lacinová,

majitelka realitní kanceláře ADUT – REALITY, Ústí nad Labem

„V Ústí ceny zase tolik neklesají. Trošku dolů jdou byty v panelácích, v cihlových domech téměř ne. Snad jen u družstevních bytů je vidět pokles, protože na ty vám hypotéku nikdo nedá. Ze svého hlediska radím byty nakupovat, ceny už se níž pohybovat nebudou."

Autor: em, vyr
Klíčová slova: bydlení, byty, ceny bytů
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...