Slavnostní akt se odehrál za přítomnosti pražského arcibiskupa a českého primase v jedné osobě Dominika Duky. Ten při něm pronesl úvodní i závěrečnou řeč, stihl přitom ocenit ty, kteří za realizací sousoší stáli.

Především přední českou sochařku Karlu Vobišovou Žákovou, která v roce 1947 dílo zhotovila. Svatovojtěšskou medaili Pražského arcibiskupství za ni i za svého otce převzal vnuk Karel Josef Žák. „Jsem velmi rád a hluboce dojat, že jsem svědkem této neuvěřitelné události,“ uvedl s poukazem na pohnutou historii sousoší.

Sousoší o váze 320 kilogramů vznikalo na zakázku v podstatě od roku 1937, kdy byla vypsaná veřejná soutěž na její vytvoření. Tu vyhrála právě Karla Vobišová Žáková (1887–1961), která na jejím základě zhotovila sádrové sousoší v roce 1947. Jelikož jej však chtěli komunisté v roce 1948 po převratu zničit, příbuzní jej museli ukrývat. Po dlouhých desetiletích se do chrámu vrátilo, tentokrát ovšem ve stříbrném provedení.

Návrat sochy světce i ostatků arcibiskupa

Zcela nové sousoší vznikalo na popud potomstva Karly Vobišové Žákové. Projekt vydatně podpořil právě Duka, který se jím snažil splnit poslední přání svého předchůdce Josefa Berana, který o návrat sousoší za svého života také usiloval. V roce 1969 zemřel ve vyhnanství ve Vatikánu, kde byl také pochován. Donedávna.

Ostatky duchovního totiž z Vatikánu, kde spočíval po boku pohřbených papežů, zamíří v pátek do České republiky, kde ve svatovítské katedrále má nalézt věčný odpočinek. „V tuto chvíli se v Římě otevírá sarkofág s ostatky Josefa Berana, které budou během zítřka převezeny do Prahy a uloženy ve svatovítské katedrále,“ zmínil symbolický okamžik pražský arcibiskup.

Druhý pražský biskup, první Evropan

Svatý Vojtěch (asi 956–997) je jednou z nejdůležitějších osobností počátků českých dějin. „Stal se jedním z nejvzdělanějších Čechů své doby,“ uvádí v knize Zrod českého státu historik Petr Charvát. Vojtěch vystupoval proti pohanským zvykům. Kritizoval mnohoženství, obžerství, alkohol i otroctví, které v Čechách bujelo. Po Sasu Dětmarovi se stal druhým pražským biskupem a zároveň prvním Čechem, který toho dosáhl.

Sousoší je ze stříbra. Váží přes 300 kg.
Autor: David Malík

Předběhl svou dobu, když usiloval o sjednocenou Evropu pod dohledem křesťanské církve. „Svatý Vojtěch je první Evropan, on s císařem Otou III. a papežem Silvestrem II. vytvořili mapu Evropy druhého tisíciletí,“ ocenil osobnost světce Duka. Podobně jako Josef Beran i Vojtěch zemřel v zahraničí. Konkrétně v Prusku při misijní činnosti mučednickou smrtí 23. dubna 997.

Fotogalerie
80 fotografií