Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Návrat kardinála Berana rozezní zvony v Česku. Zazní i osudová píseň

Autor: ČTK, Mii - 
13. dubna 2018
13:00

Příchod ostatků kardinála Josefa Berana do vlasti je aktem s velkým významem pro celou společnost. Novinářům to v pátek řekl kardinál Dominik Duka. „Vidím v tomto návratu výzvu do řad nejev církevních, ale do řad celé společnosti, především v tom, co znamená svoboda, co znamená demokracie,“ sdělil kardinál a připomněl, že Beran byl pronásledován nejen za své církevní, ale také občanské postoje. Po příletu do vlasti bude nejprve přivítán jako občan českého státu, později budou následovat církevní ceremonie.

Po přistání vládního speciálu 20. dubna v Praze přesně v 18:00 by se měly na výzvu českých biskupů rozeznít v celé zemi zvony, uvedl v pátek Vojtěch Mátl z pražského arcibiskupství, který zveřejnil další podrobnosti převozu. Jednotka čestné stáže vynese ostatky na katafalk na letištní ploše a zazní píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také návrat kardinála Berana z koncentračního tábora. Je tak jeho osudová.

Následně pronese krátkou modlitbu vojenský kaplan a ministryně obrany Karla Šlechtová uctí Beranovy ostatky položením červené růže na rakev. „Uvítací projev občana českého státu pronese předseda Senátu Milan Štěch, zazní státní hymna, ostatky budou přeneseny do pohřebního vozu a autokolona vyrazí směrem do Dejvic,“ uvedl Mátl.

Klíčová postava historie

Duka v pátek připomněl, že Beran byl z tehdejší socialistické republiky vypovězen s doložkou, že se nikdy nevrátí, ani zaživa, ani po své smrti. „Odmítnuta byla všechna jednání, i v roce 1969, kdy již byl těžce nemocen. Jeho hořká cesta spočívala také v tom, když požádal, aby na rozloučenou mohl navštívit svoji katedrálu, tak i to mu bylo diplomatickou cestou znemožněno,“ uvedl.

V kardinálu Beranovi vidí jednu z velkých postav 20. století a lidí, kteří vzdorovali jak nacismu, tak komunismu. „Je klíčovou postavou muže, který se nenechal zlomit, i když nabídky ke kompromisu byly velké,“ řekl.

„Kardinál Beran se vrací, ale stoupenci této (komunistické) diktatury jsou v parlamentu České republiky, majíce poslaneckou imunitu, mohou své názory hlásat, přestože tento parlament schválil zákon o zločinnosti obou totalit, ať to byla diktatura hnědá či rudá,“ uvedl.

Poslední splněné přání

V souvislosti s uložením ostatků Berana v katedrále sv. Víta bude do hlavního českého chrámu umístěna také socha sv. Vojtěcha, světce, jemuž kardinál Beran zasvětil duchovní obnovu po nacistické okupaci a v době hrozící komunistické totality.

Po několika dnech po přívozu ostatků do Prahy, kdy budou kardinálu Beranovi vzdávat úctu církevní představitelé a na několika místěch i veřejnost, bude rakev uložena 23. dubna do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky. Prozatímní hrob v Římě, kde jsou dnes Beranovy ostatky uloženy, bude zrušen. Deska by měla spočinout v Plzni, rodišti kardinála Berana.

Převozem ostatků se plní Beranova poslední vůle. Kněz zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství a církev usiluje o jeho blahořečení.

Zobrazit celou diskusi