Satirický průvod masek vyrazil před druhou hodinou z náměstí Republiky. Více než deset iniciativ, které se akce účastní, se snaží upozornit na nejrůznější sociální problémy - od sexuálního násilí přes bezdomovectví až k nedostatečné ochraně poválečné architektury. Jedním z témat je také problém tzv. fake news (nepravdivých či zkreslených zpráv v médiích), od toho je odvozeno i heslo letošního, šestého ročníku akce, které zní „Toto není kachna“.

Průvod má za úkol formou hry a nadsázky poukázat na řadu rozporuplných otázek. „Závažná témata jsou podávaná s humorem a nenabízí divákům vždy jasná řešení, ale možnost zamyšlení a nadhledu,“ uvedl zástupce organizátorů Jakub Otčenášek.

Genitál i šachovnice

O zamýšlené „hravosti“ celé akce svědčí i kostýmy, které si její účastníci zvolili - v centru Prahy tak můžete potkat dvoumetrový ženský genitál, jímž chce Divadlo Malá sestra upozornit na problematické aspekty českého porodnictví, nebo vlak Pinďolíno, který upozorňuje na problematiku sexuálního násilí.

Šachovnice pouze s bílými figurkami zase zázorňuje problém inkluze a vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit. Ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) si bere do hledáčku soubor masek, zobrazujících díla poválečné architektury v doprovodu bagru. Jejich autorům se nelíbí, že ministerstvo kultury neprohlásilo za kulturní památku budovu Transgasu na Vinohradské třídě a další stavby.

Pochodu se účastní i děti ScioŠkoly v maskách zvířat, které mají připomenout otázku pytláctví. Do průvodu se zapojily také malé děti v kostýmech kachen s odkazem na hlavní motiv letošního ročníku. Doprovází je velká kachna z papírmaše.

Průvod se na náměstí vrátí okruhem přes Křižovnické náměstí, Karlův most, Kampu, most Legií a Václavské náměstí. Inspiruje se basilejským svátkem Fasnacht, proto jde v čele 20 basilejských pištců a bubeníků. Minulý ročník pochodu se zaměřil na prezidenta Miloše Zemana, vztahy s Čínou nebo potřebu používání obnovitelných zdrojů.

Fotogalerie
10 fotografií