Herec Pavel Liška přijel na Malostranské náměstí třicet minut po osmé hodině ranní. „Jedu rovnou ze školy od syna. Původně jsem chtěl přijet na motorce, ale bál jsem se deště, tak jsem zvolil auto,“ svěřil se trochu rozespalý herec, který vypadal, že právě vylítl z postele.

Po příchodu si na sebe oblékl bílé tričko, které dostal od aktivistů, a vydal se vstříc kleci. „Víte, mám to ve jméně, dotýká se mě to, je to moje povinnost,“ vysvětloval Liška. Následně dodával, že netuší, jak by se k danému tématu postavil, kdyby měl jiné příjmení. Nad dalším aktivismem za práva zvířat neuvažuje. „Tohle jsou divoká zvířata, je to něco jiného než u domestikovaných zvířat, jako jsou krávy. Neměla by být v kleci,“ vysvětloval, jak vnímá rozdíl při podpoře zákazu kožešinového průmyslu na našem území. Akce Měsíc v kleci započala už 15. května. Zatímco si zde herec pobyl za mřížemi symbolickou půl hodinu, aktivisté zde tráví dvanáct hodin denně, po kterých je vystřídá další člověk.

Protest strategicky u sněmovny

Pokud vám lišky a norci nejsou lhostejní, můžete zde v následujících třech týdnech podepsat petici za zákaz chovu kožešinových zvířat. O jejich osudu by se mělo rozhodnout během následujícího měsíce v Poslanecké sněmovně.

Samotné hlasování ve Sněmovně potrvá dvacet sekund a během nich se rozhodne o životě a smrti desítek tisíc lišek a norků. Nesmíme dopustit, aby toto hlasování zapadlo jako jedno z mnoha," vysvětloval předseda spolku Obránci zvířat Marek Voršilka.

Fotogalerie
24 fotografií