Přípravy na velikonoční trhy v Praze začaly už v lednu. „Momentálně v našich dílnách vznikají velké kraslice a půlkraslice, které budou zdobit hlavní pódium. Kromě toho zdobíme malými kraslicemi a pentličkami girlandy a proutí, ty budou viset na prodejních stáncích,“ prozradila Blesk.cz Kateřina Hájková z firmy S.O.S. – Dekorace.

Jak dlouho se jedna taková ozdoba vyrábí? „Například jedno metrové půlvajíčko od začátku až do konce trvá tři hodiny. Na obráběcích strojích vyrobíme z polystyrenu základní tvar vejce, pak se musí zapurovat, vybrousit a následně jde do rukou umělců, kteří je namalují a vykreslí,“ popsala Kateřina Hájková vývoj vzniku zdobených kraslic.

Girland zvládáme vyrobit 50 kusů denně, celkově jich bude asi 400,“ dodala Kateřina Hájková. Na všech velikonočních dekoracích pracuje několik desítek lidí. Od středy se pak budou všechny dekorace instalovat na Staroměstské náměstí a v sobotu se můžete jít sami přesvědčit, jak se letošní výzdoba povedla.

Bříza jako obří májka

„Výraznou změnou projde letos tradiční bříza, kterou umísťujeme do stejného prostoru, jako bývá vánoční strom. Bříza je bohatě zdobená pentlemi, které budou držet malé břízy okolo a vytvoří tak jakousi barevnou pomyslnou střechu. Uprostřed stromu bude výrazný obří věnec z proutí,“ prozradila Blesk.cz mluvčí trhů Hana Tietze.

Kdy, kde a za kolik

Kdy? Sobota 1. až neděle 23. dubna

Kde? Na Staroměstském náměstí

Za kolik? Zdarma

Rekordně dlouhou pomlázku upletli na Břeclavsku, třeba se jí dočkáme i v Praze:

Video
Video se připravuje ...

Rekordní pomlázka z naplétané vinné révy. Měří 10,54 metru. Gabriela Peringerová