Dům U Červené lišky se nachází na místě původního románského objektu a v jeho podzemí je gotický sklep z 12. století. První písemná zmínka o domu pochází z roku 1401.

Nádherná stavba patří mezi památkově chráněné objekty. Před téměř čtvrtstoletím se ale na jeho dvoře objevilo cosi ošklivého – dva tubusy. V nich se nacházejí propojovací chodby.

„Tato podivná realizace byla projednána s orgány památkové péče začátkem 90. let minulého století. Tehdy byl objekt v majetku Komerční banky,“ řekl Šefců.

Šlo o kontrast

Právě tyto úpravy měly podle něj za cíl vyhovět poměrně přísným požadavkům na provoz bankovního domu a zároveň dům nepoškodit zastřešením celého vnitřního nádvoří.

„Vizuální působení vloženého objektu bylo založeno na metodě takzvaného kontrastu. Ta směřuje k tomu, aby vložená úprava byla snadno odlišitelná od původní historické stavby,“ vysvětlil.

Stavební úprava dvora z 90. let minulého století působí kontroverzně.
Autor: Radomír Kočí, Re/max

Právě odlišení od stavby se „povedlo“ dokonale. „Vložené tubusy rozhodně nepřipomínají nic z historické Prahy, ale spíše scénu ze sci-fi,“ uvědomuje si ředitel, který před tehdejším rozhodnutím jeho ústavu nestrká hlavu do písku.

Dá se to poměrně snadno odstranit a je tedy možné odhalit původní krásu tohoto objektu,“ řekl Šefců. Přiznal, že se o něčem takovém už debatuje.

Je to varování

O povolení takové stavby obecně žádá majitel na magistrátu. Ten pak osloví Národní památkový ústav, jestli stavbu doporučuje. A ten právě šlápl vedle, ač to prý v tehdejší době na první pohled nevypadalo. Stavbu spojovacích chodeb povolil.

„Tento příklad ukazuje, jak některé zdánlivě smělé architektonické záměry rychle a nepříjemně stárnou a jak je důležité pečlivě zvažovat zásahy do historické architektury,“ dodal ředitel.

Dům zpřístupní lidem

Dům za půl miliardy korun koupila nedávno developerská společnost Coast Capital Partner (CCP). Ta zatím neví, jak s prostory naloží.

„Máme v plánu na místě vytvořit unikátní prostory a zpřístupnit je lidem,“ řekla jen Markéta Baráková, která CCP zastupuje.

Podívejte se na fotky domu:

Fotogalerie
12 fotografií