Stejně jako dnes považujeme Pařížskou ulici za meku módy, tak bychom v době komunismu vzhlíželi k Domu módy, který přijal svého prvního zákazníka 1. června 1956. Budova je postavena ve stylu střízlivého novoklasicismu 50. let, který vychází z tradice předválečného funkcionalismu.



Pražané už o slávě Domu módy dávno nevědí. Zvláště ty mladší generace. „Nikdy jsem si tady nebyla nic koupit. Dokonce ani značky, které čtu tady na ceduli, mi nejsou známy. Trochu mi to připomnělo nákupní centrum na Labuti,“ hodnotila dnešní Dům módy studentka Kateřina (21). 

V dobách největšího rozkvětu stáli Pražané ohromné fronty s nadšením, jen aby ukořistili něco výjimečného, s čím by mohli ve společnosti ohromovat. Dnes už je po celé Praze, ale také Václavském náměstí tolik obchodů, že už se období, kdy se lidi předbíhali kvůli střevícům ze slavného Domu módy, nevrátí. 

Dům módy ale nebyl pouze obchodním centrem, odkud si člověk odnášel tašky plné oblečení. Například na střeše obchodu se kdysi pořádaly pravidelné módní přehlídky, na které se dostali jen ti nejvýznamnější a nejznámější.

Starší generace tak na budovy na rohu Václavského náměstí a Krakovské ulice vzpomínají dodnes. „V Praze jsem se narodila, a tak si moc dobře pamatuji, kdy mě maminka brávala s sebou. Měli tady to nejhezčí oblečení široko daleko,“ vzpomínala paní Karla (70).

Fotogalerie
22 fotografií