"Jediné, co se vlastně nabízí, je žloutenka typu A. Byť v tom nálezu nebyla, tak nelze říct, že ta možnost vůbec neexistuje," řekla ČT Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města. Hygienici nevylučují možnost nákazy žloutenkou kvůli předchozím epidemiím, při nichž se čas od času žloutenka objevila, upozornila Česká televize. 

Zjištění pražských hygieniků také ukázalo, že špatně bylo i lidem, kteří závadnou vodu nepili. Může za to zřejmě vir, který byl ve vodě nalezen spolu s bakteriemi. Člověk, který vodu vypil, pak mohl nevědomky nákazu předat jinému například kýchnutím.

Lékaře kvůli špatné vodě v Dejvicích a Bubenči vyhledalo do pátku přes 2600 lidí. Více než 2100 dorazilo se střevními potížemi do lékařských ambulancí praktických lékařů, ostatní dovezla záchranka. Informovala o tom dnes krajská hygienická stanice v Praze.

Více než 2100 lidí požádalo Pražské vodovody a kanalizace (PVK) o odškodnění. "Celkem bylo ošetřeno 1765 osob, které uvádí obtíže v sobotu a v neděli 23. a 24. května, a dalších 860 osob uvádějících obtíže od pondělí 25. do pátku 29. května," píše se v informaci hygieniků. Dalších 67 lidí bylo ošetřeno o minulém víkendu.

Video
Video se připravuje ...

Strach z dejvické žloutenky: Děti musí na očkování! Matěj Smlsal, Daniela Pilařová

2166 žádostí o odškodnění

PVK k dnešnímu dni obdržely 2166 žádostí o odškodnění, téměř 300 už jich odeslaly pojišťovně. Ta na základě žádostí lidem vyplatila už 800 000 korun. Žádosti o odškodnění ze strany firem PVK ještě neobdržela.

Bez pitné vody bylo přibližně 32 000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovali vodohospodáři 80 cisternami a voznicemi s pitnou vodou.

Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele, podezřelý má být z obecného ohrožení z nedbalosti.

Děti z Dejvic kvůli nákaze nemohou odjet na školy v přírodě

Komplikace kvůli vodě však nastaly i v dalších oblastech. Děti z Prahy 6 nemohou kvůli bakteriím, které se objevily ve vodě, odjet na školy v přírodě. Ze zákona nesmí dva týdny před odjezdem přijít do kontaktu s epidemií, uvedla pražská hygienička Jágrová.

V zasažené oblasti je 37 škol a školek. "Rodiče nemohli potvrzení o bezinfekčnosti podepsat, protože by lhali," řekla Jágrová. Podle zákona o veřejném zdraví může na zotavovací akci pořádanou mateřskou nebo základní školou jen dítě, které nejeví známky akutního onemocnění a 14 dní před odjezdem nepřišlo do styku s osobou nemocnou nebo podezřelou z nákazy.

Například na ZŠ Bílá v Dejvicích byla minulý týden alespoň jeden den nemocná více než polovina z 546 dětí. "Není jednoznačně řečeno, jestli se dítě nesmí setkat s nákazou jen v úzké rodině nebo třeba ve školní třídě," řekl ČTK ředitel školy Martin Molčík. Jeho škola podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, dostala oficiální nařízení, že se musí zdržet pořádání hromadných akcí. Podle Molčíka přišlo rozhodnutí až jako reakce na jeho dotaz, jak má škola před odjezdem na školu v přírodě postupovat.

Škola proto akci zrušila, teď jí ale hrozí storno poplatky. "Poslal jsem oficiální stížnost na Pražské vodovody a kanalizace," uvedl ředitel. Podle něj není jasné, jestli škola za zrušené zájezdy získá nějaké odškodnění.

Video
Video se připravuje ...

Vybrakované regály, zavřené restaurace. V Dejvicích se změnil život. Matěj Smlsal, Jan Jedlička