Před šestou hodinou večerní se otevřely brány kina Lucerna. Během patnácti minut se naplnil sál nadšenými příznivci německy mluvených snímků. Jakmile se všichni pohodlně usadili, na pódium přikráčeli dva uvaděči v chlupatých papučích.

„Už jsme se tady zabydleli... Jsme tady jako doma,“ vysvětloval svůj nevšední outfit na zahájení dvanáctého ročníku filmového festivalu uvaděč. To vše tlumočila do němčiny žena po jeho pravici, která měla totožné pohodlné obutí.

Zahraniční režiséři na prknech Lucerny

Na pódiu Lucerny se sešlo i několik tvůrců filmů, které Pražané v nadcházejících dnech uvidí v kině Lucerna a Atlasu. „Můj film je roadmovie o starostech s láskou a je pro všechny, co mají chuť vědět, jaké to je být zamilovaný, a poběží zítra večer,“ představila svůj snímek autorka snímku Sedmnáct Monja Art.

Další režisér, který přijel, byl Simon Verhoeven, který natočil komedii Vítejte u Harmanů. „Jde o německou zničenou měšťáckou rodinu, kde žena nutí manžela, aby přijali utečence... a film vidělo v Německu už na čtyři miliony diváků,“ těšil se režisér.

A jako poslední představil svůj film Adrian Goingiger. „Na náš film Nejlepší ze všech světů byste se měli vypravit, abyste zjistili, že i drogově závislí rodiče mohou být dobří rodičové,“ prozradil režisér snímku Adrian Goiginger.

30 snímků různých žánrů

Po představení všech důležitých snímků, asi půl hodiny po úvodní řeči, odstartoval moderátor festival. „Já si jdu užít večer v těchto střevíčkách... Dvanáctý ročník festivalu německých filmů Das Filmfest je tímto zahájen,“ řekl nakonec moderátor a odkráčel v chlupatých papučích z pódia.

V Lucerně a kině Pilotů můžete od 18. do 22. října zhlédnout na třicet snímků nejrůznějších žánrů. Na své si přijdou milovníci bláznivých komedií, hloubavých filmů i ti, kteří rádi zachycenou realitu v dokumentech. Kromě německé tvorby uvidíte i rakouskou nebo švýcarskou kinematografii.

Tipy na snímky objevíte v galerii:

Fotogalerie
37 fotografií